News

Taxa de solidaritate ar afecta doar un sfert din primii 20 de contribuabili. Companiile cu profit redus sau pe pierderi, cele mai expuse

Impozitarea cu 1% a cifrei de afaceri a marilor companii creează tensiuni în coaliția de guvernământ, mai ales că miza financiară este una enormă.
03.02.2023 | 15:33
Taxa de solidaritate ar afecta doar un sfert din primii 20 de contribuabili Companiile cu profit redus sau pe pierderi cele mai expuse
Ținta taxei de solidaritate a PSD sunt companiile care și-ar ascunde profitul/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

PSD a cerut în coaliție instituirea unei taxe de solidaritate pentru companiile cu cifră de afaceri de peste 100.000.000 de euro, care constă în fixarea unui prag minim al impozitului pe profit la 1% din cifra lor de afaceri. Deși este o formă atenuată a unei idei mai vechi a social-democraților, liberalii se opun, în timp ce AUR vine cu o propunere chiar mai radicală de impozitare a firmelor mari.

Marile companii, suspectate că-și ascund profiturile

Încă de anul trecut, PSD sonda terenul în coaliție pentru instituirea unei taxe de solidaritate pentru companiile cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro, echivalentul aproximativ a 500.000.000 de lei. Ca și acum, liberalii s-au opus, iar ideea a fost abandonată.

ADVERTISEMENT

PSD a reluat propunerea în ultimele zile într-o formă nouă: nu va mai fi impozitată cifra de afaceri, ci crescut impozitul de profit la un prag minim care să reprezinte 1% din cifra de afaceri. Social-democrații susține că marii contribuabili „își diminuează artificial profiturile, cu scopul vădit de a-și reduce obligațiile față de bugetul de stat.

Aceste firme cu venituri foarte mari au obligația de a plăti un impozit pe profit echivalent cu măcar 1% din cifra lor de afaceri, așa cum plătesc toate firmele mici din România. PSD este de acord cu menținerea impozitului pe profit de 16%, însă valoarea acestuia plătită de marile companii nu trebuie să fie mai mică de 1% din cifra lor de afaceri”, se mai arată în comunicatul PSD din 1 februarie.

ADVERTISEMENT

Două lanțuri de retail vor plăti impozit pe pierderi

PSD nu a prezentat o evaluare a sumelor suplimentare astfel obținute, însă dintre primii 20 de contribuabili din România, doar o parte dintre ei ar putea plăti mai mult la bugetul de stat decât o fac în momentul de față. Este vorba de cinci mari companii care în 2021 au raportat fie pierderi, deci nu au plătit impozit de profit, fie un profit raportat la cifra de afaceri mai mic de 1%.

În prima categorie intră două lanțuri de retail, Profi și Cora, la care se adaugă Enel Energie Muntenia. Profirom Food a raportat în 2021 pierderi de 87,3 milioane de lei, dar a plătit totuși un impozit pe profit de 43,4 milioane, provenit din cheltuieli nedeductibile. În cazul în care taxa propusă de PSD va fi aprobată, va trebui să plătească, presupunând același bilanț financiar, un impozit de profit de 101,9 milioane de lei.

ADVERTISEMENT

O situație similară regăsim și în cazul lanțului de magazine Cora, care a înregistrat o pierdere de 38,8 milioane, dar a plătit un impozit de profit de 5,8 milioane. Dacă este introdusă taxa, această impunere va ajunge la 15,5 milioane lei. Cu o pierdere de 229,6 milioane în 2021, Enel Energie Muntenia nu a plătit impozit de profit, dar pe viitor ar putea să-l achite la un nivel de aproximativ de 33,9 milioane lei.

Engie România și Rompetrol au înregistrat profituri, dar acestea au fost sub pragul de 1% din cifra de afaceri, astfel că și ele ar urma să fie obligate la plăți suplimentare către bugetul de stat, de la 17 milioane la 123 de milioane în cazul Rompetrol și de la 37,7 milioane la 81,9 milioane lei pentru Engie.

ADVERTISEMENT

AUR supralicitează propunerea PSD

În 2021, au fost 354 de companii a căror cifră de afaceri a depășit 500.000.000 de lei, cifra de afaceri însumată a acestora depășind 626,7 miliarde de lei. Dintre acestea, 54 de firme au avut un profit mai mare de 10% din cifra lor de afaceri, în timp ce 236 au avut profit sub 10%. Numărul firmelor pe pierdere se ridică la 64, însă în cazul introducerii unui impozit pe profit la nivelul de minim 1% din cifra de afaceri, doar companiilor care au avut pierdere vor plăti către stat peste un miliard de lei, la care se adaugă impozitul perceput la companii cu profit de sub 1%.

Aceste date oficiale preluate de la Ministerul Finanțelor sunt invocate în expunerea de motive a unui proiect de lege inițiat de AUR care propune o impozitare chiar mai radicală decât cea dorită de către PSD. Anume să impozitul pe profit să fie ridicat de la 1% la 10% pentru toate firmele cu cifră de afaceri peste 250.000.000 lei.

Ca o compensație, AUR propune reducerea concomitentă a impozitării veniturilor pe salarii cu 50%. Reducerea impozitării muncii este un obiectiv declarat și de către PSD, însă deocamdată nu a anunțat un plan clar privind modul în care vrea să facă acest lucru.

ADVERTISEMENT