News

Ministrul finanțelor liniștește spiritele: ”Nu există gaură în buget de 20 de miliarde”. Ce spune Câciu despre deficitul bugetar

Ministrul finanțelor spune că nu există o ”gaură” de 20 de miliarde din buget. Adrian Câciu oferă vești bune privind deficitul bugetar.
11.04.2023 | 22:58
Ministrul finantelor linisteste spiritele Nu exista gaura in buget de 20 de miliarde Ce spune Caciu despre deficitul bugetar
Ministrul finanțelor infirmă o ”gaură” de 20 de miliarde din buget: ”Este o încetinirea a colectării veniturilor de 4,7 miliarde de lei”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Prezent marți, în Parlament, la ”Ora Guvernului”, ministrul finanțelor a spus că nu există o așa-zisă gaură în buget de 20 de miliarde. Adrian Câciu a venit cu informații și în ceea ce privește deficitul bugetar.

Ministrul finanțelor infirmă o ”gaură” de 20 de miliarde din buget: ”Este o încetinirea a colectării veniturilor de 4,7 miliarde de lei”

În această săptămână, coaliţia PNL-PSD-UDMR a decis o ajustare pe cheltuieli în valoare de circa 20 miliarde lei pe bugetul general consolidat. Anunțul a fost făcut de ministrul finanţelor, Adrian Câciu.

ADVERTISEMENT

Marți, 11 aprilie, același oficial social-democrat din Guvern, a fost prezent în Parlament, la ”Ora Guvernului”. Acesta a explicat că, de fapt, nu există o ”gaură” în bugetul statului. Câciu a spus că încetinirea colectării veniturilor se ridică la 4,7 miliarde lei faţă de ce era programat.

”Nu există o gaură la buget. E un termen impropriu. În primul rând, avem o încetinire a colectării veniturilor pe primul trimestru de 4,7 miliarde lei, faţă de estimat. Acum este şi o dinamică dintr-o anumită perspectivă a încasărilor la buget. Sunt foarte multe încasări care îţi vin în primul semestru, mai spre sfârşit. În sensul în care impozitul pe profit se încasează în iunie.

ADVERTISEMENT

(…) avem declaraţia unică pe impozitul pe venit, adică sunt lucruri care se reglează. Aşa cum am făcut şi anul trecut, pentru a putea să nu avem o mărire a deficitului în avans sau a deficitului de aşa natură încât să nu comporte ajustări prea târziu.

Am luat o decizie în coaliţie. Am prezentat situaţia, ne facem analiza trimestrială. Decizia domnului prim-ministru şi decizia liderilor a fost să facem o ajustare şi pe cheltuieli, aceeaşi ajustare. Aici poate apare confuzia, este în valoare de circa 20 de miliarde lei pe total buget general consolidat al statului”, a explicat Câciu, la Palatul Parlamentului, întrebat care este “gaura” la buget.

ADVERTISEMENT

Câciu dă asigurări că nu vor fi tăiate salarii

Subiectul eventualelor tăieri salariale a fost abordat și de Adrian Câciu. Ministrul PSD a subliniat din nou faptul că nu vor fi tăieri de salarii, concedieri şi nici nu se va tăia de la investiţii.

”Eu înţeleg că sunt şi colegi care poate fac afirmaţii care poate nu sunt adecvate. Aş vrea să avem puţină răbdare pentru că planul de măsuri, v-am anunţat unde nu se umblă, va fi prezentat săptămâna viitoare”, a declarat Câciu.

ADVERTISEMENT

Adrian Câciu, despre deficitul bugetar: ”România este în regulă”

Întrebat despre deficitul bugetar, ministrul finanţelor a declarat că România este “în regulă”. Adrian Câciu a subliniat că Executivul s-a conformat de fiecare dată cerințelor de la Comisia Europeană.

”Suntem în regulă (n.r. cu deficitul). Sâmbătă o să aveţi iar o veste bună de la agenţiile de rating. Sunt în regulă discuţiile cu Comisia Europeană şi chiar apreciază faptul că, de fiecare dată, Guvernul s-a adaptat.

Nu a lăsat anumite chestiuni să se întâmple şi să trimită o scrisoare şi să spună “ne pare rău, uitaţi suntem într-o anumită situaţie”. Noi avem o discuţie aproape permanentă. Cel puţin eu discut cu colegii din ECOFIN şi mai ales cu responsabilii care răspund de zona aceasta”, a afirmat Câciu, în privința deficitului de 1,4% din PIB.

ADVERTISEMENT
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României