News

Ministrul PSD care s-a revoltat împotriva Ordonanței 13, „recuperat” de către Marcel Ciolacu. Anunţul surprinzător al social-democraţilor

Florin Jianu, ministrul care a demisionat din guvernul Grindeanu după adoptarea OUG 13, va face parte din delegația cu care PSD va discuta cu premierul despre PNRR.
20.05.2021 | 13:15
Ministrul PSD care sa revoltat impotriva Ordonantei 13 recuperat de catre Marcel Ciolacu Anuntul surprinzator al socialdemocratilor
Florin Jianu, ministrul PSD care s-a revoltat împotriva Ordonanței 13/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În urmă cu mai bine de patru ani, când sute de mii de români ieșeau pe străzi pentru a protesta împotriva ordonanței prin care a guvernul PSD conduse de Sorin Grindeanu a adoptat amnistia pentru o serie de fapte de corupție, Florin Jianu, își dădea demisia din funcția de ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Era cea mai notabilă delimitare din interiorul PSD față de actul normativ promovat de către Liviu Dragnea și Florin Iordache, pe atunci ministru al Justiției.

ADVERTISEMENT

PSD solicită expertiza lui Jianu

Acum însă Florin Jianu s-a apropiat din nou de social-democrați, Marcel Ciolacu invitându-l să facă parte din delegația cu care PSD va merge astăzi să discute cu premierul Florin Cîțu despre Planul Național de Redresare și Reziliență, Jianu fiind și președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Am hotărât să mergem cu doi reprezentanţi, respectiv cu domnul Jianu din partea IMM-urilor şi cu domnul Dumitru Costin din partea sindicatelor (…) Dacă nici capitalul românesc, firmele româneşti, cred că cele mai afectate în pandemie, nu au găsit o pârghie de dialog cu primul ministru, deci angajatorii, nici sindicatele nu au găsit această pârghie, respectiv sindicatele, să aibă o discuţie cu primul ministru, atunci o să o înlesnim noi”, a anunțat Marcel Ciolacu, citat de News.ro.

ADVERTISEMENT

Ministrul care a criticat Ordonanța 13

Anunțul este unul surprinzător în contextul în care ruptura din urmă cu patru ani dintre Florin Jianu și partidul care îl făcuse ministru în două guverne diferite, cele conduse de Victor Ponta și Sorin Grindeanu, a fost dură. Jianu a demisionat la două zile după adoptarea OUG 13/2017 printr-un mesaj pe Facebook în care denunța în termeni aspri imoralitatea acestui act normativ.

Am reflectat cu responsabilitate la ceea ce este etic să fac în continuare și nu în principal pentru probitatea mea profesională, pentru că aici am conștiința curată, ci pentru copilul meu, pentru cum o să mă uit în ochii lui și ce anume o să îi spun peste ani. O să îi spun că tata a fost un laș și a girat acțiuni pe care nu le împărtășește sau a ales să iasă cu fruntea sus dintr-o poveste care nu este a lui?!”, scria Jianu pe Facebook, într-o postare din 2 februarie 2017.

ADVERTISEMENT

Ministrul de atunci susținea că românii nu merită ce li se întâmpla în acele zile când politicienii condamnați pentru acte de corupție au fost la un pas să fie eliberați din pușcării.

Am muncit cu credință și îndârjire în fiecare din cele 28 de zile de mandat și nu mi-a trecut prin gând că munca ar putea fi umbrită într-un mod atât de brutal și de nedrept. Cei care mă cunosc știu că nu pot accepta impostura sau minciuna! E un război pe care nu îl împărtășesc și pe care îl vreau cât mai repede oprit! Sunt oameni pe care îi apreciez în prezenta guvernare și care nu meritau nici ei ce s-a întâmplat acum două seri”, continua Jianu referindu-se la ordonanța adoptată la miez de noapte pe 31 ianuarie 2017.

ADVERTISEMENT

Insinuarea Olguței Vasilescu

La vremea respectivă, Florin Jianu a fost singurul pesedist cu o funcție importantă în stat care s-a desolidarizat de decizia adoptării OUG 13. Conducerea PSD de atunci a evitat declarațiile dure la adresa sa întrucât furia populară era o problemă mult mai gravă și nu intenționau să o amplifice și mai mult.

Premierul Sorin Grindeanu s-a mărginit să spună că demisia ar fi fost provocată de faptul că miniștrii săi au avut de suferit injurii și amenințări, după ce numerele lor de telefon au fost făcute publice în acele zile. „Poate că unii dintre colegii mei n-au rezistat la acest asalt și a făcut un pas în spate. Nu e simplu să primești înjurături legate de familia ta, de părinții tăi”, a spunea atunci Grindeanu, actulul prim-vicepreședinte al PSD.

Însă explicația premierului nu era plauzibilă deoarece Jianu precizase că s-a hotărât să demisioneze imediat după adoptarea ordonanței. „Am amânat însă decizia sperând că gândul bun sau măcar presiunea străzii îi vor determina pe cei care au greşit conceptual dar şi pe cei care au acţionat să aibă onoarea de a îşi repara ‘eroarea’ şi să ne continuăm liniştiţi activitatea. Dacă ei nu au făcut-o două zile, poate acest exemplu le va fi util”, preciza Jianu.

Dintre liderii PSD  de atunci, Lia Olguța Vasilescu nu a rezistat tentației unui comentariu acid la adresa lui Jianu, invocând obsesia din acele vremuri a social-democraților, anume „statul paralel”. „Ce să comentez? A primit ordin de încorporare”, spunea Vasilescu.

Apropierea de Ponta, un alt „păcat” iertat de către PSD

După demisie, Jianu a activat în CNIPMMR, stând deoparte de viața politică, cu  excepția unui eveniment în septembrie 2017, când a asistat la evenimentul prin care Victor Ponta a lansat Pro România. Cei doi colaboraseră în perioada martie-decembrie 2014  când Jianu a fost ministru delegat pentru IMM-uri și Turism.

Eu sunt un om extrem de recunoscător. Victor Ponta a fost cel care m-a invitat în Guvernul lui, nu pot să uit asta niciodată și e dureros să vezi oameni care uită, care se pitesc, care se dezic. Un om care a făcut ceva pentru tine, rămâne toată viața ca făcând acel lucru pentru tine. Faptul că am avut onoarea ca el să mă invite să fiu ministru într-o guvernare, eu apreciez acest lucru”, se justifica Jianu într-o declarație făcută pentru PS News.

Se pare că Marcel Ciolacu a dat uitării atât demisia cu scandal din februarie 2017, cât și flirtul temporar al lui Jianu cu disidenții plecați la Pro România și l-a invitat pe acesta la un discuție cu premierul la care ar fi trebuit, cel puțin teoretic, să fie doar reprezentanți ai partidului.

ADVERTISEMENT