ADVERTISEMENT
News

Moderna cere autorizarea vaccinului la adolescenți, în UE și Canada: Efectele secundare sunt aceleași ca la adulţi

Moderna cere autorizarea vaccinului la adolescenți, în UE și Canada. Compania a explicat că efectele secundare sunt aceleași ca și în cazul adulţilor.
Autor: Cerasela Stafie | 07.06.2021 | 19:30
Moderna cere autorizarea vaccinului la adolescenți, în UE și Canada: Efectele secundare sunt aceleași ca la adulţi
Trei sferturi dintre europeni au încredere în vaccinul anti-coronavirus. Ce categorie de persoane ezită să se imunizeze Sursa foto: Hepta

Luni, compania americană a depus cereri pentru autorizarea vaccinării adolescenţilor cu serul său împotriva covid-19, în Canada şi în Uniunea Europeană. În momentul de față, acesta este folosit pentru imunizarea persoanelor de peste 18 ani.

ADVERTISEMENT

Demersul Moderna vine în contextul în care vaccinul produs de alianța Pfizer – BioNTech a primit accordul autorităților, la sfârșitul lunii mai, pentru imunizarea persoanelor cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani în statele UE și Canada.

Moderna cere autorizarea vaccinului la adolescenți, în UE și Canada: „Efectele secundare sunt aceleași ca la adulţi”

Moderna a depus cererile la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi la Santé Canada.

„Suntem încurajaţi de faptul că vaccinul Moderna împotriva covid-19 s-a deovedit extrem de eficient în prevenirea covid-19  la adolescenţi,” a precizat, într-un comunicat, Stephane Bancel, CEO-ul Moderna, anunță News.ro.

În general, vaccinul a fost „bine tolerat”. Cu privire la efectele secundare ale acestuia, compania americană a subliniat că sunt aceleaşi cu cele provocate în cazul persoanelor adulte.

ADVERTISEMENT

Totodată, compania intenționează să ceară aprobarea și în SUA: „(n.r.- Moderna) preconizează, de asemenea, să ceară o autorizare a utilizării de urgenţă Agenţiei americane a medicamentului (FDA) în vederea extinderii utilizării vaccinului său la adoelscenţi în Statele Unite,” au mai anunțat reprezentanții.

Vaccinul Moderna, eficiență de 96% în cazul persoanelor între 12 și 17 ani

Moderna a anunțat că vaccinul său împotriva Covid-19 a dovedit o eficacitate de 96% la adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani.

Rezutatele inițiale ale studiilor clinice, efectuate în Statele Unite ale Americii, au fost distribuite de companie la începutul lunii mai. Au participat 3.235 de persoane. Dintre acestea, două treimi au primit vaccinul, iar restul un placebo.

ADVERTISEMENT

„(n.r. – Studiul) a arătat o rată de eficacitate de 96% a vaccinului la participanţii (…) care au primit cel puţin o doză,” au declarat reprezentanții companiei. „Analizele au inclus 12 cazuri (de COVID-19) din a 14-a zi după prima doză,” au adăugat.

Cei ce au participat la acest studiu au fost observați aproximativ 35 de zile după administrarea rapelului. Moderna a explicat că serul „a fost, în general, bine tolerat, fără a fi identificate până acum probleme serioase de siguranţă.”

ADVERTISEMENT

Efectele secundare cele mai frecvente au fost durere la locul injectării, cefalee, oboseală, dureri musculare și frisoane. Toate acestea sunt asemănătoare cu cele observate în cazul adulților.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!