News

Ministrul Petre Daea, menționat de procurorii DNA în dosarul lui Adrian Chesnoiu. În ce context apare numele lui ”nea Petrică”

Fostul ministru al agriculturii Adrian Chesnoiu este acuzat că ar fi oferit subietele pentru concursuri de angajare unor persoane, printre care ”pila lui nea Petrică”.
14.07.2022 | 16:05
Ministrul Petre Daea mentionat de procurorii DNA in dosarul lui Adrian Chesnoiu In ce context apare numele lui nea Petrica
Petre Daea, implicat în dosarul lui Adrian Chesnoiu. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit referatului DNA trimis la Parlament pentru ridicarea imunității lui Chesnoiu, numele actualului ministru Petre Daea este menționat într-o serie de interceptări.

Petre Daea, implicat în dosarul lui Adrian Chesnoiu

Potrivit G4media, ”pila” lui Petre Daea este Mihai Cosmin Corobea. În telefonul acestei persoane procurorii au găsit un contact notat cu numele ”Nasa Cami Luchi”, care ar fi soția lui Petre Daea, Camelia Luchian Daea.

ADVERTISEMENT

Procurorii susțin că fostul ministru Chesnoiu i-ar fi cerut unui membru al comisiei de concurs să ofere ”pilelor” subiectele ”în mare”. Motivul? Chesnoiu nu și-ar fi dorit ca aceștia să ia nota 10, pentru a bate la ochi, astfel că o simplă notă de trecere a examenului ar fi fost mai puțin evidentă.

”Chiar la nea‘ Petrică vă găsirăți să. Omul acela m-a rugat și el două lucruri, trei, cinci, aproape șapte (râde, n. red.). Da, măcar, drecu, să i le rezov”, povestește Chesnoiu în interceptările DNA.

ADVERTISEMENT

Actualul ministru Petre Daea, obișnuit să ofere răspunsuri metaforice, a refuzat să comenteze informația. Daea a anunțat că nu îl cunoaște pe Mihai Cosmin Corobea, s-a enervat și a închis telefonul, atunci când a fost sunat de reporterii G4media.

Nu discut aşa ceva, domnule! Discutaţi-l dumneavoastră, ce vreţi. Nu-l ştiu, vă rog să nu intrăm în discuții pe această temă. Vă mulțumesc! O zi bună!”, a declarat Daea, atunci când a fost întrebat despre legătura sa cu acest caz.

ADVERTISEMENT

Totodată, Chesnoiu a menționat că Petre Daea nu a intervenit niciodată pentru a obține favoruri de acest gen.

Nu (nu a intervenit n.red), dar nu vreau să fac declaraţii despre acest dosar decât la final… Am spus acest lucru şi public. Nu fac declaraţii decât la finalul verificărilor”, s-a rezumat să spună Chesnoiu.

ADVERTISEMENT

Fostul ministru Adrian Chesnoiu e anchetat pentru instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității și abuz în serviciu. Chesnoiu a demisionat, și-a pierdut imunitatea parlamentară și va fi anchetat de DNA în următoarea perioadă.

”Pila” lui ”nea Costică”, Mihai Cosmin Corobea, lucra la ICECHIM și a dorit să câștige un post pus la bătaie pentru postul de ”consilier clasa I, grad profesional superior în cadrul Compartimentului Cercetare-Inovare, Învățământ Liceal și Consultanță Agricolă – Serviciul Cercetare-Inovare, Învățământ Liceal, Consultanță și Statistică Agricolă – Direcția generală Politici Agricole din cadrul MADR”.

Cel care a denunțat întreaga poveste l-a înregistrat pe Chesnouu în timp ce acesta îl presa să-l angajeze pe Corobea, pe lângă alte trei persoane.

Chesnoiu îi considera ”proști” pe ”piloși”

În discuțiile telefonice dintre Chesnoiu și denunțător, care rămâne anonim, procurorii consideră că au scos în evidență mai multe replici ale fostului ministru prin care acesta își presa subalternul în chestiunea concursurilor aranjate.

”Deci nu plecați astăzi acasă până nu faceți nota de care are nevoie pentru băiatul acela”, ”Deci, te duci la și nu plecați până nu rezolvați problema asta, azi!”, ”Deja am fost prea domn cu toată lumea. Ce dreacu? Chiar la nea‘ Petrică vă găsirăți să”, ”Omul acela m-a rugat și el două lucruri, trei, cinci, aproape șapte. Da, măcar, drecu, să i le rezolv”, ”Tu fă ce stabilești cu mine! Da? Rezolvă astea și vorbim. Te rog io, acum!”, sunt principalele argumente ale DNA.

Procurorii DNA au stabilit că CV-ul lui Mihai Corobea a ajuns în mâinile lui Răducan Andrei-Cristian, care a fost presat să-i găsească un post intermediar ”pilei”, tocmai pentru că ar fi o cunoștință a ministrului Petre Daea.

Conform G4media, Andrei-Cristian Răducan este poreclit ”Jimmy” și ocupă postul de ”director general adjunct în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Postul destinat lui Corobea a fost scos la concurs pe 10 mai 2022, iar la acest concurs s-a mai înscris și Andreea Dana Ciobanu.

”Astfel, în momentul în care martorul i-a adus la cunoștință că urmează să se publice anunțul pentru postul scos la concurs ”cu dedicație” pentru numitul Corobea Mihai Cosmin (”.. urmează ăla…Luchiana sau a lu’ Daea, al cui o fi. La cercetare”), ministrul îl întreabă despre data publicării anunțului (”când i-l scoți”), dativul posesiv din exprimare denotând faptul că, în accepțiunea sa, postul scos la concurs va fi ocupat de Corobea Mihai Cosmin, concursul fiind doar o simplă formalitate”, se arată în documentul DNA.

În stenogramele obținute de DNA, Chesnoiu a făcut noi declarații care-l incriminează. Cel mai important, Chesnoiu a cerut ca pilele să primească subiectele pentru examen ”în mare”, nu în detaliu, pentru a nu fi bătător la ochi dacă ar lua o notă prea mare. Mai mult, Chesnoiu îi considera ”proști” și ”dobitoci” pe candidați.

”Pentru că ăştia-s dobitoci. Crede-mă că-i ştiu cât dă proşti sunt. Dacă le dai alea…ia zece. Nu să facă…Ia zece! Nu vreau zecele. Ne trezim la televizor”, s-a plâns Chesnoiu. ”Adică daţi-le două, trei foi. Nu o lege! Să-nveţe-n morţii mamii lor!”, a completat Chesnoiu.

Întregul demers pus la cale de Chesnoiu a fost un succes, pentru că Mihai Corobea a obținut un punctaj de 71.33, suficient pentru a ocupa postul în detrimentul contracandidatului Andreea Ciobanu, care a obținut 38.66 de puncte. Corobea a ajuns să câștige 10.642 de lei pe lună, potrivit sursei citate.

Andrei Răducan, zis Jimmy, a fost ”rugat” să mai ofere subiectele și altor trei ”pile”. Aceștia sunt un fost ofițer STS, Aurel Sandu, Mihai Pârv și Ionuţ Cătălin Lăscaie. Aceștia vizau posturi diferite, printre care un șef de Serviciu Arhivă, o funcție de director executiv al Direcției pentru Agricultură Arad și un post de director executi al Direcției pentru Agricultură Dâmbovița.

Conform procurorilor DNA, posturile vizate, cele de șefi de direcție agricolă județeană, sunt importante pentru că aceștia taie și spânzură în teritoriu atunci când vine vorba de fonduri europene nerambursabile și subvenții agricole.

ADVERTISEMENT