News

Mohammad Munaf e liber. Complicele lui Hayssam la răpirea jurnaliștilor români în Irak a scăpat cu trei ani mai repede

Mohammad Munaf, complicele lui Omar Hayssam la răpirea celor trei jurnaliști români în Irak, în 2005, a fost eliberat cu trei ani mai devreme, în urma unei decizii a justiției din România.
06.07.2022 | 20:25
Mohammad Munaf e liber Complicele lui Hayssam la rapirea jurnalistilor romani in Irak a scapat cu trei ani mai repede
Mohammad Munaf a fost eliberat din arest. Foto: Poliția Română
ADVERTISEMENT

Tribunalul Ilfov a decis să-l elibereze condiționat pe Mohammah Munaf, care executa o condamnare de 10 ani pentru terorism, în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak. Bărbatul urma să fie eliberat la termen în 2025.

Mohammad Munaf a fost eliberat

Judecătoria Sectorului 4 i-a respins, inițial, cererea de eliberare condiționată, însă contestația lui Munaf a fost admisă miercuri de Tribunalul Ilfov.

ADVERTISEMENT

În baza art. 425 ind. 1 alin. 7 pct. 2 lit. a) Cpp admite contestaţia formulată de contestatorul – petent Mohhamad Munaf împotriva sentinţei penale nr. 1193 din data de 27.05.2022 pronunţată de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti în dosarul penal nr. 10456/4/2022. Desfiinţează sentinţa atacată şi rejudecând cauza: În temeiul art. 587 alin.1 Cpp raportat la art.59 C.pen.1969 şi cu aplicarea art.5 NCP admite cererea de liberare condiţionată formulată de petentul – condamnat Mohammad Munaf. Dispune liberarea condiţionată a petentului – condamnat de sub puterea MEPI nr. 160/2008 emis de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în baza sentinţei penale nr. 122/2008. Definitivă”, este menționat în decizia tribunalului.

Mohammad Munaf a fost condamnat în 2008 la 10 ani de închisoare pentru participare la răpirea jurnaliștilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie-Jeanne Ion.

ADVERTISEMENT

Bărbatul urma să fie eliberat în 2025 pentru că a început să-și execute pedeapsa doar în 2015, când a fost adus în România.

Completul Curții de Apel București a mai decis ca Munaf să plătească două milioane de euro despăgubiri ziariștilor OVidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie-Jeanne Ion.

ADVERTISEMENT

Irakianul Mohammad Munaf, stabilit în România și având dublă cetățenie – irakiană și americană, a servit drept ghid celor trei jurnaliști răpiți în Irak în martie 2005. Bărbatul a fost ținut ostatic, la fel ca și ziariștii, timp de 55 de zile.

După eliberarea acestora, Munaf a fost plasat în detenție de forțele americane din Irak, fiind bănuit că a fost complice al sirianului Omar Hayssam, cel care a pus la cale răpirea jurnaliștilor, conform Digi 24.

ADVERTISEMENT

Munaf fusese condamnat în 2006 la moarte prin spânzurare de Tribunalul Penal Central din Bagdad, însă sentința sa a fost anulată de Curtea Irakiană de Casație. Instanța a motivat decizia prin faptul că nu poate determina rolul pe care Munaf l-a avut în răpirea jurnaliștilor români. În cele din urmă, Munaf a ajuns în România în 2015 și a ajuns în detenție, unde a stat până acum.

ADVERTISEMENT