ADVERTISEMENT
News

Ministrul Mediului, acuzat de plagiat. Reacția lui Costel Alexe

Autor: Flaviu Popa | 17.09.2020 | 19:46
Ministrul Mediului, acuzat de plagiat. Reacția lui Costel Alexe
Foto: Hepta

Ministrul Costel Alexe, acuzat că a plagiat în teza de doctorat susținută la Universitatea „Ioan Cuza” din Iași.

ADVERTISEMENT

Alexe respinge categoric acuzația și susține că teza „întrunește toate normele și standardele academice și etice”.

Ministrul Mediului ar fi plagiat conform unei anchete realizate de publicația Reporter de Iași.

Ministrul Mediului Costel Alexe este acuzat de plagiat

Potrivit sursei citate, mai multe pagini din teza de doctoral ale ministrului au fost copiate dintr-un studiu și o carte care nu apar menționate în notele de subsol, dar nici în bibliografie.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii ieșeni au arătat cum unul dintre fragmentele plagiate este copiat inclusiv cu o greșeală de tehnoredactare. Într-un drept la replică, Alexe numește dezvăluirile drept „o minciună”.

Președintele Klaus Iohannis cerea în 2019 tuturor „plagiatorilor” să plece din politică, o trimitere în acel moment la Victor Ponta. „Dacă un politician e dovedit ca plagiator, el trebuie să dispară din politică”, transmitea Iohannis.

Costel Alexe și-a susținut doctoratul în domeniul Geografie în septembrie 2012 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Titlul tezei este Clima și topoclima Municipiului Iași și a ariei metropolitane”, iar coordonator științific – profesorul universitar Liviu Apostol, conform G4media.ro.

ADVERTISEMENT

Mai multe pagini din teză ar fi fost copiate din lucrarea „Studiu științific de evaluare a stării de conservare a speciei și habitatelor din situl Natura 2000 ROSCI0221 Sărăturile din Valea Ilenei”, cu autori Costică Mihai și Constantin Cristian Stoleriu, profesori universitari în Iași.

Drept la replică al lui Costel Alexe, referitor la presupusul plagiat

Ministrul a răspuns, oficial, acuzelor lansate de publicația din Iași. Într-un drept la replică, Alexe se apără cu vehemență.

ADVERTISEMENT

În campania electorală sunt mereu subiecte fabricate. Nu există niciun plagiat! Este o mare minciună știrea în sine.

Acest subiect a fost aruncat pe piața de un ziar de șantaj din Iași. Am refuzat sa fac un contract de publicitate pe perioada campaniei și ei, de atunci, întrețin aceste subiecte fabricate. Nu am fost sunat pentru un drept la replică, tocmai pentru a nu-mi da posibilitatea de a spune adevărul.

ADVERTISEMENT

Până acum, am ales în această campanie să nu dau curs provocărilor venite fie din partea adversarilor politici, fie din partea unor ziariști de casă ai adversarilor politici.

Dar până aici! Voi merge în proces civil pentru despăgubiri. Mereu am fost un om onest în școală, facultate, și am muncit pentru teza doctorat la fel ca toți colegii mei.

Sunt mândru de teza mea coordonată de unul dintre cei mai buni profesori din România și susținută la o universitate de prestigiu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

ADVERTISEMENT

Pentru cine a trecut prin această etapă profesională, știe foarte bine procedurile de evaluare și verificare. Comisia de evaluare a unei lucrări doctorale analizează și avizează o lucrare din toate punctele de vedere. Referatele și teza au trecut prin comisia Departamentului, comisia de presusținere, comisia de doctorat și CNATDCU.

Teza întrunește toate normele și standardele academice și etice. Atât educațional, cât și profesional, am avut o carieră transparentă, respectând mereu legea și normele în vigoare!”.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE