News

Modificări importante la Codul Penal. S-a eliminat prescripția pentru traficul de persoane, proxenetism și alte infracțiuni grave

Parlamentul a adoptat o serie de modificări importante în Codul Penal. S-a eliminat prescripția pentru mai multe infracțiuni grave.
03.06.2021 | 16:32
Modificări importante la Codul Penal. S-a eliminat prescripția pentru traficul de persoane, proxenetism și alte infracțiuni grave
Modificări importante la Codul Penal. S-a eliminat prescripția pentru traficul de persoane, proxenetism și alte infracțiuni grave. Sursa foto: sociable.co
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de joi, 3 iunie, Parlamentul, prin Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat cu majoritate de voturi un proiect de lege care aduce modificări Codului Penal.

Potrivit acestora, sclavia, traficul de persoane, traficul de minori, proxenetismul, agresiunea sexuală şi tortura nu se mai prescriu. Legea urmează să meargă acum spre promulgare.

Codul Penal, modificat în Parlament. S-a eliminat prescripția pentru o serie de infracțiuni grave

Actul legislativ a fost inițiat de liberalii Alina Gorghiu, Iulia Scântei și Gabriel Andronache. Prin decizia de joi, a fost eliminată prescripția pentru fapte grave precum pornografia, tortura și sclavia. Proiectul a fost votat de toate partidele parlamentare ale României.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat emis de senatoarea Alina Gorghiu, după promulgarea acestei legi nu vor mai apărea cazuri precum cel de la Țăndărei, acolo unde procesul s-a încheiat după aproape 9 ani, iar cei 25 de inculpați au fost achitați definitiv.

”Sclavia, traficul de persoane, traficul de minori, proxenetismul, agresiunea sexuală și tortura nu se mai prescriu. Autorii acestor infracțiuni grave vor răspunde penal, indiferent de termenul care a trecut de la săvârșirea faptei.

ADVERTISEMENT

Parlamentul a votat în acest sens. Este un alt semnal important care confirmă că pentru actuala majoritate, siguranța oamenilor, în special a minorilor, este o prioritate.

Și șansa României de a nu mai avea cazuri de genul celor de la Țăndărei sau cauze de genul Al-Nashiri contra României, dar și de a nu mai vedea țara noastră în top la capitolul agresiuni sexuale împotriva minorilor sau la numărul de persoane traficate”, spune Alina Gorghiu într-un comunicat emis joi, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

Pedeapsă cu închisoarea pentru cei care nu denunță aceste fapte

Senatoarea liberală mai precizează că proiectul legislativ, care a fost votat joi în Camera decizională, mai presupune închisoare pentru cei care nu denunță o serie din aceste fapte grave.

”L-am inițiat împreună cu Iulia Scântei și Andronache Gabriel, cu un scop precis: de a asigura dreptul la îndeplinirea actului de justiție pentru victimele infracțiunilor menționate.

ADVERTISEMENT

Pe lângă trecerea unor fapte penale grave în sfera infracțiunilor imprescriptibile, proiectul instituie pedepsirea cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani, a celor care nu denunță faptele de agresiune sexuală, de trafic și exploatare săvârșite împotriva minorilor.

Se elimină astfel situațiile în care termenele de prescripție se împlinesc înainte ca dosarele să poată fi soluționate, iar autorii pedepsiți. Era nevoie de aceste modificări în Codul penal. Pentru că victimele necesită o atenție sporită din partea legiuitorului”, mai spune Gorghiu.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 853. 32 pagini + CD Armin Nicoară. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri