News

Ministrul Mediului, explicații despre sursa poluării din lacul IOR. Ce au relevat analizele

09.03.2021 | 21:39
Ministrul Mediului explicatii despre sursa poluarii din lacul IOR Ce au relevat analizele
ADVERTISEMENT

Tanczos Barna, Ministrul Mediului, a oferit marți, în direct la Digi24, explicații despre sursa poluării din lacul IOR al Capitalei. Analizele de până acum au relevat o serie de date, dar ancheta nu este încă finalizată, iar ministrul mai așteaptă încă una-două zile pentru a oferi un răspuns definitiv.

În urmă cu două zile, o fundație a spus că în apa lacului IOR din București sunt numeroase materii fecale, de aceea culoarea apei este una roșiatică.

ADVERTISEMENT

În urmă cu mai mult de o lună, Barna a explicat că vor exista echipaje comune între Poliția Locală și Garda de Mediu pentru a reuși să ancheteze problemele legate de poluare din Capitală.

Tanczos Barna, explicații despre sursa poluării din IOR. Ce au relevat analizele și de ce este apa roșiatică?

“Până acum nu a ieșit nimic excepțional, este calitatea aproape de parametri normali, mai așteptăm anumite analize de laborator. Nu au găsit urme de dejecții, ele ar însemna nitriți și nitrați, dar nu au găsit.

ADVERTISEMENT

Este o baltă, nu e alimentată nicicum, doar prin izvoarele subterane, nu există un proces natural de împrospătare a apei.

Toată apa se adună din izvoarele subterane și se pot întâmpla situații de genul acesta, cu alge, cu diverse situații similare care pot lăsa apa cu un nivel scăzut de oxigen și asta ar putea să explice culoarea roșiatică.

ADVERTISEMENT

Mâine și poimâine vom avea mai multe rezultate în urma analizelor de laborator și putem să ne dăm seama mai bine care este problema.

Bucureștiul a avut șase comisari de gardă, e halucinant cum atât de puțini oameni ar fi trebuit să asigure toate aceste probleme pentru un oraș de peste două milioane de oameni.

ADVERTISEMENT

Ceea ce se vede cu ochiul liber și în București, este rezultatul vieții noastre. Cetățeni ai acestei țări au umplut de gunoaie lacurile, unii nu se mai potolesc, am vorbit cu 30 de municipii care au răspuns pozitiv să extindem colaborare de tip poliție locală – gardă de mediu și în alte orașe”, a declarat Tanczos Barna la Digi24.

Ministrul Mediului: “Vom face o aplicație în care cetățenii vor putea să sesizeze cazurile de poluare”

“Trebuie să identificăm proprietarul terenului (n. red. unde se aruncă gunoaie sau se poluează în alt mod), dacă este primărie, amendăm primăria, dacă este persoană fizică, amendăm persoana fizică.

Avem nevoie de cetățeni care să ne dea mai multe informații, ei pot să sune la Garda de Mediu și pot să trimită informațiile și pe Facebook-ul Ministerului.

Putem interveni oricând, oriunde, dacă cineva sesizează, filmează sau fotografia aceste lucruri și cu o locație GPS poate apela Garda de Mediu din județ. Vom pregăti și o aplicație în care aceste informații să poată fi încărcate imediat, înclusiv în PNR am depus un proiect similar.

Dacă vrem să schimbăm imaginea țării, să vedem cu spirit civic, cel mai rapid vine cu informația la Garda de Mediu sau pe Facebook.

Nu pot să accept că un primar care nu a făcut curățenie în ograda proprie să fie reales. Cum îl realegem pe acel primar care timp de patru zile nu a făcut nimic pentru a curăța aceste gunoaie? Primăria trebuie împinsă de cetățeni să respecte aceste prevederi”, a adăugat Ministrul Mediului.

ADVERTISEMENT