News

Ministrul Finanțelor anunță vremuri grele: “Rectificarea bugetară va fi destul de complicată. Situaţia României nu este una extraordinar de bună”

Ministrul Finanțelor anunță vremuri grele. Adrian Câciu a declarat, joi, că prima rectificare bugetară va ridica probleme.
08.06.2023 | 15:35
Ministrul Finantelor anunta vremuri grele Rectificarea bugetara va fi destul de complicata Situatia Romaniei nu este una extraordinar de buna
Ministrul Finanțelor anunță vremuri grele. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministrul Finanțelor anunță vremuri grele. Adrian Câciu a vorbit, joi, după ședința de Guvern, despre situația economică în care se află România. Ministrul a spus că prima rectificare bugetară va ridica probleme.

Ministrul Finanțelor anunță vremuri grele. Ce spune despre rectificarea bugetară

Adrian Câciu a vorbit despre efortul bugetar făcut pentru creșterea salariilor din învățământ, sănătate și ordine publică. De asemenea, Câciu spune că aceeași situație o găsim la nivel european, referindu-se la problemele economice.

ADVERTISEMENT

„Eu ca ministru de Finanţe vă spun – cred că puteam să facem mai mult şi mai la timp. Am găsit aceste soluţii la acest moment şi nu numai pentru educaţie, dar în primul rând pentru educaţie pentru care s-au adoptat mai multe măsuri, deşi situaţia economică a României nu este una extraordinar de bună.

De fapt situaţia economică a Europei nu este una extraordinar de bună. Dar noi suntem puşi în aceste funcţii ca să găsim soluţii pentru societate. Am găsit aceste resurse în resursele bugetare de care dispune la acest moment România, prin ordonatorii de credite care vor trebui să finanţeze aceste cheltuieli. Evident la rectificare, va fi o rectificare destul de complicată, dar se va continua prin redistribuirea resursele şi reprioritizarea unor acţiuni”, a transmis ministrul Finanțelor.

ADVERTISEMENT

Zona euro a intrat oficial în recesiune

Totodată, conform datelor publicate joi de Eurostat și transmise de AFP, zona euro a intrat oficial în recesiune tehnică în primele trei luni din 2023. Statisticile au arătat că PIB-ul s-a contractat atât în primul trimestru din 2023, cât şi în ultimul trimestru din 2022.

Mai exact, în urma revizuirii datelor, PIB-ul zonei euro a consemnat două trimestre consecutive de scădere cu 0,1%. Revizuirea a fost făcută după noile date privind economia din Germania. Statul a transmis la finalul lunii mai că a intrat în recesiune.

ADVERTISEMENT

Noile date îi fac pe specialiști să își exprime incertitudinea referitor la perspectivele pentru următoarele luni. Potrivit sursei citate, în urmă cu câteva săptămâni, Comisia Europeană miza pe o creştere de 1,1% în 2023, pentru statele care fac parte din zona euro.

“Începând din primăvară, toate datele au fost negative. Economia europeană este într-o fază de stagnare şi a trecut cu greu iarna din cauza şocului energetic”, a transmis economistul ING, Charlotte de Montpellier.

ADVERTISEMENT

Efectele negative asupra economiei europene au apărut și din cauza creșterii dobânzilor de referinţă de către Banca Centrală Europeană, precum și  din cauza „încetinirii economice constatate în SUA şi revenirea sub aşteptări în China, care afectează de asemenea exporturile europene”, arată sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: