Moșii de Toamnă pică pe 4 noiembrie 2023, iar credincioșii trebuie să știe ce alimente se dau de pomană pentru sufletele celor trecuți în neființă. E important să pregătești pachetele și să nu uiți produsele necesare din acestea.
În fiecare an, atunci când este această sărbătoare, creștinii trebuie să respecte anumite tradiții și obiceiuri. Sărbătoarea are loc în prima sâmbătă din noiembrie, astfel că în biserici au loc numeroase parastase.
Când sunt Moșii de toamnă, e bine să cinstești sufletele celor decedați printr-un parastas. Acest cuvânt provine din limba greacă și înseamnă “a mijloci, a sta în locul cuiva”.
Astfel, cei rămași pe pământ trebuie să mijlocească către Dumnezeu sufletul celor care au plecat de lângă noi, lucru care se face printr-un parastas. În ziua parastasului, atunci când cineva primește ceva slujit în Biserică sau acasă, trebuie să spună “Dumnezeu să-l ierte” sau “Bogdaproste”, pentru cel trecut în neființă.
Credincioșii merg la biserică în această zi, pentru a sfinți coliva, prescura și o sticlă de vin. Trebuie sfințite și pachetele, care urmează să fie date de pomană pentru cei decedați.
Trebuie dus la biserică și colacul împletit, dar se dă de pomană după slujbă. Tămâia, cărbunii și prosopul, care sunt date preoților, sunt alte obiecte pe care trebuie să le ai la tine în ziua parastasului.
De asemenea, e bine să se pună o cantitate de colivă și în pahare de plastic. Acestea se împart la finalul slujbei, împreună cu o lumânare. Se dau celor prezenți în biserică și în afara acesteia.
Pachețelele care se împart oamenilor pot conține dulciuri, sucuri, legume, fructe, prăjituri sau alte alimente, cum ar fi produse de patiserie sau conserve, notează spynews.ro.
Poți pune în pachete și mâncare gătită. Printre cele mai întâlnite preparate se numără carnea, peștele, sarmalele și pilaful. Unele gospodine pregătesc și alte mâncăruri gătite, cum ar fi supele sau ciorbele, dar și alte preparate.