News

Ministrul Sorin Grindeanu îi acuză pe ucraineni că distrug Delta Dunării. MAE protestează la Comisia Europeană. Update

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu îi acuză pe ucraineni că au început lucrări e dragare pe canalul Bâstroe, în ciuda unor tratate internaționale.
16.02.2023 | 13:42
Ministrul Sorin Grindeanu ii acuza pe ucraineni ca distrug Delta Dunarii MAE protesteaza la Comisia Europeana Update
Grindeanu îi acuză pe ucraineni. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
16-02-2023
11:59

MAE protestează la Comisia Europeană

Ministerul de Externe va trimite joi Comisiei Europene poziția României, care se opune intenției Ucrainei de a face lucrări de dragare pe Canalul Bâstroe.

“Cu referire la informațiile apărute recent în presa română privind desfășurarea de către autoritățile ucrainene a unor lucrări de adâncire a așa-zisului ‘canal de navigație Bâstroe’, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, anterior apariției acestor informații publice, nu a fost informat de nicio autoritate română competentă în materie cu privire la desfășurarea de către Ucraina a unor astfel de activități.

În urma apariției informațiilor publice menționate, MAE a solicitat, în cursul zilei de 13 februarie, Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării transmiterea unor informații cât mai complete și actualizate privind eventuale activități desfășurate de partea ucraineană în sectorul ‘canalului de navigație Bâstroe’ și evaluarea instituției privind impactul acestora, iar ulterior MAE a solicitat și Poliției de Frontieră Române transmiterea informațiilor rezultate în urma monitorizării activităților efectuate de autoritățile ucrainene sau de contractori ai acestora în sectorul ‘canalului de navigație Bâstroe’, precum și evaluarea caracterului acestora.

În funcție de răspunsurile autorităților române de resort, MAE va întreprinde imediat demersurile diplomatice necesare în cazul în care va rezulta că au fost derulate activități având ca scop adâncirea rutei de navigație”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Grindeanu a cerut reacții rapide de la Ministerul Mediului și Ministerul de Externe, în condițiile în care lucrările de dragare sau curățare a canalului Bâstroe au impact direct asupra mediului și a Deltei Dunării, într-un mod distructiv.

Ministrul Sorin Grindeanu îi acuză pe ucraineni că distrug Delta Dunării

Există nişte tratate internaţionale pe care trebuie să le respectăm. Noi am provocat această întâlnire la Ministerul Transporturilor, deşi nu e neapărat treaba MTI. Este mai mult o chestiune care ţine de Ministerul Afacerilor Externe şi al Mediului, pentru că vorbim de tratate internaţionale pe care toată lumea trebuie să le respecte şi pentru că vorbim de un posibil impact pe care asemenea de lucrări de dragare pe Bâstroe îl pot avea asupra mediului şi asupra Deltei Dunării.

ADVERTISEMENT

Noi am considerat necesar să fim proactivi, deşi nu suntem titulari de filă şi aşteptăm într-un final de la cele două ministere puncte de vedere. Cert este că România a fost de acord cu tranzitarea pe Chilia şi pe Bâstroe la adâncimi mai mici a şlepurilor şi a navelor care, pe adâncimi mai mici, pot să facă acest lucru.

Mai mult de atât, cred că Ministerul de Externe este cel care va gestiona şi acesta a fost rostul acestei întâlniri, pentru că există semnale că în acest moment sunt lucrări de dragare pe Bâstroe, iar Ministerul de Externe, Ministerul Mediului, ăsta a fost rostul acestei întâlniri, trebuie să vină cu o poziţie şi să informeze cu date”, a transmis Grindeanu în cadrul unei conferințe de presă.

ADVERTISEMENT

Grindeanu e nemulțumit că Ucraina nu respectă aceste tratate internaționale și lucrează pe Bâstroe, cu riscul real de a produce daune Deltei Dunării și mediului, totul pentru a lărgi acest canal și pentru a crea noi rute alternative de transport.

El a spus că informaţiile cu privire la acest subiect i-au parvenit la începutul săptămânii trecute de la structurile teritoriale ale Ministerului Transporturilor. Cu toate că îi înțelege pe ucraineni și empatizează cu cauza lor, Grindeanu le cere acestora să respecte legea și aceste tratate internaționale.

ADVERTISEMENT

”Pe Bâstroe sunt informat că au început lucrări, tocmai de aceea am provocat această întâlnire, tocmai de aceea am încercat să venim cu date, deşi nu e responsabilitatea Ministerului Transporturilor.

Mai mult decât atât, şi vreau să subliniez acest lucru, Ucraina se află într-o situaţie dificilă, toţi încercăm să ajutăm, toţi încercăm să găsim soluţii prin care să ajutăm Ucraina, şi aici sunt judeţe care se află la graniţa fie cu Republica Moldova, fie cu Ucraina, unde se caută soluţii în a ajuta şi asta trebuie să facem.

ADVERTISEMENT

Aici e fără semne de întrebare. Totodată, este nevoie să respectăm şi tratatele internaţionale, de aceea aş aştepta, aş avea un pic de răbdare să vedem ce ne spun şi Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Mediului legat de aceste lucruri”, a completat Grindeanu, conform G4Media.

Potrivit datelor MAE, ucrainenii au început în mai 2004 mai multe lucrări pe brațele Chilia și Bâstroe ale Dunării. Scopul acestor lucrări e de a oferi navelor maritime o cale alternativă de acces la porturile Dunării de Jos.

Ucrainenii ar efectua lucrări de dragaj și ar crea un dig de protecție pe frontiera Ucrainei cu România. Problema subliniată de Sorin Grindeanu e că aceste lucrări distrug mediul și au efecte nocive și asupra Deltei Dunării.

ADVERTISEMENT