News

Ministrul energiei explică de ce furnizorii întârzie cu facturile pe luna octombrie

Virgil Popescu, Ministrul energiei, a explicat joi, la Digi24, din ce cauze furnizorii de energie au întârziat cu facturile la gaz și energie electrică pentru luna octombrie.
18.11.2021 | 21:38
Ministrul energiei explica de ce furnizorii intarzie cu facturile pe luna octombrie
ADVERTISEMENT

Prețul pentru furnizarea energiei electrice și a gazului natural vor fi plafonate de la începutul lunii noiembrie, primele facturi plafonate fiind cele din luna decembrie.

România și SUA au semnat un acord prin care se va construi un reactor nuclear, Ministrul energiei spunând că prin acest lucru, țara noastră va deveni un lider regional în furnizarea de energiei verde.

ADVERTISEMENT

Ministrul energiei explică de întârzie facturile la curent și gaz

Furnizorii au încercat ‘marea cu degetul’. Facturile la începutul lunii noiembrie vin pe luna octombrie. De ce nu fac furnizorii facturi, asta nu știu.

Facturile nu au nicio legătură cu legea aprobată în Parlament și normele metodologice. Trebuie întrebați de ce au întârziat aceste facturi.

ADVERTISEMENT

Noi am finalizat și am semnat astăzi ordinul, după ce l-am discutat cu Ministerul Muncii, Ministerul de Finanțe și furnizorii și a plecat pe circuitul de semnare.

Eu sunt convins că va fi publicat în Monitorul Oficial la începutul săptămânii viitoare și au toate datele acolo pentru a face facturi la începutul lunii decembrie și a pregăti documentele pe care să le depună.

ADVERTISEMENT

A intrat în vigoare schema de compensare de la 1 noiembrie. Am terminat normele, le-am discutat și cu celelalte două ministere, ne-am asumat noi rolul de a le redacta, am discutat și cu furnizorii ca să nu avem discuții, nu toate soluțiile au putut fi preluate.

Ne-am asumat că la începutul lunii ianuarie verificăm, facem o evaluare a schemei să vedem cum a funcționat și dacă e cazul îmbunătățim.

ADVERTISEMENT

Nu vreau să existe în decembrie facturi fără compensație. Nu cred un furnizor își permite să încalce legea, există organe ale statului care îl pot amenda, este infracțiune și are și alte repercusiuni.

Eu cred că anumiți furnizori facturau la începutul lunii noiembrie și câteva zile din luna noiembrie, probabil din acest motiv au întârziat facturile, pentru a scoate estimativ acel consum.

Le-am spus în norme, consumul lunii noiembrie se facturează în decembrie, după ce consumul este realizat.

Fiecare dintre noi am avut contractul în derulare sau am avut ghinionul să se termine in această perioadă de toamnă-iarna. 

Legea pe care am aprobat-o în Senat are o plafonare la prețul gazului natural, cât și la prețul energiei electrice.

La facturile care vin pe asociație și se repartizează pe apartament avem un prag minimum de consum, sub 30 de kilowați pe lună nu se compensează nimic.

Sub 30 de metri cubi la gaze naturale se presupune că nu folosește cineva gazul pentru încălzire și la fel, nu avem compensație”, a declarat Virgil Popescu la Digi24.

ADVERTISEMENT