News

Alianța dreptei ar putea fi realizată până la finele anului. Partidele lui Orban, Drulă și Tomac se pregătesc să înfrunte coaliția mamut PNL-PSD

USR, PMP și Forța Dreptei sunt în discuții pentru formarea unei alianțe electorale pentru anul 2024, alianță ce ar putea fi oficializată până la finele anului.
21.04.2023 | 18:31
Alianta dreptei ar putea fi realizata pana la finele anului Partidele lui Orban Drula si Tomac se pregatesc sa infrunte coalitia mamut PNLPSD
Cătălin Drulă, Eugen Tomac și Ludovic Orban ar putea deveni colideri ai unei alianțe electorale a dreptei/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cu o Românie guvernată de o coaliție supermajoritară PNL-PSD-UDMR, partidele de opoziție care au mai rămas încearcă să-și unească forțele în perspectiva alegerilor europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale din 2024. Forța Dreptei, USR și PMP admit că poartă discuții pentru formarea unei alianțe electorale, aceasta putând fi formalizată până la finele acestui an.

PMP și USR au trecut peste vechiul diferend

Cele trei partide vor să capteze voturile electoratului de dreapta, segment pe care concurentul direct este PNL, aliatul de la guvernare al PSD. Deja colaborarea dintre ele a devenit mai strânsă, formarea unei alianțe pentru alegerile de anul viitor fiind pasul logic pentru formarea unei alternative la actuala putere.

ADVERTISEMENT

Nu am ascuns nicio secundă că suntem în discuții cu ei. Am avut inițiative comune, cu Forța Dreptei colaborăm la moțiunile simple, la sesizările CCR, le comunicăm și le susținem împreună. Sunt discuții, dar nu pot să vă spun cât de avansate sunt. Mai sunt lucruri de clarificat, dar sper să reușim să găsim o formulă de a merge împreună”, a declarat, pentru FANATIK, liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, referindu-se la subiectul formării unei alianțe electorale USR-PMP-Forța Dreptei.

Acesta a evitat să precizeze un termen clar pentru formarea alianței, însă a precizat că aceasta va trebui realizată, cel mai târziu, până la finele lunii februarie 2024, întrucât ulterior, începe perioada preelectorală pentru alegerile europarlamentare din luna mai.

ADVERTISEMENT

Deși cu numai doi ani în urmă, USR și PMP aveau relații glaciale, motiv pentru care cel din urmă partid a fost nevoit să depună candidaturi proprii la alegerile locale din Capitală, Moșteanu crede că acum nu mai există obstacole în relația dintre cele două formațiuni.

A fost o problemă la București pentru că îi asigurau majoritatea lui Firea (în Consiliul General al Municipiului București – n.red.). Acum au învățat și ei din greșelile din trecut. Unii oameni au plecat, dar acum este un nucleu bun acolo cu Eugen Tomac și alții care sunt fundamental de dreapta și asta este important”, a precizat deputatul USR.

ADVERTISEMENT

Tomac: „Cu cât mai repede, cu atât mai bine”

Depășirea resentimentelor din trecut este arătată și de faptul că liderii celor două partide, Cătălin Drulă și Eugen Tomac, au semnat împreună un comunicat dat publicității joi prin care condamnau încercările PNL de a racola aleșii locali ai PMP și PNL.

Am răspuns invitației dlui  președinte Drulă prin care transmitem un mesaj comun de condamnare a acestui mod de acțiune. Nu vă ascund că PMP este deschis spre o asemenea direcție de a strânge opoziția într-o construcție comună (…)  Cum se va formaliza procesul, rămâne să decidă partidele, dar PMP este un partid cu peste 2.000 de aleși locali, cu infrastructură extrem de serioasă și în forurile noastre interne am stabilit că suntem dispuși să contribuim la o asemenea construcție”, a declarat europarlamentarul Eugen Tomac.

ADVERTISEMENT

În ce privește data la care alianța ar putea fi formalizată, Tomac a spus „cu cât mai repede, cu atât mai bine”. „Din punctul meu de vedere sunt foarte multe lucruri care ne unesc în momentul de față și cred că în politică trebuie să trăim prin prisma realităților politice din prezent și nu cred că am avut dispute care să ne pună în situația de a nu putea sta împreună la masă”, a conchis liderul PMP.

Fostul premier Ludovic Orban, liderul Forței Dreptei, s-a arătat mai rezervat în a comenta o posibilă alianță până când aceasta nu este convenită oficial, însă nici el nu a exclus această variantă. „Asta se poate naște dintr-o identificare a unor puncte comune, a unor viziuni comune, printr-o colaborare în timp”, s-a mărginit să comenteze Orban.

USR ar putea coopta REPER în alianța dreptei

Însă surse din partidul său indică faptul că cele trei formațiuni sunt destul de aproape de perfectarea înțelegerii dintre partidele de dreapta. „Cred că un pol va fi anunțat spre sfârșitul anului, adică concret, instituțional, cu documente, ca să zic așa”, a spus un deputat apropiat discuțiilor trilaterale.

Alianța ar putea fi realizată chiar mai devreme, însă există anumite chestiuni care trebuie soluționate în prealabil. O primă problemă este generată de o oarecare stare de instabilitate juridică în ce privește conducerea PMP. Eugen Tomac a devenit președintele acestui partid pe 19 februarie 2022 în urma unui Congres extraordinar, însă fostul președinte, Cristian Diaconescu, a contestat în instanță înlăturarea sa de la cârma partidului.

În luna februarie 2023, Curtea de Apel București a dispus rejudecarea procesului pe care Diaconescu îl pierduse inițial, astfel că situația juridică a conducerii PMP încă nu este complet clarificată ceea ce creează probleme și din perspectiva formării unei coaliții a partidelor de dreapta.

Aceleași surse menționează că decizia este întârziată și de faptul că USR ar putea să ajungă la o înțelegere cu disidenții lui Dacian Cioloș care au părăsit partidul pentru a fonda REPER. Deocamdată, încă nu se știu care sunt condițiile în care cele două facțiuni s-ar putea reconcilia, dar se pare că cei de la USR nu exclud această variantă. În aceste circumstanțe, s-ar putea ajunge chiar la o alianță cvadripartită. Din acest motiv, până când această discuție nu se va tranșa într-un fel sau altul, o alianță electorală nu poate fi anunțată oficial.

ADVERTISEMENT