News

Mircea Geoană rămâne fără ceasurile de 100.000 de euro primite de la Vanghelie. Judecătorii s-au răzgândit și au pus din nou sechestru pe ele

Mircea Geoană, actual secretar general adjunct al NATO, rămâne fără ceasurile pe care le-a primit de la Marian Vanghelie. Judecătorii au pus sechestru pe obiectele de lux, după ce anul trecut au decis restituirea lor.
17.05.2022 | 13:28
Mircea Geoana ramane fara ceasurile de 100000 de euro primite de la Vanghelie Judecatorii sau razgandit si au pus din nou sechestru pe ele
Mircea Geoană este martor în procesul lui Marian Vanghelie, după ce a primit 3 ceasuri de lux de la acesta / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Judecătorii de la Curtea de Apel București, care judecă dosarul de corupție a lui Marian Vanghelie, au decis să mențină măsura asiguratorie asupra celor trei ceasuri pe care Mircea Geoană le-a primit de la fostul primar al sectorului 5. Magistrații cred că obiectele de lux au fost achiziționate din banii obținuți din mită. În urmă cu un an, instanța ridicase sechestrul asupra ceasurilor.

Marian Vanghelie ar fi cumpărat ceasurile din șpaga de 30 de milioane de euro

Decizia judecătorilor a fost luată în urmă cu o săptămână, în cadrul apelului formulat de Marian Vanghelie la condamnarea de 11 ani și 8 luni pentru 9 infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu și 7 infracțiuni de spălare de bani.

ADVERTISEMENT

În același dosar au fost trimiși în judecată: Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Vanghelie), Sorin Ștefan Ciocan, Laura Ciocan (director Economat sector 5) și Marian Dumitru. Procurorii DNA susțin că, în perioada 2006-2015, pe vremea când era primar al sectorului 5, Vanghelie a solicitat și primit foloase materiale necuvenite în valoare de 30,4 milioane de euro (20% din vânzări) de la omul de afaceri Marin Dumitru.

Din banii obținuți din mită, Vanghelie ar fi cumpărat și trei ceasuri de lux pe care i le-a oferit lui Mircea Geoană. Este vorba despre două modele diferite Vacheron Constantin și un Glashutte Panoramic Crono, care au costat, în total, peste 100.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Numărul 2 al NATO spune că nu a știut cât costă ceasurile

”Aceste bunuri au fost dăruite martorului Geoană Mircea Dan la diferite ocazii, acesta fiind un dobânditor de bună-credință. Bunurile primite au fost supuse unor operațiuni de ascundere a originii infracționale”, au subliniat procurorii, conform FANATIK.

Cele trei ceasuri de lux au fost predate de actualul secretar general adjunct al NATO la DNA, acesta recunoscând că le-a primit de la Marian Vanghelie. El a spus că nu a știut ce se află în interiorul pachetelor pe care le-a primit de la fostul edil, nu a cunoscut valoarea ceasurilor și nu i s-a solicitat nici un favor în schimbul acestora.

ADVERTISEMENT

În mai 2021, Tribunalul București, după condamnarea pe fond a lui Marian Vanghelie, instanța a decis să-i restituie lui Mircea Geoană ceasurile, decizia fiind executorie.

Judecătorii s-au răzgândit: ceasurile lui Geoană rămân sub sechestru

Luna aceasta, judecătorii au întors decizia. ”În baza art. 250 ind. 2 Cod procedură penală menține măsura asiguratorie luată prin ordonanța de dispunere a măsurii asiguratorii nr. 381/P/2014 din data de 25.05.2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție asupra următoarelor bunuri aflate în proprietatea/posesia persoanei interesate Geoană Mircea Dan:

ADVERTISEMENT

– ceasul marca Glashutte, model Panomatic Crono, nr. 000223, no. Reference 19501110104,

– ceasul marca Vacheron Constantin, model 25021/000R, Case nr. 795982, Movement nr. 9699232, 3. Metal Or rose, Dial 9115, Bracelet Cuir, 

– ceasul marca Vacheron Constantin, seria 821914 83505”, se arată în decizia Curții de Apel București, conform FANATIK.

Marian Vanghelie are toată averea sechestrată

În aceeași ședință, magistrații au hotărât menținerea măsurilor asiguratorii asupra tuturor bunurilor mobile și imobile (altele decât cele cu valoare economică redusă și cele strict necesare traiului) precum și a sumelor de bani prezente și viitoare care îi aparțin lui Marian Vanghelie.

Pe de altă parte, Oana Niculescu Mizil, partenera de viață a fostului primar, a scăpat de sechestru pe bunuri și de poprirea pe conturi dispuse de Direcția Națională Anticorupție în anul 2015.

ADVERTISEMENT