News

Moldova declară starea de urgență. Maia Sandu: „Am dispus intensificarea eforturilor de patrulare”

Republica Moldova este în stare de urgență după declanșarea războiului. Președintele țării a transmis că toți cetățenii țării trebuie să se întoarcă acasă.
24.02.2022 | 14:14
Moldova declara starea de urgenta Maia Sandu Am dispus intensificarea eforturilor de patrulare
ADVERTISEMENT

Președintele Republicii Moldova a anunțat că va fi instituită starea de urgență în această țară. De asemenea, Maia Sandu a transmis că a fost convocat Consiliul Suprem de Securitate.

Republica Moldova este în stare de urgență după declanșarea războiului

Guvernul a cerut Parlamentului să fie instituită starea de urgență în urma izbucnirii războiului din Ucraina, având în vedere că Moldova este vecină cu aceasta.

ADVERTISEMENT

„În această dimineață, Rusia a lansat atacuri militare asupra țării vecine, Ucraina, încălcând flagrant normele dreptului internațional. Comunitatea internațională e unanimă în condamnarea acestui act de război.

Am convocat Consiliul Suprem de Securitate. Am stabilit că Guvernul va cere Parlamentului să declare stare de urgență”, a transmis Maia Sandu.

ADVERTISEMENT

Maia Sandu anunță că vor fi suplimentate patrulele de poliție

Președintele Republicii Moldova a mai transmis și faptul că au fost intensificate eforturile de patrulare pentru ca provocările să fie prevenite.

De asemenea, Maia Sandu a cerut ca toți cetățenii moldoveni din Ucraina să se întoarcă înapoi acasă și a transmis că sunt forțe suplimentare la granițele țării.

ADVERTISEMENT

„Am dispus intensificarea eforturilor de patrulare ale subdiviziunilor MAI pentru a preveni eventuale provocări.

Solicit cetățenilor Republicii Moldova care se află în Ucraina să se întoarcă acasă. Toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise și funcționează în regim extins, cu forțe suplimentare”, a mai spus ea.

ADVERTISEMENT

Moldova e pregătită să găzduiască zeci de mii de oameni

Totodată, Maia Sandu a ținut să transmită că au fost mai multe curse care aveau destinația Ucraina și care au aterizat în capitala țării.

De asemenea, ea a specificat că traficul la frontiere deja a început să crească și că Republica Moldova este pregătită acum să găzuiască mii de refugiați care sosesc din Ucraina.

„Mai multe curse cu destinația Ucraina au aterizat azi la Chișinău. Vom avea grijă de acești oameni.

Se atestă o creștere a fluxului de tranzit la frontiere.

Vom ajuta oamenii care au nevoie de sprijinul nostru. În acest moment, suntem pregătiți să acomodăm câteva zeci de mii de oameni”, a mai spus ea.

Republica Moldova a închis spațiul aerian, la recomandarea Consiliului Suprem de Securitate, începând de joi, de la ora 12:00.

ADVERTISEMENT