News

Minunile săvârşite de Arsenie Boca după moarte, povestite de discipolii săi. Duhovnicul a fost dezgropat de trei ori de Securitate

Arsenie Boca a fost dezgropat de trei ori, Securitatea temându-se să nu învie. Doi preoţi fac mărturisiri uimitoare despre moartea marelui duhovnic.
12.11.2023 | 15:29
Minunile savarsite de Arsenie Boca dupa moarte povestite de discipolii sai Duhovnicul a fost dezgropat de trei ori de Securitate
Arsenie Boca a murit pe 28 noiembrie 1989 Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La mai bine de 30 de ani de la trecerea sa la Domnul, părintele Arsenie Boca rămâne unul dintre cei mai iubiţi duhovnici ai României, iar minunile săvârşite şi viaţa sa monahală sunt un izvor de apă vie pentru credincioşi. Orice poveste spusă despre el de cei l-au cunoscut apare ca o revelaţie, dar şi cele petrecute după moartea sa continuă să uimească.

“Mâinile sale aveau palmele roşii de la atâtea binecuvântări”

Părintele Nifon Boboia, de la Mănăstirea Prislop, a avut o viaţă împletită cu cea a lui Arsenie Boca de-a lungul mai multor decenii, astfel că nicio relatare a acestuia nu poate fi tăgăduită. Părintele Nifon a fost de altfel unul dintre cei cel care a purtat sicriul duhovnicului în acel început de iarnă al lui 1989, când Arsenie Boca a trecut la cele veşnice.

ADVERTISEMENT

“Era ușor ca un fulg! De fapt, nu știu, eu îl duceam, sau el mă ducea pe mine?”, a povestit părintele Nifon, pentru Revista Taifasuri.

“Cunoștea dinainte că va pleca spre Domnul, așa că și-a ales locul de mormânt, și-a scris data pe cruce… A fost un sfânt! Țin minte că mâinile sale, uscate pe deasupra, aveau palmele roșii; roșii de atâtea mângâieri și binecuvântări, de-atâtea înălțări ale sfântului potir de împărtășanie și de atâtea atingeri de filele Evangheliei…

ADVERTISEMENT

Trăia cu mintea în ceruri. Îl vedeam cum se concentra, ca să vorbească, dincolo, cu lumea imaterială. De aceea, cred, a făcut și încă mai face multe minuni. Cei care se roagă în fața crucii sale primesc iertare și alinarea durerilor…”, a mai dezvăluit acesta.

Părintele Petru Vamvulescu îi confirmă spusele, şi el fiind unul dintre cei care au purtat sicriul duhovnicului pe umeri. “Părintele Nifon a strigat către mine când scoteam sicriul cu părintele pe uşa de la Prislop, că sicriul se duce în sus, şi eu i-am adeverit că e că un fulg pe umăr”, povesteşte acesta.

ADVERTISEMENT

Părintele Vamvulescu mai povesteşte un fapt mai puţin cunoscut publicului larg, anume că Arsenie Boca a fost scos de trei ori din mormânt.

Astfel, prima dată a fost dezgropat la trei zile după înmormântare, “fiindu-le frică securiştilor să nu învie”. A două oară l-au scos după un an, fără explicaţii, iar a treia oară într-o împrejurare deosebită, când a ieşit ca un izvor de apă din mormântul său, care nu a putut fi oprit.

ADVERTISEMENT

“Atunci s-a deschis mormântul şi s-a scos apa din mormânt cu găleţile şi s-a adunat în butoaie. Capacul de pe sicriu a fost găsit într-o parte şi sfintele oase erau pline cu apă şi noroi. Au fost spălate şi aşezate într-un sicriu nou, de stejar, pe care eu l-am adus în spinare de la mănăstire până la mormânt.

Trebuie să va mărturisesc că în noapatea aceea părintele Arsenie m-a chemat tainic şi pe mine, că să fiu de faţă, ca martor la dezgroparea lui care s-a făcut în pripă, la lumina lumânărilor şi a lunii”, mai povesteşte părintele Vamvulescu.

Cât priveşte la circumstanţele morţii iubitului duhovnic, acesta face o mărturisire terifiantă. “El nu a murit numai pentru că a fost iradiat, probabil în toamna anului 1989. Văzând că părintele Arsenie s-a ridicat din moarte, i-au dat lovitura fatală. Părintele Arsenie a fost dus în pădurea de brazi de la Sinaia şi răstignit”, dezvăluie preotul în cartea sa, “Viaţa lui Arsenie Boca, fapte inedite”.

ADVERTISEMENT
Tags:
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în...
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în București
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus...
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus "stop" și acum e sportivă profesionistă
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat...
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat şi în chiloţi la volan, iar iubita de 40 de ani l-a părăsit
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost...
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
Veste tristă despre Gogoașă din „Trăsniții NATO”! O boală teribilă l-a distrus
Veste tristă despre Gogoașă din „Trăsniții NATO”! O boală teribilă l-a distrus
Prognoza meteo, 7 decembrie. Ploi, lapoviță și ninsoare în toată țara
Prognoza meteo, 7 decembrie. Ploi, lapoviță și ninsoare în toată țara
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul...
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de...
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de carieră: „Mi-am redus la minimă necesitate cheltuielile. Dacă știam ce vremuri vin...”
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i...
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i se va schimba complet
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune...
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune niciodată? Cum arată 24 de ore în 30 de secunde!