News

Mitinguri de solidaritate cu populația din Fâșia Gaza. Orașele unde mii de oameni au ieșit în stradă

Mitinguri de solidaritate cu palestinienii din Fâșia Gaza, organizate în mai multe prașe din lume. Mii de persoane au ieșit în stradă
20.10.2023 | 17:48
Mitinguri de solidaritate cu populatia din Fasia Gaza Orasele unde mii de oameni au iesit in strada
În mai multe orașe au avut loc mitinguri de solidaritate cu oamenii din Fâșia Gaza Sursa foto: Reuters / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În ultimele zile au avut loc proteste zilnice în sprijinul palestinienilor. Între timp, Hamas a făcut vineri apel la o mobilizare generală la nivel mondial.

Mitinguri de solidaritate cu populația din Fâșia Gaza

“Facem apel la poporul nostru palestinian, la popoarele arabe și islamice și la popoarele libere ale lumii să se mobilizeze pentru întoarcere și să respingă strămutarea [vineri]”, au declarat reprezentanții grupării care a atacat Israelul.

ADVERTISEMENT

Sute de persoane de diferite naționalități s-au adunat în Qatar, la Moscheea Imam Muhammad bin Abdul Wahhab din Doha, pentru a-și exprima solidaritatea cu palestinienii din Gaza.

După rugăciunea de vineri, aceștia au fluturat steaguri, au purtat bannere și au strigat sloganuri prin care cereau o “Palestina liberă” și încetarea ocupației israeliene.

ADVERTISEMENT

În Yemen, manifestanții au ieșit pe străzile din Capitala Sanaa pentru a își arata solidaritatea cu palestinienii.

Miting organizat de guvern în Egipt

Sute de egipteni s-au adunat vineri după-amiază la Cairo, în cadrul unui miting pro-palestinian organizat de guvernul egiptean. Mulțimea, formată în majoritate din tineri, s-a adunat în apropierea Memorialului Soldatului Necunoscut din capitala egipteană fluturând steaguri palestiniene.

ADVERTISEMENT

Vineri este o zi de rugăciune în Orientul Mijlociu, iar mitingul din Cairo a inclus o rugăciune de grup pentru Gaza. “Fie ca Dumnezeu să protejeze Gaza”, a spus un șeic, în timp ce sute de bărbați pe covoare de rugăciune improvizate – steaguri palestiniene și kaffiyeh, steaguri egiptene, pancarte de protest – își plecau capetele.

Deși egiptenii îi susțin în proporție covârșitoare pe palestinieni și și-au exprimat spontan indignarea față de violențele brutale ale Israelului în Gaza, protestul a servit în mod clar scopurilor politice ale guvernului egiptean, care a organizat mitingul.

ADVERTISEMENT

Egiptul a respins ideea ca locuitorii din Gaza să fie strămutați în țară, atât ca o chestiune de principiu, cât și pentru că ar prezenta dureri de cap economice și de securitate.

Pe cele mai mari bannere de la protest se putea citi: “Nu strămutării palestinienilor”, “Securitatea națională egipteană este o linie roșie” și “Susținem decizia conducerii politice de a menține siguranța patriei”.

Manifestații în Somalia

Somalezii s-au reunit în solidaritate cu palestinienii la Mogadiscio, cerând încetarea atacurilor israeliene în Gaza, scrie agenția de presă Anadolu. Protestatarii scandează sloganuri anti-israeliene, flutură steaguri palestiniene și țin pancarte cu sloganuri precum “Opriți crimele de război”, “Cerem încetarea genocidului din Gaza”.

Protestatarii, printre care figuri religioase, tineri și femei, au scandat sloganuri anti-israeliene și pro-palestiniene. Manifestanții au ieșit în stradă și în Iordania, Malaezia sau Bahrein.

ADVERTISEMENT
Tags: