News

Montarea repartitoarelor la calorifere devine obligatorie în 2023. Amendă uriașă pentru cei care nu respectă legea

În 2023, mai exact până pe 31 decembrie, toți consumatorii trebuie să aibă repartitoare la calorifere. Amendă uriașă pentru cei care nu respectă legea.
23.10.2023 | 22:38
Montarea repartitoarelor la calorifere devine obligatorie in 2023 Amenda uriasa pentru cei care nu respecta legea
Amenzi uriașe pentru românii fără repartitoarelor la calorifere. Montarea, obligatorie din 2023. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Montarea repartitoarelor la calorifere devine obligatorie în acest an. Românii care nu respectă legea riscă o amendă uriașă. Există însă o serie de probleme pentru cei care doresc să le monteze.

Amenzi uriașe pentru românii fără repartitoarelor la calorifere. Montarea, obligatorie din 2023

Recent, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a reamintit că până la 31 decembrie 2023 toți cei care stau în apartamente de bloc racordate la rețeaua de termoficare trebuie să aibă contoare individuale de căldură sau repartitoare.

ADVERTISEMENT

Acest termen de implementare a contorizării se tot amână, de 15 ani. Din 2023 lucrurile se schimbă radical. La începutul acestui an a intrat în vigoare o nouă lege care stabilește 31 decembrie 2023 ca dată limită pentru montarea de repartitoare în blocurile racordate la sistemele de distribuție a energiei termice.

În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, scrie în legea 24/2023.

ADVERTISEMENT

În prezent, numai în Capitală sunt peste 270.000 de apartamente care nu au încă instalate astfel sisteme. Cetățenii care nu se vor conforma vor risca să plătească amenzi de până la 1.000 de lei.

Pe piață, prețul pentru un repartitor pornește de la 70 de lei cu TVA inclus. E important de spus că totalul costurilor poate ajunge la sume mult mai mari. Montarea acestuia și a unui robinet de reglare a consumului de energie termică costă cel puțin 125 de lei.

ADVERTISEMENT

Ce probleme întâmpină românii care doresc să monteze repartitoare

Așadar, românii care nu se supun legii riscă amenzi destul de mari. Pe de altă parte, există o serie de probleme. Mai exact, contractul pentru montarea repartitoarelor se încheie doar cu asociația de proprietari, nu cu fiecare proprietar în parte. În foarte multe cazuri adunarea generală a asociației a votat să nu se facă aceste investiții.

Însă cei care decid în cadrul asociației trebuie să își asume că această decizie nu este în conformitate cu legea. Dacă termenul de 31 decembrie 2023 nu se respectă, următorul pas este: compartimentul de energie din cadrul primăriei să ceară asociației de proprietari situația contorizării la nivel de condominiu și la nivel de asociație și acest compartiment propune autorității locale aplicarea de sancțiuni.

ADVERTISEMENT

Deci faptul că cineva încearcă să se opună dorinței unui proprietar de a respecta legea are niște efecte. Nu se poate merge la nesfârșit că nu vrea asociația”, spune Ticuța Hristov, expert în cadrul ANRE, pentru hotnews.

ADVERTISEMENT