News

Soarta urșilor din România, decisă de Academia Română. Ce se va întâmpla cu 500 de exemplare?

Academia Română va decide soarta a peste 500 de urși din țara noastră, care ar urma să fie împușcați la cererea Ministerului Mediului.
19.06.2023 | 18:49
Soarta ursilor din Romania decisa de Academia Romana Ce se va intampla cu 500 de exemplare
Soarta urșilor din România, decisă de Academia Română. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Așadar, Academia Română va analiza solicitarea de aviz formulată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, referitor la ordinul privind ”cotele de intervenție la ursul brun”. În traducere liberă se va decide în scurt timp dacă peste 500 de urși vor fi uciși cu sânge rece, sau nu.

Vor fi uciși peste 500 de urși în România?

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunțat public pe 14 iunie că a semnat un ordin care prevede cotele de prevenție și intervenție la ursul brun, un mod plastic în a spune că se aprobă uciderea a 500 de urși. Acum, ministerul a solicitat acordul Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii (CMN) din cadrul Academiei Române, conform Digi 24.

ADVERTISEMENT

”Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române a primit din partea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin e-mail, pe 14 iunie, la ora 18:08, o scrisoare referitoare la solicitarea avizului CMN pentru proiectul de ordin privind aprobarea nivelului de prevenţie şi intervenţie pentru prevenirea pagubelor şi a accidentelor în cazul speciei urs brun, precum şi referatul de aprobare, proiectul de ordin aprobat şi semnat, însoţit de patru anexe, însă fără studiul realizat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea, pe baza căruia s-a decis sacrificarea a 426 exemplare de urs brun pentru prevenţie şi 55 exemplare pentru intervenţie”, este precizat într-un comunicat de presă.

Sursa citată menționează că acest studiu ar trebui să cuprindă și informații despre lup și pisica sălbatică. Așadar, Academia Română va analiza solicitarea după ce va fi completată documentația cu acest studiu omis. Totodată va fi verificată implementarea Ordinelor Nr. 625 din 28 iunie 2018 privind ”aprobarea Planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România”, dar și Ordinul nr. 626 din 28 iunie 2018 privind ”aprobarea Planului naţional de acţiune pentru specia Canis lupus”, adică pentru lup.

ADVERTISEMENT

Academia Română menționează că nu poate aproba masacrarea urșilor fără verificarea ca la carte aș i punerea în aplicare a prevederilor legislației naționale și comunitare (Directiva Habitate). Astfel, Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române va solicita Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului date suplimentare pentru fiecare caz în parte.

Mai exact, măsuri concrete de conservare a speciilor vizate, precum și măsuri luate de autoritățile locale pentru a preveni conflictele om-urs sau orice alt animal. În mod excepțional, Ministerul Mediului poate lua anumite decizii și poate acorda derogări, cu avizul Academiei Române, ”cu condiţia să nu existe o alternativă acceptabilă, iar măsurile derogatorii să nu fie în detrimentul menţinerii populaţiilor speciilor respective într-o stare de conservare favorabilă în arealul lor natural”.

ADVERTISEMENT

Comisia a menționat că aprobarea uciderii a 500 de urși se va face doar în ”interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante, având mereu în vedere dezideratul conservării biodiversităţii autohtone, prin respectarea legislaţiei româneşti şi comunitare”.

Practic, Academia Română nu este convinsă că se impune momentan uciderea animalelor, atât timp cât autoritățile locale nu și-au făcut treaba în multe localități, iar uciderea a sute de animale ar trebui luată în considerare drept o ultimă măsură disperată. În acest sens, cei de la Academia Română par dispuși să dea o mână de ajutor și sfaturi autorităților, pentru a remedia situația.

ADVERTISEMENT

”Ne exprimăm disponibilitatea de a participa, alături de toţi factorii interesaţi, la adoptarea unei strategii pe termen scurt şi mediu, în vederea menţinerii unor populaţii optime de carnivore mari, participanţi esenţiali în menţinerea echilibrului ecologic al biocenozelor forestiere ale ţării noastre, de o deosebită valoare naţională şi europeană”, au mai transmis reprezentanţii Academiei Române.

ADVERTISEMENT