News

Ministrul Justiției face loc în pușcării, pentru infractori. “Anul acesta vom da în folosinţă aproape 1.300 locuri noi de detenţie”

Ministrul Justiției face loc în pușcării. Alina Gorghiu a vorbit despre problemele din sistem și cum vor fi soluționate acestea.
29.06.2023 | 16:19
Ministrul Justitiei face loc in puscarii pentru infractori Anul acesta vom da in folosinta aproape 1300 locuri noi de detentie
Ministrul Justiției face loc în pușcării. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Ministrul Justiției face loc în pușcării, pentru infractori. Cu ocazia Zilei personalului din sistemul administrației penitenciare, Alina Gorghiu a vorbit despre problemele cu care se confruntă justiția din România.

Ministrul Justiției face loc în pușcării, pentru infractori

Ministrul a promis că va merge în penitenciare pentru a discuta cu privire la solicitările angajaților din acest sistem. De asemenea, Gorghiu spune că în acest fel vor fi soluționate problemele din pușcării.

ADVERTISEMENT

„Vă apreciez conduita profesională, mai ales în această perioadă cu anumite nemulțumiri manifestate în sistemul de justiție. Sper în cel mai onest parteneriat. Voi vizita unitățile de penitenciar pentru a vă cunoaște mai bine. Pentru a discuta punctual despre problemele și nevoile pe care le aveți, ca să găsim împreună soluții sănătoase.”, a transmis ministrul Justiției.

Alina Gorghiu a ținut să mulțumească reprezentanților sindicatelor pentru faptul că sunt deschiși la dialog. Aceasta speră că împreună vor găsi soluții pentru rezolvarea deficitului de personal, infrastructurii învechite, a gradului de recidivă sau a locurilor de detenție.

ADVERTISEMENT

Aproape 1.300 de locuri noi de detenție

Ministrul Justiție a precizat că în anul 2022, țara noastră a ajuns la cel mai redus procent de recidiviști. De asemenea, până la finalul acestui an vor fi date în folosință noi locuri de detenție pentru infractori.

„România a atins cel mai redus procent de recidiviști în populația încarcerată din ultimii 13 ani: 36%. În ce privește locurile de detenție insuficiente, la Ministerul Justiției am început deja să lucrăm la rezolvarea acestei probleme, astfel că până sfârșitul anului 2023 vom da în folosință 1275 de locuri noi de detenție, obligație asumată prin Memorandumul Rezmives.

ADVERTISEMENT

Vom continua să derulam investiții pentru a construi noi locuri de detenție, atât din bugetul propriu, cât și din fonduri europene nerambursabile. Ne vom preocupa să optimizăm condițiile de detenție din unitățile existente, dar și să îmbunătățim condițiile de muncă și pregătirea profesională a personalului din sistemul penitenciar.”, a adăugat Alina Gorghiu, potrivit Agerpres.

Ministrul Justiției a vorbit și despre stadiul celor două noi unități de penitenciar, din Berceni și Unguriu. Potrivit acestuia, unitățile sunt în faza procedurilor de achiziție, iar lucrările ar urma să înceapă în 2024.

ADVERTISEMENT

În următorii 4 ani, în România ar urma să fie aproape 2.000 de noi locuri de detenție după finalizarea lucrărilor. Astfel, penitenciarul din Berceni va avea 1.000 de locuri noi, iar în Unguriu urmează să apară 900.

ADVERTISEMENT