News

Ministrul Nelu Tătaru nu crede în modelul Suediei în combaterea epidemiei. Când ar putea veni al doilea val de COVID-19

02.05.2020 | 14:09
Ministrul Nelu Tataru nu crede in modelul Suediei in combaterea epidemiei Cand ar putea veni al doilea val de COVID19
Nelu Tătaru, despre finalul primului val al pandemiei: ”Prognoza merge spre 20 de mii de cazuri”. Virgil Musta avertizează asupra exploziei infecțiilor severe. Sursa: INQUAM Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat, sâmbătă, că epidemia de COVID-19 trebuie combătută prin aceleași mijloace  pe care autoritățile le-au folosit până acum și să fie evitată o relaxare prematură. Ministrul a estimat că un al doilea val de infectări ar putea surveni în perioada octombrie-decembrie.

Nelu Tătaru: ”Nu trebuie să ne gândim acum la relaxare”

Nelu Tătaru s-a deplasat sâmbătă în județele Vaslui și Iași pentru a inspecta modul în care acționează medicii din aceste județe.

ADVERTISEMENT

Invitat să comenteze modul în care Suedia a gestionat epidemia, adică fără restricții majore pentru populație, ministrul a răspuns: ”Aşa a încercat şi Anglia, dacă vă aduceţi aminte ce s-a întâmplat cu premierul şi atunci au revenit. Organizaţia Mondială a Sănătăţii păstrează oficial aceleaşi recomandări pe care le-am pus şi noi în practică. Acum o săptămână jumătate, directorul OMS spunea că greul abia de acum începe. Haideţi să gestionăm situaţia la fel de bine cum am gestionat-o până acum şi să ieşim la final toţi învingători.

Tătaru a estimat că nu a fost depășită perioada critică a epidemiei. ”Atunci când am intrat în această luptă bănuiam, înainte de şti, cu cine ne luptăm şi am mers pe un principiu în care să putem limita efectele şi să facem ca la nivelul populaţiei României să avem cât mai puţine decese, cât mai puţine cazuri, iar sistemul medical românesc să reziste la tot ce înseamnă impact în această pandemie”, a afirmat  ministrul, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Ulterior, într-o altă declarație, Nelu Tătaru a avertizat în legătură cu riscurile presupuse de o relaxare voluntară, mai ales că la finalul toamnei un  noul val de infectări  ar putea afecta populația

”Suntem în scenariu 4, la peste 12.000 de infectați COVID-19. Avem și medici infectați. Avem peste 1.300 de cadre medicale infectate. Trebuie să avem precauție. Chiar dacă avem medicamente, echipamente, nu trebuie să ne relaxăm. Ne așteptăm pentru octombrie, decembrie pentru al doilea val. E important să avem răbdare. (…) Am trecut cu bine de Paște și de 1 Mai. Doar după două săptămâni consecutive de scădere continuă ne putem gândi la relaxare. Nu trebuie să ne gândim acum la relaxarea măsurilor. Mă repet: izolare voluntară, distanțare socială”, a mai spus Tătaru, transmite Realitatea Plus.

ADVERTISEMENT