News

Moment istoric pentru România. Primul satelit al țării va ajunge curând pe orbita Pământului. Video

15.03.2021 | 22:01
Moment istoric pentru Romania Primul satelit al tarii va ajunge curand pe orbita Pamantului Video
ADVERTISEMENT

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) va lansa, în iunie 2021, propriul satelit, cu o rachetă proiectată și construită exclusiv pe teritoriul țării noastre, care își face astfel loc într-o companie selectă.

Din mesajul publicat cu puțin timp în urmă pe rețelele de socializare mai aflăm că inițiatorii acestui proiect îndrăzneț au reușit până acum să trimită pe orbita Pământului două rachete stratosferice și patru baloane stratosferice la scară largă, printre care unul de tip cluster.

ADVERTISEMENT

Echipa de lansare a primit confirmarea oficială pentru implementarea planului aero-naval de operaţii, în vederea lansării din Marea Neagră a EcoRocket, rachetă semi-reutilizabilă, alimentată cu abur.

Primul satelit românesc se pregătește de lansare

Misiunile de lansare ARCA care includ operaţiuni navale sunt cel mai complex tip de misiuni pe care le desfăşurăm. Acestea necesită un efort excepţional de coordonare a operaţiunilor, în strânsă cooperare cu unităţi de marină si aviaţie militară si civilă, implicate în mod activ.

ADVERTISEMENT

Măsurile de siguranţă a lansării sunt excepţionale, iar noi ne mândrim cu un procentaj de siguranţă de 100%. Cantitatea de informaţii prelucrate în timp real și implementarea procedurilor pe parte navală și aeriană sunt extrem de solicitante.

Pentru ca aceste lucruri să se desfăşoare în bune condiţii, tot personalul implicat parcurge un program de antrenament în şedinte de pregătire teoretică și practică pe tehnica de lansare și tehnica navală, antrenament care, în ziua executării misiunii, îşi arată importanţa vitală”, au anunțat reprezentanții Asociației Române pentru Cosmonautică și Aeronautică.

ADVERTISEMENT

România devine a doua țară din UE care duce la bun sfârșit un astfel de proiect

În iunie 2021, ARCA non-profit va lansa EcoRocket, racheta proiectată şi fabricată integral în România, care va plasa pe orbită primul satelit românesc. Și mai este un aspect demn de luat în seamă.

Odată finalizat acest proiect, vom deveni va deveni a 11-a ţară din lume care își lansează propriul satelit şi a doua din UE, după Franţa. În plus, membrii asociației vor avea șansa să câștige premiul de 10 milioane de euro oferit de Comisia Europeană.

ADVERTISEMENT

Acesta vizează stimularea industriei aerospaţiale europene pentru construcţia de rachete lansatoare de sateliţi, cu un impact redus asupra mediului înconjurător şi la un cost de lansare scăzut.

ADVERTISEMENT