News

Motivul pentru care a declarat OMS pandemia de coronavirus. Ce se va întâmpla în România după această decizie

11.03.2020 | 19:40
Motivul pentru care a declarat OMS pandemia de coronavirus Ce se va intampla in Romania dupa aceasta decizie
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat oficial că epidemia de covid-19 a devenit o pandemie, după ce s-a răspândit în toate colțurile lumii și a afectat nu mai puțin de 121.000 de oameni din 118 țări de pe toate continentele. Cel care a declarat pandemia a fost chiar directorul general al OMS, etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus. Chiar dacă acest cuvânt poate crea panică, „pandemia” se referă mai degrabă la metodele de a lupta cu o boală, nu la rata mortalității.

Ce reprezintă o pandemie și ce se va întâmpla acum în lupta cu coronavirus

Pandemia vine din cuvintele grecești „pan” („toate”) și „demos” („oameni”) și este termenul folosit de experți atunci când epidemiile ajung în mai multe țări și continente în același timp. În ciuda fricii pe care o evocă cuvântul, „pandemie” se referă la răspândirea unei boli, nu la potența sau mortalitatea acesteia.

ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății definește termenul ca „focar al unui nou agent patogen care se răspândește cu ușurință de la o persoană la alta pe tot globul”.

„Pandemia nu este un cuvânt pe care să îl folosim fără discernământ. Este un cuvânt care, folosit greșit, poate crea panică sau descurajare. Chiar dacă am descris situația ca fiind una pandemică, asta nu înseamnă că OMS cedează lupta cu coronavirusul și nici țările nu ar trebuie să facă acest lucru”, a spus directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății.

ADVERTISEMENT

Tedros a mai spus cu această ocazie că această criză va afecta orice sector și toată lumea ar trebui să fie implicată în lupta împotriva acestei boli. El a mai susținut că toate țările trebuie să se solidarizeze și a acuzat anumite guverne de faptul că „nu fac suficiente lucruri pentru a preîntâmpina pandemia”.

Ce măsuri trebuie să ia țările, inclusiv România, pentru a face față pandemiei de coronavirus

Cum spuneam, chiar dacă expresia „pandemie” sună negativ, ea înseamnă însă că autoritățile se vor concentra acum nu pe izolarea bolii, ci pe atenuarea ei. Asta înseamnă că virusul a ajuns în anumite țări iar acum autoritățile, inclusiv cele române, sunt obligate să oprească răspândirea virusului în rândul populației.

ADVERTISEMENT

Atenuarea epidemiei se poate face atât prin măsuri individuale, precum spălatul mâinilor, dar și prin măsuri sociale, cum ar fi amânarea unor evenimente publice, muncitul de acasă, închiderea școlilor, șamd.

Cu cât o pandemie se mișcă mi lent, cu atât o să apese mai ușor presiunea asupra sistemului public de sănătate. Asta înseamnă că medicii vor avea mai mult timp să dezvolte un vaccin, lucru ce ar putea să salveze tot mai multe vieți.

ADVERTISEMENT

În acest moment, pe plan global s-au înregistrat peste 121 de mii de cazuri în 118 țări. În total au murit 4.373 de persoane, cele mai multe cazuri în China, apoi Italia și Iran. În România au fost depistate până acum 38 de cazuri.

ADVERTISEMENT
Tags: