A venit sezonul în care gospodinele încep pregătirile pentru iarnă. Există o mulțime de rețete pentru murături, în funcție de fiecare zonă a țării.
De regulă gospodinele încep pregătirile pentru sezonul rece la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie. Fie că vorbim despre gogoșari, castraveți, murături țărănești, varză, toate sunt un deliciu.
Vă prezentăm mai jos o rețetă extrem de gustoasă, dar și câteva trucuri pentru ca murăturile să rămână crocante.
Pentru murăturile țărănești se pot folosi a mulțime de legume sau fructe. Castraveți, conopidă, morcovi, țelină, păstârnac, pătrunjel, varză albă sau roșie, sfeclă roșie, păstăi de fasole, mere, pere, struguri, prune, gutui sau pepene verde.
Este de preferat ca legumele sau fructele să fie cumpărate de la țărani din piață. Mereu trebuie să fim atenți și la aspectul lor. Să nu aibă lovituri, să fie sănătoase și cât se poate de proaspete.
Există și un truc pentru ca murăturile să rămână crocante. Acestea trebuie trecute prin apă fiartă. Astfel, toate bacteriile de la suprafață vor muri, iar murăturile vor rămân crocante.
Fiecare poate adapta rețeta de murături țărănești în saramură după gustul său folosind legumele care îi plac.
Ingrediente
Gogoșari, castraveți, conopidă, gogonele, varză, sfeclă roșie, țelină, morcovi, ceapă, usturoi (puteți adăuga orice doriți în ce cantități doriți)
hrean proaspăt (rădăcină)
bețe de mărar
cimbru uscat (buchete)
3-4 mere (dacă doriți)
ardei iute
frunze de țelină, frunze de vișin, frunze de dafin
boabe de piper (sau alte arome după preferințe)
sare (pentru murături). Dacă folosiți sare obișnuită murăturile se vor muia.
Pentru murături se pot folosi borcane sau butoiașe de plastic.
Mai întâi se spală bine toate legumele pe care le vom folosi. Acestea se scurg de apă și se usucă cu un prosop de hârtie. Se curăță ceapa și se taie solzișori. Usturoiul se curăță, la fel și rădăcina de hrean, care se taie bastonașe.
Pe fundul borcanului / butoiului se pun câteva tije de țelină și frunze. Urmează un strat de legume, câteva crenguțe de cimbru, 1-2 bețe de mărar, 2-3 căței de usturoi, 2-3 bețe de hrean și câteva felii de ceapă. Apoi se pun și celelalte legume. Se alternează straturile până se umple borcanul.
Nu uitați! La fiecare strat trebuie să folosiți ardeiul iute și hrean. Doar așa murăturile se vor menține tari.
După ce ați terminat pregătiți saramura. Câți litri de apă aveți, atâtea linguri cu vârf de sare se pun. Se adaugă frunze de dafin, boabe de piper și puneți totul la fiert. Se dă amestecul în clocot, apoi se stinge focul și se amestecă până când sarea se topește.
Saramura se lasă să se răcească, apoi se toarnă peste murături. Deasupra se aranjează bețele de mărar în așa fel încât murăturile să nu se ridice din borcan.
Borcanul/butoi trebuie agitat zilnic timp de o săptămână.