News

Ministrul Educației: “Dacă un elev strănută, acesta va fi izolat într-un spațiu special”

05.02.2021 | 23:00
Ministrul Educatiei Daca un elev stranuta acesta va fi izolat intrun spatiu special
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a discutat vineri în direct la Digi24 despre procedurile care vor trebui respectate de către profesori începând de luni, când se redeschid școlile, declarând că: “dacă un elev strănută, acesta va fi dus într-un spațiu special unde va fi izolat”.

Începând de luni, școlile se vor redeschide în toată România, iar elevii se vor întoarce la orele care necesită prezență fizică, în funcție de scenariul în care se află localitatea în care învață.

ADVERTISEMENT

Astăzi a fost publicată o listă a ratelor de infectare din toate localitățile, pe baza unei noi metodologii de calcul, iar pe baza acesteia se stabilește cum și dacă vor merge elevii la școli.

Sorin Cîmpeanu: “Când un elev strănută, trebuie izolat într-un spațiu special”

“Evaluarea simptomelor se face printr-un simplu triaj, prima dată de către părinți, care pot observa simptomele specifice în limitele lor de competențe, apoi se face de către cadre didactice, tot în limita de pregătire a unei persoane care nu are pregătire medicală.

ADVERTISEMENT

Al treilea triaj se face de către cabinetul de medicină școlară, dacă există, dacă nu trebuie să fie făcută de către DSP. Dacă un elev are simptome, dascălul trebuie să îl izoleze într-un spațiu în care acest lucru să fie posibil.

Dacă există un cabinet școlar, părintele va fi anunțat și pe baza acelui formular de pe site-ul Ministerului Educației, își va da un acord informat sau nu. Dacă își va da acordul, va fi testat în cadrul cabinetului școlar, dacă nu există, trebuie chemat DSP-ul. 

ADVERTISEMENT

Dacă părintele refuză testarea rapidă cu antigen, i se va propune testarea PCR. Dacă acceptă testarea PCR și este negativ, vorbim de o răceală sau de o viroză. Dacă este pozitiv, în mod evident, el va intra în carantină timp de 14 zile.

Dacă nu acceptă părintele testul PCR, acel copil nu va mai putea intra în colectivitate timp de 14 zile, iar revenirea se va face pe baza unei adeverințe medicale. Dacă ai simptome, trebuie să faci o verificare.

ADVERTISEMENT

Nu este în sarcina Ministerului Educației să ofere competențe medicale profesorului de istorie sau geografie.

Există procedura la nivelul Ordinului de Ministru și avem în calcul să avem în calcul să facem o explicație detaliată pentru a fi la îndemâna oricărui cadru didactic, referitor la ce poate să facă și la ce nu”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Ministrul Educației: “Redeschiderea școlilor se face cu maximum de prudență”

“Ministrul Educației a publicat astăzi lista cu ratele de infectare pentru fiecare localitate, iar aceasta are incluse și focarele.

De săptămâna viitoare DSP va avea această lista care este mai restrictivă din perspectiva scenariilor, pentru că nu vom avea treceri bruște de la un scenariu mai permisiv la unul mai exigent, lista publicată de minister este cea care ia deja în calcul și focarele.

Vedeți că pentru alte domenii scenariul verde merge până la o rată de infectare de la 1,5 la mia de locuitori, pentru școli se oprește la 1 la mie, deja este un scenariu mai restrictiv, gândit tocmai pentru a asigura starea de siguranță sanitară a elevilor, este o măsură de precauție. Deschiderea școlilor se face cu maximul de prudență posibilă.

Nu știu să vă răspund în momentul de față în legătură cu formularul de consimțământ. Ce legătură directă are acesta cu redeschiderea școlilor luni? Nu văd să fie legat, atunci când un elev va prezenta simptome vor fi contactați părinții pentru a-și da acordul informal, dar și scris.

Acest formular, teoretic, va fi completat de către părinții elevilor care prezintă simptome, nu de către toți părinții.

Poate fi și o variantă să fie dat tuturor pentru a fi semnat de către părinții în eventualitatea în care elevii ar putea să aibă simptome, dar momentan trebuie să ne consultăm la nivelul Ministerului Educației și vom reveni cu clarificări.

Nu vor funcționa școlile care își desfășoară orele în containere, cele în care număul de cadre didactice care sunt în izolare sau au vulnerabilități medicale certificate este ridicat și cele care nu au apă. În aceste situații, școala rămâne online”, a adăugat ministrul.

 

ADVERTISEMENT