Life

Când vor intra pe card bursele elevilor pentru lunile septembrie și octombrie. Câți bani vor primi

Când vor intra pe card bursele elevilor pentru lunile septembrie și octombrie. Ministerul Educației a făcut anunțul de curând.
15.11.2023 | 00:26
Cand vor intra pe card bursele elevilor pentru lunile septembrie si octombrie Cati bani vor primi
Când vor intra pe card bursele elevilor pentru septembrie și octombrie. Sursa foto: Hepta, Pinterest/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministerul Educației a anunțat când vor intra pe card bursele elevilor pentru septembrie și octombrie 2023. Aceștia vor primi banii în curând, la două luni de când a început anul școlar.

Când vor intra pe card bursele elevilor pentru lunile septembrie și octombrie

Reprezentanții Ministerului Educației au transmis că prima plată a burselor pentru anul școlar 2023 – 2024 se va face pe 15 noiembrie. Elevii vor primi, astfel, banii pentru septembrie și octombrie.

ADVERTISEMENT

După aceea, bursele vor fi plătite de către școli, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, respectând metodologia de acordare a burselor școlare.

Ministerul Educației va vira, prin inspectoratele școlare, sumele pentru 1.289.994 de burse, după cum scrie antena3.ro. Cuantumul minim pentru burse:

ADVERTISEMENT
  • Bursa de excelență olimpică I: între 750 și 3.000 lei;
  • Bursa de excelență olimpică II: 700 de lei;
  • Bursa de merit: 450 de lei;
  • Bursa socială: 300 de lei;
  • Bursa pentru mamele minore: 700 de lei;
  • Bursa tehnologică: 300 de lei.

Bursele pot să fie suplimentate de consiliile de administrație a școlilor ținând cont de sumele alocate de autoritățile administrației publice locale sau alte venituri care sunt obținute conform legii.

ADVERTISEMENT

Câți bani primesc elevii pentru lunile septembrie și octombrie

Pentru lunile septembrie și octombrie, un elev ar trebui să primească bursă de merit în valoare de 730 de lei. În septembrie, au fost 21 de zile lucrătoare, iar cursurile au început pe 11 septembrie.

Astfel, se scad șase zile. Pentru cele 15 zile rămase, elevii vor primi 321 de lei, în loc de 450 de lei. Este aplicată formula de calcul din metodologie, după cum urmează: 450/21 x (21-6) = 321 de lei. Pentru octombrie, elevii vor primi suma de 409 lei, respectând aceeași metodă de calcul.

ADVERTISEMENT

“Pentru lunile din anul școlar în care sunt vacanțe, modalitatea de calcul al burselor de merit și tehnologice este (CmB/NZL) x (NZL – NZV), unde:

CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru; NZL = număr de zile lucrătoare în luna respectivă; NZV = număr de zile de vacanță în luna respectivă.

În calculul prevăzut la alin. (2) sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare”, se arată în Art. 18 din metodologia de acordare a burselor școlare, potrivit edupedu.ro.

ADVERTISEMENT
Tags: