Ministrul finanţelor, Adrian Câciu, susţine că grupul austriac OMV Petrom va plăti taxa de solidaritate în România, în luna iunie, așa cum prevede termenul legal din legislație pentru impozitul pe profit. Cu toate acestea, el recunoaşte că nu a vorbit pe acest subiect cu ministrul energiei, Virgil Popescu.
Ministrul finanţelor îşi argumentează afirmaţiile pe seama faptului că în perioada următoare vor mai avea loc discuţii în executivul european care să clarifice aspecte legate de modalităţile de plată ale acestei taxe. Astfel, într-un final se va ajunge ca banii să fie livraţi la bugetul României, este sigur Adrian Câciu.
“Eu rămân la ceea ce am spus, va plăti. Aşteptaţi iunie. Ceea ce lumea uită este că această taxă se declară pe 25 iunie şi se plăteşte pe 25 iunie. Înainte nu poate să plătească, chiar şi dacă ar vrea, pentru că acesta este termenul legal pentru impozitul pe profit”, a declarat Câciu, la Prima News.
Despre speculaţiile că nu s-a dorit ca OMV să plătească această taxă, ministrul Adrian Câciu a răspuns: “Total fals, resping categoric ca ministru de finanţe şi a făcut-o şi premierul, această ordonanţă a fost asumată la nivelul întregii coaliţii, a fost avizată şi de ministrul energiei şi de ministerul de externe şi cel de justiţie.
Resping categoric orice fel de intenţie de a sugera că aici s-a făcut, că s-a lucrat cumva, aveţi în faţă pe omul care a luat acestor companii un miliard de euro, sunt unul dintre cei care în coaliţie şi guvern m-am luptat pentru supraimpozitarea acestor companii”.
Pe de altă parte, Câciu recunoaşte că nu a discutat subiectul plăţilor pe care ar urma să le facă OMV cu omologul său, de la Ministerul Energiei, Virgil Popescu. “Noi avem dialog în general, pe acest subiect nu am avut un dialog, pe contribuţia de solidaritate. Nu pot să întorc timpul (…)
Suntem într-un dat. Mă întrebaţi dacă ar fi trebuit să… Nu pot să dau timpul înapoi, poate ar fi fost bine să ne tragem unul pe altul de mânecă, dar în momentul de faţă nu pot să spun decât că nu s-a întâmplat aşa”.
Despre veniturile pe care statul le estimează din taxa de solidaritate, ministrul Câciu a spus că este de 3,9 miliarde lei, în total, în timp ce din supraimpozitare s-au strâns 15 miliarde. În acelaşi timp, Ministrul Finanţelor spune că taxa de 1% pentru cifra de afaceri a marilor companii cerută de Marcel Ciolacu în coaliţie, că reprezintă 6 miliarde şi jumătate de lei şi, dacă se va ajunge la un consens ar urma să se introducă de la 1 iunie pentru anul 2024, urmând să se plătească mai întâi o taxă pe cifra de afaceri, urmând ca regularizarea să se facă în 2025.
Pe de altă parte, ministrul finanţelor spune că ar vedea o continuare a reducerii impozitării muncii şi pe a doua jumătate a acestui an şi în anul 2024, acesta precizând că programul de guvernare al PSD va fi finalizat luna aceasta, urmând ca elementele de divergenţă cu PNL să fie discutat la nivelul conducerii partidelor.