News

Ministrul de externe de la Budapesta, discurs anti-NATO în fața hărții Ungariei Mari, cu părți din România și Ucraina

Un nou gest controversat al Budapestei: ministrul de externe maghiar a susținut un discurs anti-NATO în fața hărții Ungariei Mari.
19.04.2023 | 07:34
Ministrul de externe de la Budapesta discurs antiNATO in fata hartii Ungariei Mari cu parti din Romania si Ucraina
Budapesta, un nou gest controversat: ministrul de externe maghiar, discurs anti-NATO în fața hărții Ungariei Mari. Sursa foto: Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Budapesta continuă gesturile provocatoare, după ce ministrul de externe maghiar a susținut un discurs anti-NATO în fața hărții Ungariei Mari, cu părți din România și Ucraina.

Budapesta, un nou gest controversat: ministrul de externe maghiar, discurs anti-NATO în fața hărții Ungariei Mari

Harta Ungariei Mari, un subiect extrem de sensibil, care recent a agitat spiritele între Budapesta și vecinii săi, revine în prim-plan. Marți, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a acuzat NATO că ”trăiește într-o bulă proprie”.

ADVERTISEMENT

Diplomatul a mai precizat că, ”din fericire, în afara bulei există viață, iar acolo este majoritatea covârșitoare”, din care face parte și Ungaria. Aceste declarații au fost făcute la Palatul Culturii din Budapesta.

În spatele ministrului, pe parcursul alocuțiunii, se aflau două hărți suprapuse. E vorba de cea a Ungariei, cu granițele actuale, peste cea a Ungariei Mari. Cea din urmă include, cum se știe, și regiuni din România și Ucraina, conform Telex.hu.

ADVERTISEMENT

”În afara bulei transatlantice, poziția pro-pace, pe care o reprezentăm și noi, se află într-o majoritate zdrobitoare. Atâta timp cât avem această majoritate la nivel global, există speranța că acest război poate fi încheiat cât mai curând posibil și se poate ajunge la un acord de pace care să garanteze pacea și securitatea în acest domeniu pe termen lung”, a postat Szijjarto pe pagina sa de Facebook.

Harta Ungariei Mari, un subiect adus frecvent în actualitate de Budapesta

În decurs de doar câteva luni, Harta Ungariei Mari a apărut de mai multe ori în prim-plan. Primul care a deschis ”balul” provocărilor a fost însuși Viktor Orban. În noiembrie 2022, acesta a purtat un fular cu harta Ungariei Mari, care include și Transilvania.

ADVERTISEMENT

Premierul maghiar a publicat pe contul său de Facebook imagini în care apare purtând un fular cu harta Ungariei Mari. Încă de atunci, gestul lui Orban a adus o reacție categorică a Ministerului român de Externe. MAE a transmis ”dezaprobarea fermă” față de faptul că premierul Orban s-a afișat cu fularul respectiv.

Provocările Budapestei nu s-au oprit aici. În urmă cu o lună, Federația Maghiară de Fotbal susținea, eronat, că UEFA i-ar fi permis să afișeze steagul Ungariei Mari la meciurile naționalei.

ADVERTISEMENT

Imediat, Federaţia Română de Fotbal a transmis că forul continental nu a autorizat cererea federaţiei maghiare de fotbal ca suporterii să afişeze la meciurile internaţionale steagul Ungariei Mari. Subiectul declanșase deja un val de revoltă.

ADVERTISEMENT
Tags: