News

Ministrul educației, anunț despre bursele pentru elevii cu media sub 5: “Să aibă scopul motivării copiilor din fiecare clasă”

Ligia Deca a anunțat schimbări în acordarea burselor pentru elevi anul viitor, pentru a se evita situațiile elevilor cu medii sub 5, dar care primesc burse
20.12.2023 | 23:19
Ministrul educatiei anunt despre bursele pentru elevii cu media sub 5 Sa aiba scopul motivarii copiilor din fiecare clasa
De la anul se va modifica acordarea burselor pentru elevi. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul educației, Ligia Deca, a declarat că chiar dacă pentru acest an școlar bursele pentru elevi au fost majorate considerabil mai sunt necesare o serie de modificări în normele de acordare a acestora, astfel încât să se facă o distincție între bursele de merit și cele de reziliență.

Ce se întâmplă cu bursele pentru elevii cu medii sub 5

Ministra Ligia Deca a declarat că, și în lumina rezultatelor de la Testele PISA, este nevoie ca ministerul să vină cu o modificare metodologică în acordarea burselor de merit pentru elevi. Ministrul educației spune că deși este necesară o distribuție echitabilă a acestor stimulente, ele trebuie diferențiate, astfel încât să nu mai existe situații unde elevii intrați la liceu cu medii sub 5 ajungeau să primească bursă de merit.

ADVERTISEMENT

„Ceea ce ne spun și testele PISA este că trebuie să avem o distribuție mai echitabilă a stimulentelor de tip bursă. Asta înseamnă că nu pot fi licee unde toți copiii iau bursă – pentru că toți copiii aveau peste media de bursă sau participau la concursuri și olimpiade – și alte licee, în care nimeni nu ia bursă.

Și atunci am gândit un sistem în care să-i premiem pe cei care depun un efort să fie cei mai buni din clasă. Din fiecare clasă, în fiecare școală, cu rezultatele aferente. Problemele de “sub media cinci” apar exclusiv la clasa a 9-a, pentru că acolo se face distribuția în funcție de Evaluarea Națională. Dacă am fi luat media de la clasa a 8-a – deși ar fi fost inechitabil, pentru că media de la clasa a 8-a era dată de profesori din școli diferite, – lucrurile n-ar mai fi arătat așa”, a declarat Ligia Deca într-un interviu pentru Știrile Protv.

ADVERTISEMENT

Ministra educației a precizat că aceste schimbări la modul de acordare al burselor vor fi introduse începând cu viitorul an școlar, și a precizat că Ministerul oferă în acest an peste 1,2 milioane de burse. „Vorbim despre 1.250.000 de burse, vorbim despre creșteri de cuantumuri.

Bursa de merit, de exemplu, a crescut la 450 lei, de la 200, bursa socială de la 200 la 300 lei și avem 750.000 de burse sociale. Și asta ne spune mult despre starea socio-economică a familiilor. Ceea ce vom face la începutul anului următor este ca, pe baza feedback-urilor venite, să punem în dezbatere niște modificări la metodologia de burse pentru anul viitor”, a mai precizat Ligia Deca.

ADVERTISEMENT

Bursele de merit și bursele de reziliență

Ligia Deca a mai precizat apoi că ceea ce își dorește este ca, pentru cei 30% dintre elevi care primesc burse de merit în prezent să existe o distincție între bursele de merit și o bursă motivațională, mai degrabă la nivelul clasei, bursa de reziliență.

„Asta înseamnă ca ceea ce avem acum – 30% dintre copii primesc bursă de merit,- să fie separat în două categorii: bursa de merit, pentru că înțeleg că societatea își dorește o definiție mai strictă a noțiunii de merit. Și atunci să mergem pe o concursuri, olimpiade plus (medii) peste 9,50, adică copiii cu rezultate foarte bune și să existe o altă bursă, bursa de reziliență, care să aibă scopul motivării copiilor din fiecare clasă, a celor mai buni copii din fiecare clasă”, a mai precizat ministra, care a subliniat că o condiție pentru acordarea ambelor tipuri de burse va fi ca elevii să nu aibă absențe școlare.

ADVERTISEMENT

Aceasta a precizat că această ultimă condiție era satisfăcută până în prezent prin raportarea la media la purtare, încă acest lucru nu mai este suficient, în condițiile în care această medie se acordă doar la final de an. Totuși, ministrul a promis că aceste modificări vor fi puse în dezbatere publică.

„Având în vedere că media la purtare se acordă la sfârșit de an, avem nevoie de o condiție suplimentară, și, de asemenea, ne gândim și la un prag de medie pentru această bursă de reziliență, cea acordată celor mai buni copii din clasă, în procentul de 30%, minus cei care au bursă de merit. O să facem aceste modificări și ele vor fi valabile, evident, în anul școlar următor.

O să le punem în dezbatere publică pentru că înainte de a face orice modificare. Vrem să ne asigurăm că toți cei care trebuie să aibă un cuvânt de spus, profesorii, elevii, experții reușesc să aibă acest cuvânt”, a mai declarat Ligia Deca.

ADVERTISEMENT