Fotbal international

Miracolul qatarez. Explicațiile celui mai neașteptat succes continental din istoria fotbalului

02.02.2019 | 10:41
Miracolul qatarez Explicatiile celui mai neasteptat succes continental din istoria fotbalului
ADVERTISEMENT

Chiar așa se poate numi: miracolul qatarez. Înainte de startul Cupei Asiei, o competiție care de-a lungul timpului a avut câteva țări protagoniste (Japonia, Coreea de Sud, Iran, Arabia Saudită), fostul mijlocaș din generația de aur a Barcelonei, Xavi Hernandez era singurul care paria public pe acest succes al viitoarei gazde a CM 2022. Și nu puțini au fost cei care au privit cu îngăduință sau cu amuzament declarația fostului mare internațional spaniol, plecând de la faptul că Xavi este de câțiva ani în acest fotbal exotic, pentru a da un tun financiar și e normal să fie politicos cu cei care îl plătesc regește.

Iată însă că vineri, 1 februarie, istoria fotbalului a consemnat unul dintre cele mai surprinzătoare succese ale unei echipe naționale situate pe locul 93 în lume și care și-a încheiat un parcurs absolut perfect la această ediție a Cupei Asiei învingând clar în finală una dintre marile favorite, Japonia. A fost un 3-1 extrem de spectaculos, venit după un 4-0 în semifinala cu țara gazdă, Emiratele Arabe Unite, care i-a iritat peste măsură pe amfitrioni.

ADVERTISEMENT

Miracolul qatarez. Tot lotul campioanei Asiei nu valorează cât salariul anul al lui Benzema la Real Madrid

Și brusc, lumea fotbalului a început să caute, să se intereseze ce a putut face posibil acest miracol qatarez, ținând cont că înaintea turneului final această națională avea cea mai mică valoare de piață, doar 7,5 milioane euro, mai puțin decât salariul golgeterului lui Real Madrid, Karim Benzema, pe un an! Și numele jucătorilor din reprezentativa pregătită de spaniolul Felix Sanchez, la fel de necunoscut ca și jucătorii săi, nu trimit la nici măcar un club mai răsărit din fotbalul mare.

Așa au descoperit jurnaliștii de la cotidianul spaniol As misterele care au făcut posibil un asemenea succes. Povestea cu final minunat a început undeva în jurul anului 2006, când s-a început, cu foarte multă atenție, planul de ridicare al fotbalului din această micuță, dar foarte prosperă țară. Așa a luat ființă o academie de fotbal, Academia Aspire, la care au fost aduși tehnicieni spanioli. Nimeni nu a dorea și nu a crezut vreun moment că gata, au venit spaniolii și de a doua zi jucătorii autohtoni au și început să joace la nivel mondial.

ADVERTISEMENT

Felix Sanchez, barcelonezul anonim care a creat această echipă la Academia Aspire

Academia a început să dea roadele de vreo șase ani încoace, la nivel de juniori, acolo unde Qatar a participat la diverse competiții continentale sau chiar mondiale și nu s-a făcut deloc de râs, nici la U19, nici la U21 și nici la U23. Felix Sanchez, barcelonez la origini, a fost la început privit cu mult scepticism, dar și-a văzut de treabă și a început să scoată jucători interesanți, precum aceste două motoare ale echipei ce a câștigat acum Cupa Asiei, dirijorul Akram Afif și golgeterul AlMoez Ali, care a marcat de 9 ori la această ediție a Cupei Asiei.

În 2014 Qatar a oferit primul avertisment asupra faptului că are un fotbal în mare expansiune, câștigând aurul Asiei la U21. Apoi au urmat un loc 4 și un loc 3 la U23, iar Academia Aspire, finanțată de stat, a făcut un pas uriaș, cumpărând clubul belgian Eupen și echipa spaniolă Cultural Leonesa, unde și-a trimis să învețe ce înseamnă fotbalul european, cele mai bune produse ale sale. Șeful academiei este Ivan Bravo, care a fost jucătorul lui Real Madrid.

ADVERTISEMENT

Qatar l-a vrut pe Zindedine Zidane, dar acum îi prelungește contractul lui Sanchez

În 2017 Felix Sanchez a fost numit selecționerul Qatar, stârnind un val de polemici în presa locală și printre oamenii de fotbal, care cereau imperios un selecționer de renume mondial, pentru a pregăti echipa în vederea CM 2022. S-a scris chiar despre faptul că șefii federației din Qatar i-ar fi propus francezului Zinedine Zidane 20 de milioane de euro salariu net plus numeroase alte bonusuri de performanță. Însă nu a venit nici un grande pe bancă și Felix Sanchez are acum pe toată lumea la picioare, la jumătate de oră după victoria din Cupa Asiei fiind înștiințat la fața locului, la Abu Dhabi, că la întoarcere va semna prelungirea contractului.

Miracolul qatarez. Victoria din finala cu Japonia a fost doar apogeul unui turneu final perfect
Miracolul qatarez. Victoria din finala cu Japonia a fost doar apogeul unui turneu final perfect