News

Motivarea șocantă a judecătorilor în cazul unei șoferițe drogate care a ucis un om: ”Accidentul a fost momentul în care inculpata a conștientizat gravitatea faptelor”

O tânără din Târgoviște, judecată pentru ucidere din culpă și trafic internațional de droguri, a primit o pedeapsă cu suspendare din partea magistraților dâmbovițeni.
22.08.2023 | 14:21
Motivarea socanta a judecatorilor in cazul unei soferite drogate care a ucis un om Accidentul a fost momentul in care inculpata a constientizat gravitatea faptelor
Șoferița din Târgoviște a primit o pedeapsă cu suspendare pentru omor din culpă, conducere sub influența susbstanțelor și trafic internațional de droguri / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Concluzie șocantă a magistraților de la Judecătoria Târgoviște, după ce o tânără proaspăt trecută de 20 de ani a comis un accident de circulație mortal, sub influența drogurilor. Judecătorii au apreciat atitudinea sinceră a inculpatei, faptul că și-a recunoscut vina și au decis să-i acorde tinerei o pedeapsă cu suspendare.

Șoferița a ieșit pozitivă la cocaină și THC

”Așadar, accidentul de circulație a fost momentul în care inculpata a conștientizat consecințele și gravitatea faptelor sale și necesitatea schimbării comportamentului în vederea reeducării sale”, au scris judecătorii dâmbovițeni în motivarea sentinței.

ADVERTISEMENT

Incidentul s-a produs pe data de 16 iunie 2018, atunci când Andreina Maria B, aflată sub influența substanțelor psihoactive, a lovit mortal un bărbat de 57 de ani, care se angajase în traversare, pe o trecere de pietoni din Târgoviște.

În urma testării pentru narcodependență, a rezultat test pozitiv la cocaină și THC, în timp ce pietonul avea o alcoolemie de 1,40 g.

ADVERTISEMENT

Acuzată de trafic internațional de droguri

În afară de omorul din culpă, tinerei i s-a mai deschis un dosar, de consum și trafic internațional de droguri de mare risc. În urma anchetei, s-a stabilit că aceasta a călătorit în străinătate, de unde s-a întors cu o cantitate de 10 grame de marijuana medicinală, din care i-a oferit spre consum și unei martore. Pentru această faptă, ea a fost condamnată la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare.

În dosarul de omor din culpă, judecătorii au dispus efectuarea unei expertize tehnice judiciare, a cărei concluzie a fost că șoferița ”putea preveni și evita producerea accidentului dacă:

ADVERTISEMENT

–         dădea dovadă de atenție și apreciere corectă în conducere, respectiv de a-și spori atenția și de a lua măsuri de precauție corespunzătoare împrejurărilor create

–         nu conducea autoturismul deoarece se afla sub influența substanțelor rutiere și de trafic existente

ADVERTISEMENT

–         respectă semnificația mijloacelor de semnalizare rutieră

–         acorda prioritate de trecere pietonului angajat regulamentar în traversare”.

La momentul producerii accidentului, tânăra circula cu viteza de 67 km/h, deși în zona trecerii de pietoni exista obligația reducerii vitezei la 30 de km/h.

Tânăra a recunoscut că a fumat două țigări cu marijuana și că s-a distrat toată noaptea în club

Audiată, femeia a recunoscut că în ziua precedentă a consumat o țigară cu marijuana, în compania unui prieten, la domiciliul propriu. Noaptea, ea a mers într-un club din București, unde a mai consumat o țigară cu marijuana, împreună cu alte cinci persoane.

Restul nopții și-a petrecut-o într-un apartament din București, după care a dormit și apoi a plecat spre casă, având la volan o prietenă. După ce aceasta a ajuns la domiciliu, inculpata a trecut la volan și a condus mai departe. ”Susține că nu se simțea obosită sau afectată de consumul țigării conținând marijuana din noaptea de 15/16.06.2018”, se arată în dosar.

Cum s-a produs accidentul din Târgoviște

La ora 17:20, ea a intrat într-o intersecție din Târgoviște cu viteză, pe banda 1 de circulație, având lângă ea un autobuz de culoare albă. Tânăra a povestit că acesta a frânat brusc, lucru pe care l-a făcut și ea.

”Susține că, autoturismul a continuat să înainteze pe frână, iar când a ajuns în dreptul marcajului pietonal, din partea stângă, a apărut un pieton, respectiv un bărbat cu vârsta de 50-60 ani, care se deplasa pe lângă o bicicletă, și pe care nu a putut să-l mai evite, acroșându-l cu partea dreaptă a autovehiculului.

În urma impactului, persoana respectivă a fost proiectată în aer, a căzut pe parbriz, iar apoi pe carosabil, în partea dreaptă.

A mai declarat că, a observat pietonul venind din partea sa stânga când se afla la o distanță de circa 5-10 metri de marcajul pietonal, fiind deja pe frânare, iar soarele nu îi bătea în față. De asemenea, autoturismul era decapotat la momentul impactului”, se mai arată în dosar.

Tânăra a mai povestit că, imediat după impact, a coborât din autoturism și a observat victima care încă respira, deși avea răni în zona capului. Imediat, ea a sunat la 112, după care a încercat să acorde primul ajutor victimei. La venirea poliției, ea a recunoscut că este autoarea accidentului.

Judecătorii, impresionați că tânăra este bursieră la Londra și s-a angajat la McDonalds UK

Judecătorii au stabilit că legătura de cauzalitate între consumul de droguri și moartea victimei este evidentă și nu trebuie dovedită, însă au luat în considerare elemente precum: nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate sau situația familială și socială a inculpatei.

De asemenea, judecătorii au apreciat atitudinea sinceră a fetei și au decis să contopească pedepsele, astfel încât pentru infracțiunile de omor din culpă, conducerea unui autoturism sub influența substanțelor psihoactive și trafic de droguri să se stabilească o singură pedeapsă.

În final, ea a fost condamnată, în 2022, la 3 ani de închisoare cu suspendare și 200 de zile de amendă, într-un cuantum de 350 de lei pe zi (în total, 70.000 de lei). În plus, ea a fost obligată să presteze 60 de zile de muncă neremunerată la un liceu din Târgoviște.

”La stabilirea punctului de amendă instanţa va avea în vedere limitele punctului de amendă, între 10 lei şi 500 lei, şi circumstanţele personale ale inculpatei, cetăţean român, în vârstă de 24 de ani, necăsătorită, studii medii, student în anul I în cadrul Universităţii Bolton din Marea Britanie, specializarea sănătate şi asistenţă socială, de unde beneficiază de un ajutor financiar de 12.000 lire anual, pe care îi primeşte în trei tranşe, conform susţinerilor sale, angajată la Mc Donalds – UK, de unde obţine un venit lunar de 800 lire sterline şi care este ajutată de către părinţi ce sunt stabiliţi în străinătate”, se mai arată în motivarea instanței.

Procurorii nu au făcut apel în cazul șoferiței din Târgoviște care a ucis un om

Șoferița nu a plătit despăgubiri familiei victimei, de acest aspect ocupându-se firma de asigurări, care a achitat sumele solicitate înainte de finalizarea dosarului.

La o lună după sentință, șoferița a cerut eșalonarea plății amenzii de 70.000 de lei în zece rate egale, iar judecătorii au fost de acord. Sentința de trei ani cu suspendare a rămas definitivă după ce niciuna dintre părți și nici Parchetul nu au cerut apel.

ADVERTISEMENT
Tags: