News

Moldova a trecut de prima etapă a aderării la Uniunea Europeană. Maia Sandu: „Este proiectul nostru de țară, proiectul acestei generații”

Republica Moldova a transmis Comisiei Europene răspunsurile la primul chestionar pentru obținerea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.
22.04.2022 | 14:32
Moldova a trecut de prima etapa a aderarii la Uniunea Europeana Maia Sandu Este proiectul nostru de tara proiectul acestei generatii
Maia Sandu și Natalia Gavrilița au remis răspunsurile la primul chestionar pentru aderarea la UE/ Foto: Facebook - Natalia Gavrilița
ADVERTISEMENT

Autoritățile de la Chișinău au făcut primul pas important în vederea obținerii statutului de țară candidată la Uniunea Europeană prin trimiterea răspunsurilor la primul chestionar al autorităților de la Bruxelles, urmând ca în perioda următoare Moldova să completeze și al doilea chestionar.

Uniunea Europeană, „lumina de la capătul tunelului”

Suntem gata să transmitem răspunsurile la primul chestionar pe care l-am primit de la Comisia Europeană acum 11 zile. Nu ne oprim aici. Între timp a venit alt chestionar, mai voluminos, la care va trebui de răspuns. Integrarea R.Moldova în UE este proiectul nostru de țară, este proiectul acestei generații. Este lumina la capătul tunelului de care avem nevoie cu toții”, a declarat președintele Moldovei Maia Sandu.

ADVERTISEMENT

Afirmând că Moldova este „o țară mică și vulnerabilă”, Maia Sandu crede că aderarea la Uniunea Europeană va duce la întărirea democrației și la prosperitate economică.

R.Moldova va fi în siguranță în familia Uniunii Europene. În această familie putem oferi cetățenilor noștri mai multă siguranță, democrație consolidată, oportunități economice și bunăstare. Știm de unde pornim. Știm ce avem de făcut. Știm că trebuie să facem un efort enorm, dar real pentru ca să ajungem acolo”, a spus Sandu, citată de Deschide.md.

ADVERTISEMENT

O veste bună de Paști pentru moldoveni

La Chișinău a avut loc și o ceremonie oficială prin care premierul Natalia Gavrilița i-a înmânat ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, chestionarul completat de aderare la UE. Au fost prezenți și Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu și ministrul de Externe Nicu Popescu.

Vrem să aducem Europa la noi acasă. În acest document se vorbește despre legislație, care sunt prevederile ce țin de drepturile omului, care este situația economică. La acest chestionar a lucrat multă lume. S-a lucrat peste program, au fost și persoane din societatea civilă care au muncit pentru a putea aduce un rezultat” a declarat Natalia Gavrilița.

ADVERTISEMENT

Șefa guvernului de la Chișinău a spus că răspunsurile la chestionar au fost elaborate cât mai rapid cu putință pentru a da o veste bună moldovenilor înainte de Pași.

Al doilea chestionar a fost transmis deja Chișinăului urmând ca răspunsurile să fie formulate în  perioada următoare.

ADVERTISEMENT

Așteptăm să primim răspunsuri și la cea de-a doua parte a chestionarului deoarece aceste răspunsuri sunt necesare pentru formularea avizului Comisiei în lumina criteriilor de aderarea așa cum o cere Consiliul European” a declarat ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks.

Republica Moldova a făcut cererea oficială de aderare la Uniunea Europeană pe 3 martie, în aceeași zi în care o solicitare similară a făcut și Georgia

ADVERTISEMENT