News

Ministrul muncii, noi dezvăluiri în cazul azilelor groazei: “A fost o complicitate”

Ministrul muncii Marius Budăi anunță că vor fi luate mai multe măsuri radicale în cazul azilelor groazei din România, fiind deja pornite comisii de disciplină.
10.07.2023 | 08:03
Ministrul muncii noi dezvaluiri in cazul azilelor groazei A fost o complicitate
Ministrul muncii, noi dezvăluiri în cazul azilelor groazei. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Budăi a recunoscut că în trecut alte controale au ”lăsat recomandări”, pentru că situația descoperită nu era tocmai roz, însă acuzația de rele tratamente nu poate fi demonstrată cu ușurință în urma unui simplu control. ”A fost complicitate, sunt pornite comisii de disciplină”, a transmis Budăi.

Ministrul muncii, noi dezvăluiri în cazul azilelor groazei

Marius Budăi e convins, așa cum reiese și din anchetă, că torționarii care conduceau aceste azile aveau spatele acoperit la cel mai înalt nivel, existând o complicitate generalizată care le permitea să comită orice atrocitate fără teama că ar fi prinși și trași vreodată la răspundere.

ADVERTISEMENT

“Sunt chestiuni care trebuie înţelese foarte, foarte clar. Sunt anumite responsabilităţi care vin la nivel central, dar sunt anumite responsabilităţi care intră în activitatea Consiliului Judeţean, în speţă Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului, şi eu vă spun ca un om care a lucrat în sistem ştiţi foarte bine şi cunosc sistemul şi pot vorbi foarte, foarte clar chiar dacă poate unii foşti colegi de-ai mei o să se supere pe mine dar ăsta este adevărul şi dacă se demonstrează până la urmă că a fost o complicitate în acest sens, de a se ascunde aceste fapte, aceşti oameni, până să răspundă în faţa lui Dumnezeu, trebuie să răspundă legal, penal şi conform rigorilor legii.

Şi sper, chiar dacă nu doresc niciodată răul nimănui, să primească pedepsele maxime pentru că aşa ceva nu este posibil”, a răbufnit Marius Budăi. Cazul celor trei azile a deschis o Cutie a Pandorei, iar acum toate aceste azile, fie private sau de stat, vor fi verificate. E vorba despre mii de cămine de bătrâni, iar anchetatorii se îngrozesc când se gândesc că aceste cazuri ar putea să mai existe și în alte părți, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a cerut, de asemenea, judecarea în regim de urgență a celor vinovați, pe care i-a numit ”ticăloși”. “Nu am nicio milă pentru ticăloșii care au creat aceste azile ale groazei. Faptul că acest lucru a fost posibil ne arată un singur lucru, avem de a face cu o problemă de fond, de sistem, un sistem corupt și inert. Am văzut infractori. Sunt peste tot în lume.

De asemenea ticăloși de o asemenea cruzime, nimeni nu era pregătit de așa ceva. La fel, funcționari publici complici care în loc să fie de partea oamenilor, s-au vândut acestor ticăloși”, a declarat Marcel Ciolacu. Așadar, liderul PSD a dat asigurări că toate azilele vor fi verificate și reautorizate, iar cazurile de corupție sau de abuzuri vor fi anchetate cu ”celeritate”. Totodată, autoritățile vor cere ajutorul Bisericii și al organizațiilor nonguvernamentale.

ADVERTISEMENT

A trecut aproape o săptămână din momentul în care au avut loc descinderi la trei azile din Ilfov, unde aproape 100 de bătrâni erau umiliți și înfometați. Poliția Română a anchetat acest caz mai bine de 6 luni, până când s-au strâns suficiente probe pentru a-i îngropa definitiv pe cei vinovați, care ar fi constituit un grup infracțional organizat.

”La data de 16 februarie a.c., poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R. s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, fals în declaraţii, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale şi delapidare. Astfel, imediat, a fost sesizat procurorul de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală“, transmitea IGPR.

ADVERTISEMENT

Ancheta a durat mult pentru că era nevoie de construirea unui caz solid. ”Aşa cum a afirmat şi ministrul afacerilor interne, domnul Cătălin Predoiu, în funcţie de complexitatea cazurilor, de principiu, cercetările se pot întinde pe parcursul mai multor ani, însă în acest caz cercetările s-au derulat cu operativitate, având în vedere situaţia persoanelor vârstnice şi vulnerabile”, au completat autoritățile.

ADVERTISEMENT
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur...
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur că e mai ieftin decât pe litoralul nostru”
Tremură Dan Șucu din cauza turcilor, care i-ar putea băga afacerile în faliment! Imperiul patronul Rapidului se clatină!
Jumătate de țară intră de la ora 14.00 sub avertizare cod galben de...
Jumătate de țară intră de la ora 14.00 sub avertizare cod galben de ploi torențiale şi vijelii. În București și alte zone urmează două zile caniculare
Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa, alături de fraţii Tate: A venit...
Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa, alături de fraţii Tate: A venit să îi impresioneze! Dezvăluire şoc: Voia să fie soţie
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Românii care vor beneficia de TREI MAJORĂRI ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de...
Românii care vor beneficia de TREI MAJORĂRI ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de ultimă oră
Ce e declarat Edi Iordănescu după înfrângerea României cu Belgia :„E momentul adevărului...
Ce e declarat Edi Iordănescu după înfrângerea României cu Belgia :„E momentul adevărului pentru toată lumea…”
România, amenințată de mari inundații. Este alertă națională
România, amenințată de mari inundații. Este alertă națională
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care...
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care spun totul
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au...
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au câte trei puncte. Ultima etapă va fi decisivă
Cum era să mergi la mare pe vremea lui Ceaușescu. Care erau stațiunile...
Cum era să mergi la mare pe vremea lui Ceaușescu. Care erau stațiunile de lux