News

Ministrul Finanțelor anunță vremuri grele: “Rectificarea bugetară va fi destul de complicată. Situaţia României nu este una extraordinar de bună”

Ministrul Finanțelor anunță vremuri grele. Adrian Câciu a declarat, joi, că prima rectificare bugetară va ridica probleme.
08.06.2023 | 15:35
Ministrul Finantelor anunta vremuri grele Rectificarea bugetara va fi destul de complicata Situatia Romaniei nu este una extraordinar de buna
Ministrul Finanțelor anunță vremuri grele. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministrul Finanțelor anunță vremuri grele. Adrian Câciu a vorbit, joi, după ședința de Guvern, despre situația economică în care se află România. Ministrul a spus că prima rectificare bugetară va ridica probleme.

Ministrul Finanțelor anunță vremuri grele. Ce spune despre rectificarea bugetară

Adrian Câciu a vorbit despre efortul bugetar făcut pentru creșterea salariilor din învățământ, sănătate și ordine publică. De asemenea, Câciu spune că aceeași situație o găsim la nivel european, referindu-se la problemele economice.

ADVERTISEMENT

„Eu ca ministru de Finanţe vă spun – cred că puteam să facem mai mult şi mai la timp. Am găsit aceste soluţii la acest moment şi nu numai pentru educaţie, dar în primul rând pentru educaţie pentru care s-au adoptat mai multe măsuri, deşi situaţia economică a României nu este una extraordinar de bună.

De fapt situaţia economică a Europei nu este una extraordinar de bună. Dar noi suntem puşi în aceste funcţii ca să găsim soluţii pentru societate. Am găsit aceste resurse în resursele bugetare de care dispune la acest moment România, prin ordonatorii de credite care vor trebui să finanţeze aceste cheltuieli. Evident la rectificare, va fi o rectificare destul de complicată, dar se va continua prin redistribuirea resursele şi reprioritizarea unor acţiuni”, a transmis ministrul Finanțelor.

ADVERTISEMENT

Zona euro a intrat oficial în recesiune

Totodată, conform datelor publicate joi de Eurostat și transmise de AFP, zona euro a intrat oficial în recesiune tehnică în primele trei luni din 2023. Statisticile au arătat că PIB-ul s-a contractat atât în primul trimestru din 2023, cât şi în ultimul trimestru din 2022.

Mai exact, în urma revizuirii datelor, PIB-ul zonei euro a consemnat două trimestre consecutive de scădere cu 0,1%. Revizuirea a fost făcută după noile date privind economia din Germania. Statul a transmis la finalul lunii mai că a intrat în recesiune.

ADVERTISEMENT

Noile date îi fac pe specialiști să își exprime incertitudinea referitor la perspectivele pentru următoarele luni. Potrivit sursei citate, în urmă cu câteva săptămâni, Comisia Europeană miza pe o creştere de 1,1% în 2023, pentru statele care fac parte din zona euro.

“Începând din primăvară, toate datele au fost negative. Economia europeană este într-o fază de stagnare şi a trecut cu greu iarna din cauza şocului energetic”, a transmis economistul ING, Charlotte de Montpellier.

ADVERTISEMENT

Efectele negative asupra economiei europene au apărut și din cauza creșterii dobânzilor de referinţă de către Banca Centrală Europeană, precum și  din cauza „încetinirii economice constatate în SUA şi revenirea sub aşteptări în China, care afectează de asemenea exporturile europene”, arată sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags:
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink