News

Ministrul mediului, mesaj pentru românii care strâng deja PET-uri: ”Niciun ambalaj fără garanție nu va genera cei 50 de bani”

Românii care s-au apucat deja să adune PET-uri pentru a încasa bani la schimb primesc un mesaj clar de la ministrul mediului. Anunțul oficialului.
08.11.2023 | 16:03
Ministrul mediului mesaj pentru romanii care strang deja PETuri Niciun ambalaj fara garantie nu va genera cei 50 de bani
Românii nu vor primi bani pentru PET-uri vechi: ”Niciun ambalaj fără garanție nu va genera cei 50 de bani”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Românii care au început să strângă PET-uri vechi pentru a le transforma în bani de la 30 noiembrie primesc o veste nedorită de la autorități. Ministrul mediului explică foarte clar că niciun ambalaj fără garanție nu va fi remunerat.

Românii nu vor primi bani pentru PET-uri vechi: ”Niciun ambalaj fără garanție nu va genera cei 50 de bani”

După o lungă așteptare, Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) va intra în vigoare la 30 noiembrie, fără nicio întârziere sau amânare. Cel puțin asta promite ministrul mediului, Mircea Fechet.

ADVERTISEMENT

Același oficial al Guvernului a oferit, miercuri, noi explicații în privința acestui proces de reciclare. Fechet le transmite românilor că nu ar trebui să strângă, deocamdată, PET-urile în casă. Motivul e simplu. Ei nu vor primi pentru ele cei 50 de bani promiși.

Bani se acordă doar de la 30 noiembrie încolo și, atenție, doar pentru acele ambalaje cu garanție. ”Nu există niciun motiv pentru care românii să strângă PET-uri în balcon. Asta pentru că niciun ambalaj SGR fără garanţie nu va genera cei 50 de bani despre care discutăm.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, la RVM (echipament de preluare automată a ambalajelor) vom duce doar ambalaje pentru care s-a plătit garanţia şi care fac parte din Sistemul Garanţie-Returnare, RVM-ul nefiind setat să preia şi alte tipuri de ambalaje.

Tocmai din acest motiv, anunţ că acele PET-uri vechi, doze de aluminiu şi ce ar mai putea fi adunate prin cămară sau prin balcon, ar trebui să parcurgă traseul firesc al fracţiei reciclabile şi cetăţenii ar trebui să le ducă la punctele de colectare, pentru că ele nu vor avea nicio valoare”, a explicat ministrul.

ADVERTISEMENT

Fechet: ”Sistemul Garanţie-Returnare din România va fi al doilea cel mai mare din Europa”

Același ministru Fechet mai spune că, în România, SGR nu va avea probleme de funcţionare. În prezent, cea mai mare provocare va fi legată de sistemul IT. Reprezentanții celor de la RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, l-au asigurat pe oficial că totul va decurge conform planului de la 30 noiembrie.

”Consultându-mă aproape zilnic cu reprezentanţii RetuRO, nu am niciun motiv să cred că vom avea vreo problemă (cu Sistemul Garanţie – Returnare, SGR, n.r.) nici pe 30 noiembrie, nici pe 1 decembrie, nici în viitor.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, Sistemul Garanţie-Returnare din România va fi al doilea cel mai mare din Europa, după cel al Germaniei. Sper eu că va reuşi să scoată din sistem un număr cât mai însemnat poate mai multe miliarde de recipiente pe care România le generează anual, fie că vorbim despre PET-uri, care sunt de departe cele mai nocive odată ajunse în natură, fie că discutăm despre ambalaj din sticlă sau din aluminiu.

Până pe 30 noiembrie mai sunt 21 de zile şi 21 de nopţi, cum îmi place mie să glumesc. Cea mai mare provocare va fi cu siguranţă legată de sistemul IT. Acesta va fi gata cu puţine zile înainte de data lansării, însă nu pot decât să fiu optimist, să fiu încrezător nu doar că va funcţiona, dar că va funcţiona în parametri pe care îi aşteptăm”, a adăugat Fechet, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT