News

Mircea Geoană rămâne favorit la câştigarea alegerilor prezidenţiale. Ultimul sondaj arată că i-a sporit popularitatea în rândul românilor

Ultimul sondaj de opinie îl păstrează pe Mircea Geoană în postura de favorit pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale care ar urma să aibă loc în toamna lui 2024.
28.11.2023 | 20:03
Mircea Geoana ramane favorit la castigarea alegerilor prezidentiale Ultimul sondaj arata ca ia sporit popularitatea in randul romanilor
Tot mai mulţi români îl percep pe Mircea Geoană ca pe un viitor preşedinte al României Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Mircea Geoană își reconfirmă statul de favorit la alegerile prezidenţiale din 2024, ultimul sondaj de opinie certificând faptul că secretarul general adjunct al NATO este preferatul electoratului, dacă la sfârşitul acestei săptămâni ar avea loc alegeri în România.

Mircea Geoană are cea mai bună imagine dintre liderii politici

Sondajul a fost realizat de compania internaţională de sondare a opiniei publice AtlasIntel, iar rezultatele îl plasează pe Mircea Geoană în topul preferinţelor, cu un procent de 20,4%. Podiumul este completat de Diana Șoșoacă, cu 13,3%, şi Laura Codruța Kovesi, cu 10,9%. Urmează George Simion (7,7%), Cătălin Drulă (6,9%), Eduard Hellvig (6,4%) şi Ludovic Orban (3,4%), în timp ce restul potenţialilor candidaţi nu reuşesc să obţină, fiecare, mai mult de trei procente din electorat.

ADVERTISEMENT
Mircea Geoană conduce detaşat în topul preferinţelor
Mircea Geoană conduce detaşat în topul preferinţelor

Sondajul a cuprins mai multe scenarii la care au răspuns participanţii, iar cel de mai sus a fost scenariul în care acestora nu li s-a prezentat o listă anume de candidaţi la alegeri, ci şi-au exprimat liber opţiunile.

Totuşi, Mircea Geoană conduce detaşat şi în celelalte scenarii, în care respondenţilor li s-au pus în faţă liste de politicieni. Astfel, fostul şef al diplomaţiei române ar obţine 30,4% din sufragii într-o competiţie în care George Simion ar fi pe locul doi (13,1%), iar Diana Şoşoacă pe locul trei (11,1%), dar într-un alt scenariu l-ar învinge şi pe Marcel Ciolacu, cu un scor de 25,5% la 13,4%.

ADVERTISEMENT

Cel mai strâns este scenariul 4, în care Mircea Geoană, cu 18,8% din preferinţe, ar devansa-o cu puţin mai mult de două procente pe fosta şefă a DNA, Laura Codruța Kovesi (16,5%). Urmează, în ordine, Marcel Ciolacu (12,4%), Diana Șoșoacă (9%), Cătălin Drulă (8,5%), George Simion (8%) şi Ludovic Orban (7,3%).

Sondajul AtlasIntel mai relevă și intenția de vot pentru turul 2, în care Mircea Geoană ar câștiga președinția în fața lui Marcel Ciolacu, George Simion Simion sau Laura Codruţa Kovesi. Cel mai mare scor l-ar obţine în faţa lui Simion, respectiv 55,5%, în timp ce lupta cea mai strânsă ar duce-o cu Kovesi, cu Geoană obţinând 47,5% din procente, iar procurorul Parchetului European 30,1%.

ADVERTISEMENT
Scenariul 4 indică cea mai strânsă luptă pentru prezidenţiale
Scenariul 4 indică cea mai strânsă luptă pentru prezidenţiale

Mircea Geoană este pe primul loc şi la imaginea liderilor politici, el fiind perceput pozitiv de 64% dintre repondenţii la sondaj, o creştere semnificativă şi constantă faţă de procentele de 50% şi 53% de care se bucura acesta în lunile ianuarie şi, respectiv, august. Practic, Geoană este liderul politic român cu cea mai bună percepţie în rândul electoratului.

Procentele ridicate de care se bucură fostul ministru de externe sunt obţinute în condiţiile în care acesta nu a luat încă o decizie privind o posibilă candidatură la Preşedinţia României. O astfel de hotărâre o va lua după ce îşi va încheia mandatul în funcţia de secretar general adjunct al NATO, după cum a declarat recent înr-un interviu.

ADVERTISEMENT
Mircea Geoană se bucură de cea mai bună imagine între liderii politici
Mircea Geoană se bucură de cea mai bună imagine între liderii politici

Mircea Geoană a fost lider şi în precedentul sondaj, realizat de INSCOP şi dat publicităţii la începutul lunii noiembrie, el fiind creditat cu un procent de 27,7% din rândul alegătorilor. În schimb, pe podiumul de acum trei săptămâni figurau Marcel Ciolacu (21,8%) şi George Simion (18,9%).

ADVERTISEMENT