News

Ministrul Sănătății, noi precizări despre decesele de la Spitalul Murgeni. „Rezultatele microbiologice nu arată o posibilă toxiinfecţie alimentară”

Alexandru Rafila spune că rezultatele microbiologice nu reflectă că ar fi fost o posibilă toxiinfecţie alimentară, în cazul de la Murgeni.
28.11.2023 | 18:05
Ministrul Sanatatii noi precizari despre decesele de la Spitalul Murgeni Rezultatele microbiologice nu arata o posibila toxiinfectie alimentara
Ministrul Sănătății, noi precizări despre decesele de la Spitalul Murgeni. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, noi precizări despre decesele de la Spitalul Murgeni. Cauza morții celor trei pacienți internați în unitatea medicală din județul Vaslui încă nu a fost stabilită, deși a trecut aproape o săptămână de la tragedie.

Ministrul Sănătății, noi precizări despre decesele de la Spitalul Murgeni

Marți, Alexandru Rafila a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre rezultatele analizelor recoltate de la spital. Potrivit ministrului Sănătății, acestea nu arată o posibilă toxiinfecţie alimentară.

ADVERTISEMENT

„Am văzut aceste rezultate şi de la ANSVSA şi de la noi. Rezultatele microbiologice nu reflectă corelaţia acestor rezultate cu o posibilă toxinfecţie alimentară, cel puţin din ce rezultate avem până în momentul de faţă.

Adică prezenţa unor bacterii care nu au semnificaţii atunci când sunt în număr mic, care se găsesc în mod obişnuit în aer, de exemplu, nu au semnificaţie deosebită.

ADVERTISEMENT

Mai aşteptăm şi alte rezultate şi de la anatomopatologi să vedem dacă putem să le coroborăm şi să avem o posibilitate consolidată împreună cu cei de la Medicină Legală care fac examenul persoanelor decedate”, a transmis Alexandru Rafila, potrivit News.ro.

Ce a transmis DSVSA Vaslui

Amintim că Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui a anunțat, la începutul săptămânii, că nu au fost identificate bacterii, pesticide sau toxine în urma analizei asupra alimentelor consumate de pacienții spitalului.

ADVERTISEMENT

Potrivit directorului DSVSA Vaslui, Nelu Munteanu, toate analizele au ieșit negative pentru toate cele șase sortimente de conservă de peşte, cât și pentru borșul țărănesc și celelalte alimente care au fost consumate de oameni.

Urmează să fie aflat și rezultatul buletinelor definitive ale analizelor bacteriologice. De altfel, primele concluzii în urma autopsiilor celor decedați au arătat că pacienții ar fi murit din cauza pesticidelor.

ADVERTISEMENT

„Toate buletinele sunt negative la analizele pe care noi le-am solicitat. Pentru toate cele şase sortimente de conservă de peşte am cerut analize pentru clostridium botulinum, toxină botulinică, mercur, pesticide şi histamine şi au ieşit negative. Am mai trimis ingrediente – borş ţărănesc, alimente care au intrat în meniurile anterioare zilei în care a avut loc îmbolnăvirea”, a informat, luni, directorul DSVSA Vaslui.

Trei persoane internate la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au murit, săptămâna trecută, după ce au consumat alimente din pește, mâncare oferită de o mănăstire aflată în apropiere. Alțti 23 de oameni au fost internați în spitale.

ADVERTISEMENT