News

Municipiul din România care a fost măturat de o furtună cu aspect de tornadă: “În ultimii 50 de ani nu a mai existat așa ceva”

Furtuna devastatoare lovește Oradea și împrejurimile, lăsând în urmă pagube masive și peste 11.000 de oameni fără curent electric.
27.07.2023 | 07:39
Municipiul din Romania care a fost maturat de o furtuna cu aspect de tornada In ultimii 50 de ani nu a mai existat asa ceva
Furtuna devastatoare lasă în urmă pagube masive și mii de oameni fără curent electric. Foto: Captura Video.
ADVERTISEMENT

O furtună puternică s-a abătut asupra Oradiei și regiunilor învecinate, lăsând în urmă haos și distrugere. Vântul de peste 100 km/h a doborât ţiglele de pe acoperișurile a sute de case, a smuls copaci din rădăcini și a lăsat în beznă numeroase zone, după ce a afectat peste 1100 de transformatoare. Imagini filmate de locuitori arată cât de devastatoare a fost furtuna, cu rafale de vânt de o intensitate rar întâlnită în această regiune.

O furtună devastatoare a făcut ravagii în Oradea

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență din Bihor raportează că peste 200 de mașini și sute de clădiri au fost avariate, iar numărul apelurilor de urgență la 112 a crescut dramatic, depășind 1.000 pe oră.

ADVERTISEMENT

Echipele de intervenții ale Electrica au mobilizat resurse pentru a repara transformatoarele și a restabili curentul, însă aproximativ 11.000 de abonați rămân încă fără electricitate.

“Acum mai sunt 200 posturi care nu au fost remediate. Din cei 35.000 de abonaţi, acum au mai rămas fără curent circa 11.000. (..)ISU a confirmat că în ultimii 50 de ani nu a mai existat așa ceva în zona noastră. A apărut ca de nicăieri și a dispărut la fel de repede, producând pagube uriașe”, a precizat prefectul Dumitru Țiplea.

ADVERTISEMENT

Potrivit declarațiilor prefectului județului, Dumitru Țiplea, această furtună a avut elemente de tornadă, reprezentând o premieră pentru Bihor și Oradea în ultimii 50 de ani. Viteza vântului înregistrată la stația meteo a atins cote alarmante, atingând 144 km/h, ceea ce a adăugat la intensitatea dezastrelor.

 

Autoritățile orădene au solicitat ajutorul firmelor private

Pe fondul distrugerilor masive, primăria Oradea a primit ajutor din partea mai multor dezvoltatori imobiliari și firme de construcții pentru eliberarea principalelor artere de circulație din oraș și pentru operațiunile de refacere a spațiilor publice și înlocuirea mobilierului urban distrus de vijelie.

ADVERTISEMENT

În ciuda eforturilor de recuperare și curățare, vremea nu aduce vești bune, deoarece Administrația Națională de Meteorologie a anunțat un nou cod galben de furtună pentru Oradea, sporind îngrijorările cu privire la posibile noi pagube și dificultăți pentru locuitori.

“Regret pierderile suferite de orădenii afectaţi şi, în acelaşi timp, le mulţumesc tuturor orădenilor care se implică pentru curăţarea spaţiilor din jurul propriilor locuinţe”, a afirmat edilul Florin Birta.

ADVERTISEMENT

 

Primarul Florin Birta s-a arătat solidar cu cei afectați și a apreciat contribuția orădenilor care s-au implicat în eforturile de curățare și refacere a orașului, dar a subliniat că pierderile suferite sunt într-adevăr grave și necesită sprijinul și cooperarea întregii comunități. Situația rămâne în continuare sub atenta monitorizare, iar autoritățile fac eforturi pentru a minimiza consecințele acestei catastrofe naturale neașteptate.

ADVERTISEMENT
Tags: