Life

Moneda banală care se vinde pentru o sumă ireală. Costă cât o mașină second-hand și e considerară rară

O monedă banală se vinde pentru o sumă colosală. Dacă și tu o mai ai în casă, ai șansa să faci bani frumoși cu ajutorul ei.
15.03.2024 | 14:48
Moneda banala care se vinde pentru o suma ireala Costa cat o masina secondhand si e considerara rara
Moneda banală care se vinde pentru o sumă ireală. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Moneda banală care se vinde pentru o sumă colosală avea o valoare extrem de mică în urmă cu 20 de ani. O aveau mulți români, dar și europeni. Iată că acum, aceasta a devenit o adevărată comoară.

Moneda banală care se vinde pentru o sumă ireală

Este bine cunoscut faptul că o mulțime de monede și bancnote vechi ajung să coste o avere. Cele mai prețioase s-ar părea că sunt cele vechi de câteva decenii. Totuși, mai sunt și alte surprize.

ADVERTISEMENT

Exemplu este această monedă banală despre care vorbim în continuare. Moneda de 10 cenți din anul 2002 poate să te îmbogățească peste noapte. Se pare că aceasta este extrem de rară acum.

Moneda a fost emisă în Austria, iar pe aversul ei este gravată Catedrala Sfântul Ștefan din Viena. Menționăm faptul că moneda emisă în 2002 a fost în circulație doar timp de cinci ani.

ADVERTISEMENT

Cât a ajuns să coste aceasta la mai bine de două decenii de la lansare? Un anunț destinat colecționarilor a apărut pe internet. Se pare că nu puțini sunt cei care o caută, având în vedere raritatea ei.

Costă cât o mașină second-hand

Astfel, moneda care pentru mulți poate părea banală, se vinde pentru 10.000 de lei, adică în jur de 2.000 de euro. Suma este una destul de mare, având în vedere că poți cumpăra și o mașină second-hand la acești bani.

ADVERTISEMENT

În anunțul publicat pe o platformă de vânzări scrie că moneda este una rară, iar prețul nu este negociabil. Ce trebuie să știm despre această monedă și de ce a ajuns să fie considerată deosebită?

Moneda, lansată în anul 2002, a fost în circulație până în anul 2007. Aceasta este făcută dintr-un aliaj de cupru de culoare aurie și are în compoziție 5% aluminiu. De asemenea, moneda mai are și 89% cupru, 5% zinc și 1% staniu.

ADVERTISEMENT

Moneda are un diametru de 19.75 milimetri, o grosime de 1.93 milimetri și o greutate de 4,1 grame. Nu iese în evidență cu multe detalii pentru anumite persoane, însă colecționarii știu mai bine ce are atât de special.

Moneda banală care se vinde pentru o sumă ireală. Sursă foto: colaj Fanatik
Moneda banală care se vinde pentru o sumă ireală. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT