News

Motivare controversată în cazul bărbatului înșelat cu preotul din Scobâlțeni. Violența domestică și șantajul, ”provocate de acțiunile victimelor”

Bărbatul care și-a prins soția înșelându-l cu preotul din Scobâlțeni, județul Iași, a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru șantaj și violență în familie.
29.08.2023 | 16:37
Motivare controversata in cazul barbatului inselat cu preotul din Scobalteni Violenta domestica si santajul provocate de actiunile victimelor
Gheorghe Scrijan Nicăi și-a bătut soția timp de trei zile, după ce a aflat că a avut o aventură cu duhovnicul ei / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Punct final în scandalul cu iz de telenovelă, petrecută vara trecută în satul ieșean Scobâlțeni. Bărbatul înșelat de soție cu preotul din localitate și-a primit pedeapsa din partea judecătorilor. Gheorghe Scrijan-Nicăi a fost salvat de închisoare chiar de consoarta pe care a bătut-o trei zile la rând.

Preotul din Scobâlțeni s-a apropiat de soția lui Scrijan, pentru că avea gânduri de suicid

În august 2022, Scrijan a fost trimis în judecată pentru șantaj și violență în familie, infracțiuni pentru care risca ani buni de închisoare (7 ani, respectiv 2 ani). Bărbatul și-a recunoscut integral faptele și a fost de acord ca judecata să aibă loc doar pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale. În schimb, el a prezentat instenței un memoriu al soției sale, prin care aceasta arată că îl iartă și că vrea să continue viața de familie alături de el. Cei doi au, împreună, un copil minor.

ADVERTISEMENT

Din dosarul consultat de FANATIK, reiese că, în februarie 2022, soția lui Scrijan a început să frecventeze biserica din Scobâlțeni, cu dorința de a se spovedi.

”În urma discuţiilor în care A. I. Scrijan Nicăi și-a povestit viața și relația abuzivă cu soțul ei, cei doi s-au apropiat, preotul sesizând ideile ei de suicid.

ADVERTISEMENT

Ulterior, cei doi au avut întrevederi atât pe raza municipiului, cât și la apartamentul nelocuit al persoanei vătămate O.B. (preotul din sat, n.r.), situat în oraşul… , persoana vătămată precizând faptul că, în perioada lunii aprilie, a întreținut relații sexuale cu O.B. (…)

Totodată, în această perioadă, persoana vătămată A.I. Scrijan Nicăi a discutat şi s-a întâlnit cu alți bărbați cunoscuţi pe aplicația Facebook”, se arată în dosar.

ADVERTISEMENT

Bărbatul a cerut soției detalii despre bunurile pe care preotul le avea în casă

Infidelitățile femeii s-au petrecut într-o perioadă în care soțul acesteia era plecat din țară. Acesta a revenit acasă în iunie 2022, și a aflat că soția l-a înșelat chiar de la cumnata sa.

Pe data de 13 iunie, soțul încornorat a început s-o chestioneze pe femeie despre relațiile pe care le-a avut în perioada în care el a absentat. Considerând că aceasta nu-i spune tot adevărul, a doua zi, acesta și-a urcat consoarta în mașină, a dus-o pe un câmp și a început s-o lovească cu pumnii și picioarele, până a căzut jos.

ADVERTISEMENT

”În urma loviturilor aplicate, pentru ca inculpatul să înceteze acţiunile violente, persoana vătămată i-a povestit acestuia, la cererea lui, şi alte detalii despre relaţia sa cu preotul, precum şi detalii despre apartamentul acestuia, dacă are lux în casă sau bani”, se mai arată în dosarul consultat de FANATIK.

I-a cerut 20.000 de euro preotului, pentru a nu merge la presă

În data de 15 iulie, soțul înșelat l-a abordat pe preot și l-a anunțat că vine să discute cu el, la biserică.

”Cu ocazia întrevederii, cei doi fiind singuri în biserică, inculpatul i-a reproşat persoanei vătămate faptul că a întreținut relații sexuale cu soția sa de trei ori, fapt pentru care dorește să-l distrugă și să-l facă să plătească. Precizând că banii reprezintă singurul lucru de interes pentru el, inculpatul i-a pretins persoanei vătămate suma de 20.000 de euro, pe care a justificat-o ca reprezentând pensia alimentară cuvenită fiice sale întrucât intenționează să divorțeze”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.

Pentru a fi mai convingător, Gheorghe Scrijan l-a amenințat pe preot că îl va ruina, că îl va face să-și piardă familia, enoriașii, slujba, că va face rost de imagini și că le va da presei. Discuția a fost înregistrată cu telefonul mobil chiar de soțul încornorat, pentru a-l prinde pe preot în timp ce recunoaște că a profitat de soția lui. Înregistrarea a ajuns pe mâna procurorilor, și a devenit probă pentru acuzarea bărbatului.

Femeia infidelă, bătută trei zile la rând

După discuția cu preotul, Scrijan a dus-o din nou pe soția lui pe un câmp din extravilanul satului Scobâlțeni, într-o zonă nelocuită, denumită popular Răpăgău, și i-a cerut din nou să se confeseze, lovind-o cu pumnii și picioarele în zona toracică și a spatelui.

În următoarea seară, pe 16 iunie, bărbatul a avut o nouă criză de gelozie, în timp ce se afla acasă. Pentru a nu o snopi în bătaie de față cu fiica lor, în vârstă de 2 ani și 7 luni, inculpatul a urcat-o din nou în mașină, a dus-o în aceeași zonă și a lovit-o cu pumnii în zona capului și a spatelui. Doar că între timp, femeia apucase să spună unei martore să sune la 112. Spre miezul nopții, mașina în care cei doi se aflau a fost dată în urmărire, iar cei doi soți au fost conduși la secția de poliție.

Femeia a recunoscut că a fost agresată de partenerul de viață și a arătat că nu mai dorește să locuiască alături de acesta, așa că a fost internată într-un centru de protecție a mamelor victime ale violenței în familie.

După ce a ieșit de la psihiatrie, soțul a continuat să-l șantajeze pe preotul-amant

Potrivit unui raport medico-legal, soția infidelă a suferit 32 de leziuni (echimoze, tumefacții, hemoragie subconjunctivală), produse prin corpuri dure (posibil pumn, picior), care nu au pus în primejdie viața victimei și care au necesitat 5-6 zile de îngrijiri medicale.

Bărbatul înșelat a fost internat la spitalul de psihiatrie, timp de trei zile, fără acces la telefonul mobil. Când a ieșit de acolo, soțul și- a continuat planul.

”În ziua externării – 20.07.2022, la ora 19:13 inculpatul  a apelat persoana vătămată, reproșându-i faptul că nu l-a mai căutat şi repetând voalat ameninţările „uăi totuşi să nu uităm că aveţi un rang în biserică!” şi solicitările lui „da, îi logic, eu am pretenţii, fiindcă mă despart de ea şi cineva trebuie să plătească o pensie la copil, da!”.

Ulterior, începând cu ora 19:19, prin aplicaţia Whatsapp, inculpatul i-a trimis persoanei vătămate înregistrarea convorbirii din biserică din data de 15.07.2022 şi o înregistrare audio a unei convorbiri dintre A.I. Scrijan Nicăi și cumnata sa, împreuna cu mesajul „sa vedem ce vor înţelege mai marii bisericii, soţia ta, şi restul enoriaşilor”, se mai arată în dosar.

Două zile mai târziu, soțul înșelat a fost prins în flagrant, în timp ce încasa un plic cu 5.000 de euro de la preotul din Scobâlțeni, care anunțase în prealabil poliția că este șantajat.

Judecătorii spun că bărbatul s-a considerat ”nevoit” să-și bată nevasta, pentru a afla adevărul

În ciuda faptelor grave pe care a recunoscut că le-a comis, magistrații de la Judecătoria Iași i-au găsit acestuia circumstanțe atenuante, ”întrucât persoanele vătămate, prin acţiunile lor şi prin apropierea lor, au adus o atingere gravă demnităţii inculpatului, iar acesta a acţionat sub imperiul unei puternice emoţii, simţindu-se trădat, nedreptăţit de persoane în care avea încredere, respectiv soţia şi duhovnicul său”, potrivit motivării sentinței.

Judecătorii au consemnat că inculpatul a mai fost condamnat pentru comiterea unor infracțiuni pe teritoriul altor state europene, însă nicio condamnare nu a depășit un an.

Aceștia au subliniat faptul că zilele de îngrijire nu a fost foarte multe, dar și că ”din mijloacele de probă reiese că inculpatul s-a considerat ”nevoit” să îi aplice persoanei vătămate bătăi pe durata a trei zile consecutive pentru a obține cu forța o confesiune foarte detaliată a infidelităților sale și pentru a o pedepsi pentru acestea, acționând fără empatie”.

Închisoare cu suspendare pentru soțul înșelat cu preotul din Scobâlțeni

Esențială a fost și atitudinea soției adresate, care a arătat că vrea să se împace cu soțul ei, având un copil de crescut împreună. Judecătorii au considerat că durata mare petrecută în arest preventiv l-au făcut pe inculpat să reevalueze întâmplările prin care a trecut și să conștientizeze.

Gheorghe Scrijan Nicăi a fost condamnat la o pedeapsă cumulată de 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare, ”cuantum suficient în opinia instanței pentru atingerea scopului și îndeplinirea și îndeplinirea funcțiilor de constrângere, de reeducare și de exemplaritate ale pedepsei”, se mai arată în motivare.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, în termen de zece zile de la comunicarea sentinței.

ADVERTISEMENT
Tags: