Sport

Ministrul Eduard Novak a vorbit pentru prima dată de CSA Steaua în prima ligă: “Ar fi ceva unic în Europa!”

Ministrul Sportului, Eduard Novak, susţine că CSA Steaua ar trebui să devină o echipă independentă ca să poată promova în primul eșalon.
24.04.2023 | 18:35
Ministrul Eduard Novak a vorbit pentru prima data de CSA Steaua in prima liga Ar fi ceva unic in Europa
Carol Eduard Novak, ministrul Sportului. Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Controversa privind dreptului de promovare al celor de la CSA Steaua a încins spiritele în fotbalul românesc după iniţiativa legislativă a lui Vasile Dîncu, cel care propune modificarea Legii Sportului astfel încât echipele departamentale să poată juca în eşalonul de elită.

Ministrul Eduard Novak a vorbit pentru prima dată de CSA Steaua în SuperLiga: “Trebuie să fie independentă!”

Ministrul Sportului, Eduard Novak, nu este pe aceeaşi lungime de undă cu senatorul şi consideră că CSA Steaua ar trebui să devină o echipă independentă şi abia apoi să primească drept de promovare:

ADVERTISEMENT

“Eu am spus că trebuie să ne uităm la ce avem în Europa, cum funcţionează sportul şi fotbalul în special în Europa. Sigur că valoarea şi rezultatele trebuie să primeze.

Dar Steaua Bucureşti trebuie să fie o echipă de fotbal independentă, care să aibă calitatea de a atrage sponsori şi de a fi o echipă profesionistă, nu să fie o echipă care aparţine direct de Ministerul Apărării.

ADVERTISEMENT

“Ar fi ceva unic în Europa ca o echipă profesionistă să aparţină de un minister”

Pentru că Steaua ar fi singura echipă de fotbal din Europa care aparţine de un minister, ceea ce nu este tocmai în regulă. Ar fi ceva unic în Europa ca o echipă profesionistă să aparţină de un minister.

În ceea ce priveşte incidentele de pe stadioane, ştiţi cum e, stadioane noi s-au construit, dar mentalitatea a rămas cea veche. Pentru a stopa aceste incidente, aici trebuie să avem o modificare drastică de lege şi să intervenim ferm în cât mai scurt timp posibil”, a spus Eduard Novak.

ADVERTISEMENT

“Sportul românesc este finanţat de cinci ministere, care nu se conformează Ministerului Sportului”

În ceea ce priveşte modificarea Legii Sportului, Eduard Novak consideră că, în primul rând, sportul trebuie finanţat de Ministerul Sportului şi nu de alte patru ministere care nu au legătură cu acest domeniu:

“Nu pot să spun că susţin sau nu susţin modificarea Legii Sportului… eu susţin numai descentralizarea, în sensul în care cluburile să devină independente şi tratate toate la acelaşi nivel.

ADVERTISEMENT

Noi ne confruntăm acum cu o situaţie extrem de grea în care sportul românesc este finanţat de cinci ministere, ministere care nu se conformează la Ministerul Sportului. Nu e tocmai în regulă. Iar faptul că sportivii se confruntă cu diferite probleme se datorează acestui sistem, pentru că nu există un lider.

“Bugetul sportului trebuie să fie la Ministerul Sportului”

Ministerul Sportului trebuie să devină în următorii 10 ani liderul, să finanţeze tot sportul românesc şi să implementeze strategia lui. Nu se poate ca azi să se întâmple ceva la Ministerul Educaţiei, în cluburile sportive şcolare, noi să nu avem niciun cuvânt de spus.

Nu se poate ca să se întâmple ceva la nivelul cluburilor Dinamo şi Steaua şi să nu avem niciun cuvânt de spus. Deci bugetul sportului trebuie să fie la Ministerul Sportului şi prin proiecte să finanţeze tot ce înseamnă mişcare sportivă în România”, a spus Eduard Novak.

ADVERTISEMENT