News

Cartea lui Mircea Geoană, succes răsunător la Târgul de Carte Gaudeamus. „O lectură despre reziliență, progres și un optimism conectat la realitate”

Cartea lui Mircea Geoană s-a bucurat de un succes răsunător la Gaudeamus. Este pe primul loc în topul celor mai vândute cărți ale Editurii Litera.
27.11.2023 | 18:17
Cartea lui Mircea Geoana succes rasunator la Targul de Carte Gaudeamus O lectura despre rezilienta progres si un optimism conectat la realitate
Cartea lui Mircea Geoană, succes răsunător la Târgul de Carte Gaudeamus. colaj Fanatik/ Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cartea lui Mircea Geoană s-a bucurat de un succes răsunător la Târgul de Carte Gaudeamus. Evenimentul dedicat iubitorilor de lectură s-a desfășurat în perioada 22 – 26 noiembrie, la Pavilionul Central Romexpo, din București.

Cartea lui Mircea Geoană, real succes la Târgul Gaudeamus

Cu acest prilej, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a lansat cartea intitulată „Bătălia pentru Viitorul României – Gândurile unui român la vârful NATO”, pe data de 24 noiembrie. Mircea Geoană vorbește despre progresul României, dar și despre „momentul periculos” în care se află țara.

ADVERTISEMENT

Cartea manifest este descrisă de editura Litera, cea care a publicat-o, drept „o lectură despre reziliență, progres și un optimism conectat la realitate”. Cititorii au fost foarte curioși cu privire la viziunea pe care Mircea Geoană o are despre România și viitorul țării.

Drept urmare, cartea a fost pe primul loc în topul celor mai vândute cărți ale Editurii Litera, la Târgul Gaudeamus. Pe podium se află și “Cronicile nesăbuinței. Adevăruri istorice în trilogia Charles Baker”, de Igor Bergler, și “Fetele disparute”, de Claire Douglas.

ADVERTISEMENT

Mircea Geoană a vorbit despre cartea sa în cadrul emisiunii radio Morning Glory, la Rock FM. Acesta a specificat că a început să o scrie în perioada pandemiei, având în plan de foarte multă vreme să își „creioneze” ideile despre viitorul României.

Secretarul general adjunct al NATO a vorbit și despre cum au decurs negocierile pentru integrarea României în NATO, în perioada când el era ambasadorul României în Statele Unite ale Americii. Cu privire la supozițiile privind un posibil anunț pentru participarea la alegerilor prezidențiale, Mircea Geoană a spus că „nu este vorba despre asta”.

ADVERTISEMENT

„Nu neapărat, în clipa în care vii cu un proiect pentru țară, când vii cu ceva ambițios, înseamnă și un anunț sau o intenție de anunț. Nu-i vorba despre asta”, a transmis Mircea Geoană.

Mircea Geoană: „Avem o șansă foarte bună, ca nicicând în istorie, dar avem și niște riscuri”

În cartea „Bătălia pentru Viitorul României”, secretarul general adjunct al NATO vorbește despre faptul că ne aflăm, la ora actuală, în cel mai bun moment al istoriei țării. Însă, paradoxal ne aflăm și în cel vulnerabil moment.

ADVERTISEMENT

„În carte vorbesc foarte mult despre ceea ce înseamnă paradoxul românesc. Suntem, fără îndoială, în cel mai bun moment al istoriei naționale, în NATO, securitatea acoperită în UE. În mod normal, ar trebui să fim foarte ok. Dar partea paradoxală este că în momentul cel mai bun al istoriei suntem și cei mai vulnerabili. Avem jumătate dintre tinerii României plecați în afara țării. Avem un declin demografic care este incredibil de periculos. În ritmul ăsta, ajungem în 2040, 2050 să fim 14 milioane de oameni.

Paradoxul ăsta este foarte puternic. În momentul ăsta se împart cărțile. Apelul meu în această carte este să facem ce au făcut și înaintașii noștri. De fiecare dată când au avut un astfel de moment, au avut o capacitate, numesc eu asta un fel de oportunism strategic al românilor, să folosească o criză să meargă mai departe. Avem o șansă foarte bună ca nicicând în istorie. Dar avem și niște riscuri, mai degrabă de natură internă, de economie, de societate, de relații între oameni, de valori”, a adăugat Mircea Geoană.

 

ADVERTISEMENT