Sport

De ce intră în pauză marile campionate ale Europei, în weekend! Premieră istorică pentru Bundesliga, Serie A sau La Liga

Marile campionate ale Europei au intrat în pauză, pentru o săptămână, astfel că în weekend-ul 29-30 ianuarie nu sunt programate meciuri în Premier League, Bundesliga, Serie A sau La Liga.
26.01.2022 | 08:33
De ce intra in pauza marile campionate ale Europei in weekend Premiera istorica pentru Bundesliga Serie A sau La Liga
Din ce motiv nu se joacă în marile campionate ale Europei, în weekend
ADVERTISEMENT

Anul 2022 este unul al premierelor pentru fotbalul internaţional, fiind pentru prima oară în istorie când Campionatul Mondial nu se va disputa vara, aşa cum s-a întâmplat din 1930 şi până în 2018. Turneul final este programat pentru finalul anului, astfel că şi programul competiţional din marile campionate a fost dat peste cap.

Motivul pentru care nu se joacă, în weekend, în Premier League, Bundesliga, Serie A sau La Liga

Marile campionate ale Europei au intrat în pauză pentru că, în premieră, lunile ianuarie şi februarie beneficiază de date oficiale în calendarul FIFA, când sunt programate meciuri ale echipelor naţionale. Cu toate acestea, selecţionatele de pe Bătrânul Continent nu vor avea programate partide amicale în această perioadă.

ADVERTISEMENT

FIFA a introdus aceste date oficiale pentru confederaţiile care au fost afectate de pandemia de COVID-19 în 2020 şi 2021, după ce mai multe meciuri internaţionale, din preliminariile CM 2022, au fost amânate. UEFA a putut să ducă la bun sfârşit prima parte a calificărilor, astfel că naţionalele din Europa nu vor juca la finalul lunii ianuarie, din moment ce barajul continental pentru CM 2022 se va disputa la finalul lui martie.

În prima pauză internaţională a anului sunt programate meciuri din preliminariile CM 2022 în America de Sud, Asia şi America de Nord. În plus, în această perioadă se dispută şi Cupa Africii pe Naţiuni, astfel că multe cluburi europene au fost sau încă sunt afectate de plecările jucătorilor la echipele naţionale.

ADVERTISEMENT

Din acest motiv, Premier League, Bundesliga, Serie A, Ligue A sau La Liga au intrat în pauză şi nu vor fi programate meciuri în weekend-ul 29-30 ianuarie. Pentru englezi este a doua oară, după sezonul 2019-2020, când au parte de o pauză de iarnă în primele săptămâni ale anului, în timp ce pentru italieni, nemţi, francezi sau spanioli este o premieră.

Ce meciuri internaţionale se dispută în următoarea perioadă

Toţi ochii vor fi aţintiţi pe America de Sud, unde sunt programate două etape din preliminariile CM 2022. Brazilia şi Argentina sunt deja calificate, astfel că în joc mai sunt două locuri care duc direct la turneul final şi o poziţie pentru barajul intercontinental.

ADVERTISEMENT
  • Ecuador – Brazilia, Paraguay – Uruguay, Chile – Argentina, Columbia – Peru, Venezuela – Bolivia (27-29 ianuarie)
  • Bolivia – Chile, Uruguay – Venezuela, Argentina – Columbia, Brazilia – Paraguay, Peru – Ecuador (1-2 februarie)

În Asia sunt programate etapele a 7-a şi a 8-a, din faza a treia a preliminariilor CM 2022. Iran şi Coreea de Sud îşi pot asigura încă de joi biletele pentru turneul final, din Grupa A, în timp ce în Grupa B lupta este deschisă între Arabia Saudită, Japonia şi Australia.

ADVERTISEMENT

Primele două clasate din fiecare grupă obţin calificarea directă, în timp ce ocupantele locurilor 3 vor juca un meci de baraj. Câştigătoarea acestei partide va mai disputa încă un baraj, cu locul 5 din America de Sud.

  • Australia – Vietnam, Japonia – China, Liban – Coreea de Sud, Iran – Irak, Emiratele Arabe Unite – Siria, Arabia Saudită – Oman (27 ianuarie)
  • Japonia – Arabia Saudită, Siria – Coreea de Sud, Liban – Irak, Vietnam – China, Iran – Emiratele Arabe Unite, Oman – Australia (1 februarie)

Cel mai aglomerat program, din această perioadă internaţională, este în CONCACAF (America de Nord şi Centrală), unde sunt programate trei etape din preliminariile CM 2022. Canada este liderul surprinzător al grupei, după un parcurs fără înfrângere în primele opt runde. Situaţia s-ar putea lămuri după partidele care se vor juca la finalul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie.

  • SUA – El Salvador, Jamaica – Mexic, Honduras – Canada, Costa Rica – Panama (28 ianuarie)
  • Canada – SUA, Mexic – Costa Rica, Panama – Jamaica, Honduras – El Salvador (30-31 ianuarie)
  • Jamaica – Costa Rica, SUA – Honduras, El Salvador – Canada, Mexic – Panama (3 februarie)

Luna martie, decisivă în preliminariile CM 2022

Barajul european este cel mai aşteptat eveniment din preliminariile CM 2022, în special posibilul meci dintre Italia şi Portugalia. Formatul este unul cu semifinale (24 martie) şi finale (29 martie), la fel cum s-a întâmplat şi la EURO 2020.

  • ruta 1: Ţara Galilor – Austria / Scoţia – Ucraina
  • ruta 2: Rusia – Polonia / Suedia – Cehia
  • ruta 3: Portugalia – Turcia / Italia – Macedonia de Nord

Tot în luna martie are loc şi barajul african, care propune, printre altele, un duel între Mohamed Salah şi Sadio Mane, două dintre starurile lui Liverpool. Meciurile din Africa se vor disputa în format tur-retur.

  • Egipt – Senegal, Camerun – Algeria, Ghana – Nigeria, Congo – Maroc, Mali – Tunisia

În plus, în luna martie se vor termina preliminariile CM 2022 în America de Nord şi Centrală, America de Sud şi Asia, urmând ca meciurile din barajul intercontinetal să se dispute pe 13-14 iunie.

ADVERTISEMENT