News

Se lansează sistemul garanție-returnare. Câți bani vor primi românii pentru sticlele și dozele returnate la magazin

Premiera națională: Sistemul de garanție-returnare pentru ambalajele primare nereutilizabile va fi implementat în România.
13.08.2023 | 19:04
Se lanseaza sistemul garantiereturnare Cati bani vor primi romanii pentru sticlele si dozele returnate la magazin
Sistemul de garanție-returnare, un pas către gestionarea sustenabilă a deșeurilor. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Începând cu data de 30 noiembrie 2023, România va implementa sistemul de garanție-returnare (SGR) pentru ambalajele primare nereutilizabile, conform prevederilor legale instituite prin HG nr. 1074/2021.

România adoptă sistemul de garanție-returnare pentru ambalaje primare

Conform acestor reguli, consumatorii vor plăti o garanție de 0,50 lei la achiziționarea unei băuturi îmbuteliate, urmând să primească suma respectivă la returnarea ambalajului gol în punctele de returnare deschise de comercianți.

ADVERTISEMENT

SGR pentru ambalaje primare nereutilizabile reprezintă o politică menită să promoveze reciclarea și gestionarea eficientă a deșeurilor ambalajelor, atât de către populație, cât și de către companii. Potrivit specialiștilor, această măsură are drept scop încurajarea unui comportament mai responsabil față de mediul înconjurător și reducerea impactului negativ asupra acestuia.

Ambalajele primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume între 0,1 l și 3 l, inclusiv cele pentru băuturi precum bere, sucuri, apă minerală, vinuri și băuturi spirtoase, vor fi supuse acestui sistem. Aceste ambalaje trebuie să fie etichetate cu un marcaj specific pentru identificare.

ADVERTISEMENT

Companiile sunt obligate să participe la un sistem de colectare și reciclare a ambalajelor nereutilizabile, stabilindu-se obiective cantitative pentru reciclare. Totodată, a fost propusă și introducerea unei contribuții în Fondul pentru Mediu pentru operatorii economici care introduc astfel de ambalaje pe piață.

Schimbări majore în gestionarea deșeurilor

Implementarea SGR implică o serie de aspecte pe care companiile trebuie să le ia în considerare, precum gestionarea circuitului garanției, etichetarea corespunzătoare, înregistrările contabile, pregătirea punctelor de colectare și respectarea reglementărilor privind gestionarea deșeurilor.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește consumatorii, aceștia au responsabilitatea de a returna ambalajele goale în punctele de colectare, contribuind astfel la creșterea ratei de reciclare și reducerea deșeurilor.

Sistemul de Garanție-Returnare pentru Ambalaje Primare aduce beneficii semnificative pentru mediu și promovează economia circulară prin reciclarea materialelor și reintroducerea lor în procesul de producție. Implementarea acestui sistem necesită eforturi concertate între autorități, industrie și consumatori pentru a asigura succesul și eficacitatea sa.

ADVERTISEMENT

Hotărârea de guvern privind implementarea SGR aduce și sancțiuni considerabile pentru nerespectarea obligațiilor impuse asupra producătorilor, comercianților și administratorilor SGR. Aceasta marchează o schimbare semnificativă în abordarea gestionării deșeurilor în România, subliniind importanța responsabilității față de mediul înconjurător.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat...
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat decisiv lumea în care trăim
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
Dosar penal după o nuntă cu alai care a blocat străzile şi trotuarele,...
Dosar penal după o nuntă cu alai care a blocat străzile şi trotuarele, în Teleorman. Martorii la eveniment, indignaţi: "Poliţia e acolo să le asigure circul"
Ion Țiriac și-a dezvăluit marele regret al vieții, ajuns la 85 de ani:...
Ion Țiriac și-a dezvăluit marele regret al vieții, ajuns la 85 de ani: Nu aș mai face la fel niciodată!
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția...
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Trăistariu, vorbe grele după Eurovision. De ce a ajuns concursul o catastrofă
Trăistariu, vorbe grele după Eurovision. De ce a ajuns concursul o catastrofă
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea. "El este codificat cu cifra 11"
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată