News

Motivul pentru care sirenele vor suna în toată țara. Autoritățile pregătesc populația

Sirenele vor suna în toată țara, pentru că autoritățile vor pregătească populația în caz de război sau orice alt dezastru, în exercițiul denumit ”Miercurea Alarmelor”.
27.02.2024 | 18:58
Motivul pentru care sirenele vor suna in toata tara Autoritatile pregatesc populatia
Motivul pentru care sirenele vor suna în toată țara. Autoritățile pregătesc populația
ADVERTISEMENT

Statistic, în România există aproximativ 7.700 de sirene care au scopul de a avertiza populația în caz de atac aerian sau de dezastru natural. La ultima numărătoare, aproximativ 600 erau defecte, în timp ce multe dintre sirene oricum nu au fost auzite în anumite cartiere din marile orașe ale României.

Motivul pentru care sirenele vor suna în toată țara pe 28 februarie

Motivul? Amplasamentul prost și generația veche din care fac parte aceste ”sirene”. Cu toate acestea, autoritățile vor să testeze din nou utilitatea acestor sirene și, totodată, să pregătească populația. Cu siguranță prea puțini români știu cum să interpreteze sunetul unei sirene, în condițiile în care de 70 de ani România și Europa a fost ferită de războaie.

ADVERTISEMENT

În acest sens, autoritățile nu doar că vor testa sirenele miercuri, 28 februarie, de la ora 10:00 la ora 11:00, ci și au oferit explicații de ”interpretare” a acestor semnale acustice. Anunțul testului a fost făcut pe majoritatea paginilor de Facebook ale primăriilor din orașele mari, cum este și cazul Primăriei Sectorul 1.

”ANUNȚ IMPORTANT! Cu scopul preîntâmpinării panicii și pentru buna desfășurare a exercițiului, vă înformăm că miercuri, 28.02.2024, în intervalul orar 10:00-11:00, se desfășoară antrenamentul de alarmare publică, denumit generic Miercurea Alarmelor. Cu alte cuvinte, mâine va fi verificată funcționalitatea sirenelor, prin activarea lor, în baza Planului de acțiune al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nr. 34265/2024”, au transmis autoritățile.

ADVERTISEMENT

Cetățenii trebuie să știe că există mai multe tipuri de semnale acustice, care diferă în funcție de dezastru. ”Precizăm faptul că acest demers presupune doar verificarea sistemelor de alarmare, iar populația nu trebuie să intre în panică la auzul sirenelor. Totodată, exercițiul se va desfășura la nivel național și nu presupune luarea vreunei măsuri suplimentare de către cetățeni”, a transmis și ISU Cluj.

”Mâine testăm starea de funcționare a celor 54 de sirene din Brașov și Poiana Brașov. Testarea sistemului de alarmare se va desfășura în intervalul orar 10.00 – 11.00. Testul se desfășoară de Primăria Brașov, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, în cadrul exercițiului Miercurea alarmelor”, a transmis și Primăria Brașov.

ADVERTISEMENT

Cum poate fi recunoscut un atac aerian sau un dezastru natural, după sunetul sirenei?

Totuși, românii nu vor înțelege foarte mare lucru atunci când aud o sirenă, astfel că tendința va fi ca oamenii să se panicheze. Așadar, tocmai pentru a fi în control, cetățenii României trebuie să știe că sirenele vor suna, atunci când nu e un exercițiu, fie pentru a prevesti un raid aerian sau un atac cu rachete, fie un dezastru natural.

Așadar, în situația în care are loc un dezastru natural, semnalul de alarmă va fi compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Următorul semnal de luat în considerare este cel de prealarmă aeriană, care se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.

ADVERTISEMENT

Acest semnal, anunță, așadar că va urma un raid aerian sau un atac cu rachete. Ultimul și cel mai important semnal e cel al alarmei aeriene, care constă din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu 4 secunde între ele. Așadar ritmul este mult mai alert și întreruperile sunt dese, ca oamenii să știe că tocmai are loc un raid aerian. Desigur, există un semnal și pentru momentul când a fost încetată alarma, mai exact 2 minute de zgomot continuu.

ADVERTISEMENT
Tags: