Life

Misterul fluviului lung de peste 6000 de kilometri. Originea lui rămâne neclară chiar și azi

Fluviul lung de peste 6000 de kilometri, învăluit în mister. Cum s-a format? Apariția lui este una neclară și pentru oamenii de știință.
23.01.2024 | 08:08
Misterul fluviului lung de peste 6000 de kilometri Originea lui ramane neclara chiar si azi
De peste 30 de milioane de ani, poziția fluviului este aceeași. Sursa foto: Planet Wissen
ADVERTISEMENT

Fluviul din lume care de secole întregi este un real mister pentru oamenii de știință. Originea îi este și astăzi neclară. Vechii împărați romani sunt printre cei care au încercat să-i deslușească sursa și tot nu au reușit. Dincolo de asta, turiștii sunt fascinați mereu la vederea lui.

Misteriosul fluviu din lume. Când și cum a luat naștere

I se mai spune și ”darul Egiptului” sau ”autostrada Africii”, datorită dimensiunii sale deosebite, adică are o lungime de peste 6000 de kilometri. Este vorba despre Nil, cel mai lung fluviu din lume și considerat o comoară naturală.

ADVERTISEMENT

Nilul se varsă în Marea Mediterană, dar nu s-a stabilit nici până în momentul de față care este, de fapt, izvorul ce a dus la formarea lui. Totuși, s-a observat că plecarea lui are loc din Munșii Rwandei și Burundi. Traversează statele: Sudan, Sudanul de Sud, Burundi, Rwanda, Tanzania, Uganda, Etiopia și Egiptul.

Concret, Nilul se caracterizează printr-o lungime de 6650 de kilometri, iar al doilea fluviu cel mai mare, la nivel mondial, este binecunoscutul Amazon. Acesta are o lungime de 6440 de kilometri. Totodată, aflați și că Nilul, de peste 30 de milioane de ani, are poziția neschimbată.

ADVERTISEMENT

Nilul, aceeași poziție de peste 30 de milioane de ani. Cum este posibil

Experții în știință au încercat să ofere explicații și pentru poziția Nilului. Se crede până acum că ar dispune de o ”bandă transportatoare”, alimentată de celule de convecție din mantaua terestră a regiunilor pe care le parcurge zilnic.

”Una dintre marile întrebări despre Nil este când a luat naştere şi de ce a persistat atâta timp”, a precizat Claudio Faccenna, geolog, de la Universitatea Texas, potrivit Science Alert.

ADVERTISEMENT

De altfel, poziția Nilului nu s-ar mai fi modificat și pentru că rocile predominante din Sudan, Sudanul de Sud, Burundi, Rwanda, Tanzania, Uganda, Etiopia și Egipt au asigurat stabilitatea cursului. Altfel, Nilul ar fi curs către vest.

”În ciuda multiplelor modificări la scară mică pe care trebuie să le fi suferit cursul Nilului în ultimii 30 de milioane de ani, râul a existat fără întreruperi, conectând continuu podişul etiopian de Marea Mediterană”, au mai transmis cercetării de la Universitatea Texas.

ADVERTISEMENT

Dincolo de acestea, se acceptă la scară largă ideea că sursele Nilului sunt Nilul Albastru și Nilul Alb. Acestea se contopesc în capitala sudaneză Khartoum, înainte de nord, spre Egipt. Nilul Albastru pornește din Lacul Tana, Etiopia, iar Nilul Alb din jurul lacului Victoria, din Uganda.

ADVERTISEMENT