News

Moțiunea de cenzură a opoziției ar putea să nu ajungă nici măcar la vot. UDMR nu este dispusă să-i susțină necondiționat pe Drulă și Orban

Președintele USR, Cătălin Drulă, a anunțat că „opoziția democratică” va depune moțiune de cenzură dacă guvernul își va asuma răspunderea pe creșterea taxelor.
25.08.2023 | 14:33
Motiunea de cenzura a opozitiei ar putea sa nu ajunga nici macar la vot UDMR nu este dispusa sai sustina neconditionat pe Drula si Orban
Moțiunea USR ar putea să nu aibă susținerea UDMR/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Moțiunea de cenzură este o variantă luată în calcul de către USR, Forța Dreptei și REPER în cazul în care guvernul Ciolacu își va asuma răspunderea în Parlament pe proiectul prin care ar urma să fie modificat Codul Fiscal. Șansele ca moțiunea să treacă sunt aproape nule, ținând seama de larga majoritate a coaliției PSD-PNL, însă cele trei partide riscă să fie puse în situația jenantă în care nici măcar nu ar aduna suficiente semnături pentru depunerea moțiunii.

Susținere firavă pentru moțiunea de cenzură

Ținând seama că social-democrații și liberalii au împreună 276 de mandate din cele 467 ale Parlamentului, ar fi imposibil ca moțiunea de cenzură să treacă fără o dezertare masivă a unor deputați și senatori din arcul guvernamental, variantă foarte puțin probabilă. Însă o eventuală moțiune ar fi o ocazie excelentă pentru opoziție să câștige vizibilitate în rândul opiniei publice pe o problemă atât de delicată precum cea a politicilor fiscale.

ADVERTISEMENT

Vom face evident tot ce ţine de noi să ne opunem creşterilor abuzive de taxe. Dacă va exista această asumare de răspundere, vom chema alaturi de noi toate forţele democratice din Parlament pentru o moţiune de cenzură. USR nu se va alia cu AUR pentru o moţiune de cenzură”, a a anunțat președintele USR Cătălin Drulă, citat de News.ro.

Un anunț similar a fost făcut și de disidenții din USR, care s-au grupat în REPER. „Suntem gata să co-iniţiem o moţiune de cenzură împotriva guvernului Ciolacu, alături de colegii din USR. Este un moment esenţial pentru opoziţia unită, în care trebuie să vorbim pe o voce comună şi să spunem clar “nu” incompetenţei guvernului, asediului asupra antreprenorilor şi acelor categorii de contribuabili care chiar îşi respectă angajamentele faţă de România şi au demnitate, spre deosebire de guvern”, a afirmat Ramona Strugariu, copreședinte REPER.

ADVERTISEMENT

Ținând seama de relația strânsă de colaborare în Parlament cu USR și de ostilitatea arătată actualei coaliții de guvernământ, este foarte probabil ca și Forța Dreptei, condusă de Ludovic Orban, să se alăture unui asemenea demers. Problema USR este că a făcut anunțul fără să-i întrebe pe cei de la UDMR, ale căror voturi sunt necesare pentru simpla depunere a moțiunii. Articolul 113 al Constituției impune moțiunea de cenzură să fie inițiată de cel puțin un sfert din numărul parlamentarilor, altfel nu poate fi depusă sau dezbătută, nicicum supusă votului.

UDMR ar putea face pasul la ofsaid

Asta înseamnă că opoziția are nevoie de 117 semnături pe textul moțiunii, iar numărul însumat de parlamentari de care dispun USR, REPER și Forța Dreptei este de numai 90. Cu cei 29 de parlamentari ai UDMR s-ar ajunge la 119, însă Uniunea nu pare deocamdată dispusă să susțină demersul, câtă vreme nu există un proiect de lege asumat oficial de Guvern.

ADVERTISEMENT

A citit Cătălin Drulă proiectul de lege? Că la Parlament nu a fost trimis. Noi vom face o analiză pe text când îl vom avea și apoi vom decide”, a declarat deputatul Csoma Botond, purtătorul de cuvânt al UDMR pentru FANATIK. Nu doar că UDMR condiționează orice discuție de existența unui text oficial trimis de Guvern, dar există și posibilitatea ca Uniunea să fie de acord cu unele dintre măsurile preconizate de Guvern. „Am înțeles, tot din presă, că proiectul s-a schimbat fiind introdusă taxa de cifra de afaceri pentru multinaționale. Noi am susținut acest lucru pe când era la guvernare, dar nu s-a vrut acest lucru la vremea respectivă”, a exemplificat Csoma Botond.

În aceste circumstanțe, Drulă și aliații săi riscă să ajunge în postura jenantă de a nu putea nici măcar depune moțiunea. O alternativă ar fi o coalizarea de circumstanță cu AUR, care deține 40 de mandate, însă liderul USR a exclus din start o variantă socotită „insalubră”. În schimb, cei de la AUR au anunțat și ei că vor iniția o moțiune de cenzură și au invitat celelalte partide de opoziție să li se alăture, variantă la fel de improbabilă.

ADVERTISEMENT

USR, REPER și Forța Dreptei nu au nici varianta de obține semnăturile care le lipsesc din rândurile neafiliaților întrucât o mare parte a acestora sunt personaje care au fost excluse din AUR și care s-au raliat unor obscure partide naționaliste, dispuse să accepte problemele de natură penală sau de imagine ale acestor parlamentari. Este vorba, printre alții, de Mihai Lasca, deputat condamnat cu suspendare pentru că a bătut un șofer în trafic, Dumitru Focșa care și-a bătut nevasta, Diana Șoșoacă care a scandalizat prin comportamentul în Parlament ș.a.m.d. Practic, neafiliații „frecventabili” pentru USR și aliații său sunt prea puțini pentru a suplini deficitul de voturi, în situația în care UDMR nu va susține moțiunea de cenzură.

ADVERTISEMENT