În fiecare colț al globului poți găsi locuri uimitoare și misterioase, a căror vizitare îţi vor da o multitudine de senzaţii şi îţi vor crea impresii dintre cele mai diverse. Unora le place să rătăcească printre monumentele antice de arhitectură, alţii sunt atraşi de diverse peisaje pitorești, dar fenomenele inexplicabile, aparent paranormale, nu vor lăsa pe nimeni indiferent.
România este una dintre ţările cu un vast patrimoniu mistic şi aproape că nu este regiune care să nu aibă legende despre vrăjitoare, spirite, locuri fermecare sau apariţii inexplicabile, a căror origine este atribuită altor lumi.
Un astfel de loc se găseşte în Munţii Trascăului, parte a Apusenilor, iar locul care a stârnit atâtea polemici şi a aprins imaginaţia turiştilor sunt aşa-numitele cercuri ale vrăjitoarelor, nişte formaţiuni care cresc circular şi uniform. Asta cu atât mai mult cu cât aceste cercuri aduc cu ele din vechime legende foarte puternice.
Oamenii au fost întotdeauna renumiți pentru capacitatea lor de a inventa ritualuri pentru a se salva pe ei înșiși și familiile lor de spiritele rele și, pentru ca magia „cercului vrăjitoarei” să nu funcționeze era necesar să alerge în jurul acestuia de la dreapta la stânga , adică în sens invers acelor de ceasornic, de nouă ori.
Se spune că dacă ritualul era efectuat corect, atunci o persoană putea auzi acum conversațiile vrăjitoarelor, zânelor, sirenelor, în general, a locuitorilor acelui cerc. Dacă se făcea o greșeală era foarte grav, pentru că vrăjitoarele se puteau răzbuna.
În realitate, cercurile vrăjitoarelor sunt produse de miceliul unei ciuperci care crește circular și uniform dintr-un singur spor. Potrivit unor studii, citate de ziarulunirea.ro, ar fi vorba despre formațiuni naturale formate dintr-o colonie de ciuperci perene, care cresc sub forma unui cerc sau semicerc. Ele apar în principal în pădure, dar pot fi găsite și în pajiști și pășuni.
Imaginaţia oamenilor este aprinsă de faptul că în interiorul cercului vegetația este arsă, însă specialiştii spun că această situaţie este generată de consumului nutrienților. Pe de altă parte, în exterior vegetația crește luxuriant, datorită producerii de nitriți.
Iarba din interiorul cercului se usucă în general, deoarece miceliul consumă apa și nutrienții solului. Uneori, însă, ciuperca eliberează substanțe care favorizează creșterea ierbii, care devine mai luxuriantă și capătă o culoare verde închis.
Inelele pot crește în mod obişnuit de la 5 la 40 cm pe an până când ating un diametru de aproximativ 10 metri și apoi devin stabile în timp. La aşa dimensiuni, nu-i de mirare că în jurul cercurilor s-au ţesut atâtea legende. Pe lângă superstiţiile că ele sunt ușile către regatelor zânelor, mai exista şi credința că cercul este un loc de închisoare a persoanelor care au dispărut în pădure.