News

Misterul navei ruse care a ajuns în Africa de Sud. A oprit toate semnalele şi a navigat în secret spre o bază militară

SUA suspectează Africa de Sud că acordă ajutor Rusiei, în ciuda sancţiunilor. Cazul unei nave care a ancorat în secret lângă Cape Town
10.01.2023 | 18:50
Misterul navei ruse care a ajuns in Africa de Sud A oprit toate semnalele si a navigat in secret spre o baza militara
Lady R, nava care a acostat pe ascuns în portul sud-african
ADVERTISEMENT

O navă comercială rusă, al cărei proprietar ar fi transportat arme pentru Kremlin, și-a oprit transponderul (dispozitiv care, la primirea unui semnal, emite un semnal diferit ca răspuns) luna trecută, înainte de a acosta în secret la cea mai mare bază navală militară din Africa de Sud, unde a livrat și încărcat mărfuri neidentificate, potrivit martorilor și a unui înalt oficial american. Africa de Sud a refuzat să spună ce transporta nava sau ce a fost încărcat pe ea, la baza Simon’s Town.

Nava a fost descărcată şi încărcată noaptea, sub pază armată

Vizita în Africa de Sud a navei Lady R, deținută de compania de transport maritim rusă MG-FLOT LLC, a tensionat relațiile dintre Washington și Pretoria, scrie Wall Street Journal. MG-FLOT nu a răspuns solicitărilor de a face comentarii pe acest subiect, aşa cum nu au răspuns nici ambasada Rusiei la Pretoria și nici Kremlinul.

ADVERTISEMENT

Un înalt oficial american a declarat că Washingtonul este îngrijorat de “sprijinul oferit de forțele armate sud-africane navei Lady R, inclusiv de a-i permite să intre și să mute mărfuri la baza navală în timp ce sistemul ei automat de identificare era dezactivat”.

Pe parcursul a două nopți, în timpul cărora Simon’s Town a fost în întuneric din cauza unei întreruperi de curent la nivel național, o macara mobilă a mutat lăzi pe și de pe nava lungă de 122 de metri, sub ochii vigilenți ai gardienilor înarmați, potrivit martorilor și fotografiilor intrate în posesia The Wall. Street Journal. “Nu există informații disponibile public despre sursa containerelor care au fost încărcate pe Lady R” a spus oficialul american.

ADVERTISEMENT

Lady R a părăsit Simon’s Town în dimineața zilei de 9 decembrie. Când nava a început să-și transmită din nou poziția în acea seară era deja ancorată la mai mult de 100 de mile est de Simon’s Town, au arătat serviciile de urmărire. De la mijlocul lunii decembrie, nava a fost ancorată în largul coastei Mozambicului, iar destinația ei trebuia să fie Istanbul. Apoi, este o călătorie relativ scurtă de la Istanbul la porturile rusești de la Marea Neagră.

Kobus Marais, un parlamentar și purtător de cuvânt al apărării pentru Alianța Democrată din Africa de Sud, a comentat: “Această navă a fost protejată de personal înarmat. Deși navele care transportă containere nu sunt neobișnuite, este, totuși, foarte neobișnuit ca astfel de activități să aibă loc noaptea. Nava ar fi trebuit să acosteze în portul Table Bay, la fel ca alte nave comerciale”.

ADVERTISEMENT

Pe 8 mai, SUA au impus sancțiuni Lady R și companiei aparţinătoare, MG-FLOT, Washingtonul acuzând compania și navele sale că furnizează arme pentru guvernul rus.

Sud-africanii denunţă presiunea SUA

În noiembrie, când SUA au aflat că Lady R se îndrepta spre Africa de Sud, ambasada SUA a alertat guvernul sud-african cu privire la faptul că nava era sub sancțiuni, a declarat un înalt oficial american. Ambasada nu a primit niciun răspuns la avertismentul său din partea guvernului sud-african, a spus oficialul.

ADVERTISEMENT

Serviciile de urmărire a navelor indică faptul că Lady R și-a oprit transponderele automate, care transmit identitatea și poziția unei nave către alte nave nave și autorităților maritime. Potrivit martorilor, două remorchere ale marinei sud-africane au ajutat nava la acostarea la baza Simon’s Town, de lângă Cape Town. Martorii au spus că au văzut camioane cu vehicule de escortă transportând containere la bază noaptea, mai scrie WSJ.

Într-o conferință de presă din 22 decembrie, ministrul Apărării, Thandi Modise, a spus că așteaptă documente cu mai multe informații despre transport înainte de a putea comenta de ce Lady R a andocat la bază și ce a fost descărcat și încărcat pe această navă. Totuşi, el a acuzat că există o presiune nejustificată a SUA asupra țărilor africane care mențin relații cu Rusia.

Darren Olivier, directorul African Defense Review, o firmă de analiză și consultanță în domeniul apărării, a spus că este probabil ca Lady R să livreze o comandă veche de muniție din Rusia. În 2020, Republica Africa de Sud a aprobat importul a 4,5 milioane de piese de muniție rusească în valoare de aproximativ 585.000 de dolari. “Rusia ar putea fi interesată de articole cu dublă utilizare, cum ar fi sistemele de ghidare și control, care ar putea fi folosite pentru a produce vehicule aeriene fără pilot”, a mai spus Olivier.

ADVERTISEMENT