News

Mită la Facultatea de Medicină Veterinară: Studenții care au dat șpagă profesorilor pentru a promova, achitați de instanță

Mită la Facultatea de Medicină Veterinară. Curtea de Apel București i-a achitat definitiv pe studenții care au dat șpagă profesorilor.
05.06.2023 | 09:02
Mita la Facultatea de Medicina Veterinara Studentii care au dat spaga profesorilor pentru a promova achitati de instanta
Mită la Facultatea de Medicină Veterinară. Colaj Fanatik.ro/ Sursa foto: Hepta.ro/ fmvb.ro
ADVERTISEMENT

Mită la Facultatea de Medicină Veterinară. Decizie într-un caz celebru din România, care a avut loc în anul 2016. Cei 14 studenți care au dat șpagă profesorilor pentru a-i promova, au fost achitați de instanță.

Mită la Facultatea de Medicină Veterinară. Decizie în cazul studenților care au dat șpagă profesorilor

În primă instanță, aceștia au fost considerați vinovați pentru cumpărare de influență. Studenții au primit, în 2020, condamnarea la închisoare cu suspendare, precum și „interzicerea unor drepturi și muncă în folosul comunității.”

ADVERTISEMENT

La finalul lunii mai 2023, cei 14 absolvenți ai Universității de Medicină Veterinară din București au fost achitați printr-o sentință definitivă a Curții de Apel București. Magistrații au decis că studenții au fost obligați să dea bani celor doi profesori pentru a promova examenele.

Prin urmare, instanța a hotărât că absolvenții, care acum sunt medici veterinari, nu pot fi considerați vinovați de corupție. De asemenea, cercetările au arătat faptul că cei doi profesori șpăgari erau cunoscuți în universitate pentru obiceiurile lor.

ADVERTISEMENT

„Erau supuși unei forme de constrângere, care consta în condiționarea promovării examenelor de remiterea unor sume de bani.Astfel, probele administrate în cauză demonstrează că inculpații nu au dat acești bani pentru că nu aveau disponibilitatea de a învăța pentru examene și ar fi dorit să promoveze fără a depune niciun efort, ci pentru că profesorii aveau o modalitate de evaluare care pur și simplu nu ținea cont de nivelul de pregătire al studenților, iar practica acestora era de notorietate la nivelul facultății”, se arată în motivarea judecătorilor Curții de Apel București.

Profesorii, Ovidiu și Constantin Savu, tată și fiu, cereau bani studenților pentru a-i trece examenele. Ancheta a arătat faptul că nici studenții cu note de zece la celelalte cursuri nu obțineau o notă mai mare de 4 la examenele celor două cadre didactice.

ADVERTISEMENT

Profesorii au fost prinși în flagrant

Întreaga poveste a ieșit la iveală în sesiunea din vara anului 2016. La vremea respectivă, profesorul Ovidiu Savu a spus uneia dintre studente că dacă vrea să treacă examenul trebuie să plătească suma de 350 de lei.

Acesta i-a sugerat să strângă bani de la ceilalți colegi ai ei, care aveau la rândul lor restanțe, urmând ca „totul să fie bine”. Unul dintre studenți a decis să denunțe situația la rectorul universității.

ADVERTISEMENT

Ulterior, pe fir a intrat poliția, iar apoi DNA. Cadrele didactice au fost prinse în flagrant, la Facultatea de Medicină Veterinară din București. Profesorii primeau 10.500 de lei șpagă. În urma perchezițiilor desfășurate la domiciliul acestora, oamenii legii au găsit și alți bani, obținuți cel mai probabil prin aceleași obiceiuri.

Ovidiu Savu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, în timp ce tatăl său, Constantin Savu, a scăpat de condamnare, deoarece nu au existat probe că banii respectivi ar fi ajuns și la el.

ADVERTISEMENT
Tags:
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB:...
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB: „Azi i-a dat răspunsul!”
Francezii au „foame“ de bani: dovada că prețurile au explodat la Paris, cu...
Francezii au „foame“ de bani: dovada că prețurile au explodat la Paris, cu ocazia Jocurilor Olimpice
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu...
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu FRF. Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță merg în această seară la Constanța să-l convingă!
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană...
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a...
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a fost criticat că este Gay: „Și cu femei, și cu bărbați...”
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile...
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile fotbalistului
Secretul înmormântării lui Ceaușescu. S-a aflat după 35 de ani
Secretul înmormântării lui Ceaușescu. S-a aflat după 35 de ani
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și...
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae sunt căsătoriți de ani buni
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin...
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin Ghiță a fost numit director general pe 12 februarie 2023
Nu este o pădure, ci un singur copac! Marele Banian, arborele care ocupă...
Nu este o pădure, ci un singur copac! Marele Banian, arborele care ocupă o suprafață de aproape 19.000 de metri pătrați